: «Ομάδα κρούσης» για την έκδοση περίπου 175.000 εκκρεμών κύριων εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021, με μπόνους ως 7.200 ευρώ σε όσους πετύχουν το στόχο που θα τους ανατεθεί, συγκροτείται στον ΕΦΚΑ και στο υπουργείο Εργασίας με ειδική νομοθετική διάταξη σε πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Υγείας.

: Όλα τα ΝΕΑ

Η ομάδα για την έκδοση των εκκρεμών θα αποτελείται από εν ενεργεία υπαλλήλους του , από στελέχη άλλων υπηρεσιών και υπουργείων που θα αποσπώνται στην ΕΦΚΑ ακόμη και με άσκηση παράλληλων καθηκόντων (σ.σ.: και διπλό μισθό), από υπαλλήλους επιμελητηρίων για τις εκκρεμείς των μηχανικών, γιατρών και δικηγόρων, και τέλος από πρώην υπαλλήλους ασφαλιστικών ταμείων που τώρα είναι συνταξιούχοι και θα τους ανατεθεί, έναντι αμοιβής, ένα μέρος από τον όγκο των εκκρεμοτήτων.

Για την επίτευξη του στόχου καθώς και για το έργο που έχει το υπουργείο Εργασίας στα μέτρα στήριξης εργαζομένων λόγω κορονοϊού εισάγεται κατ’ εξαίρεση η παραμονή στην υπηρεσία και πέραν του 67ου έτους των διευθυντών και γενικών διευθυντών του υπουργείου Εργασίας που θα αποχωρούσαν λόγω συμπλήρωσης ορίου ηλικίας στις 31/12/2020. Η παραμονή τους δεν θα επεκταθεί πέραν του Ιουνίου του 2020.

Στις 175.000 εκκρεμείς συντάξεις που κατ’ εκτίμηση θα πλησιάζουν στο τέλος της χρονιάς, υπάρχει η… ουρά με άλλες 80.000 (που βγαίνουν μετά την έκδοση των κύριων ) και περίπου 50.000 εφάπαξ από Δημόσιο και άλλα Ταμεία, τα οποία εκδίδονται και αυτά μετά την έκδοση των αποφάσεων κύριας σύνταξης. Ο αριθμός των εκκρεμοτήτων δηλαδή αφορά συνολικά σε περίπου 305.000 συνταξιοδοτικές παροχές. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν και 305.000 εν αναμονή συνταξιούχοι καθώς ένας συνταξιούχος του Δημοσίου, για παράδειγμα, έχει τρεις παροχές που περιμένει, από κύρια σύνταξη, από επικουρική και από εφάπαξ, ενώ η πλειονότητα έχει δύο παροχές, από κύρια και επικουρική σύνταξη.

Με διάταξη του υπουργείου Εργασίας δίνεται νέα παράταση ως τον Ιούλιο του 2021 για τον καθορισμό του νέου κατώτατου μισθού, που θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαρτίου του 2021.

Επίσης, με άλλες νομοθετικές ρυθμίσεις προβλέπονται:

Η καταβολή σε καλλιτέχνες και εργαζομένους στον πολιτισμό για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, με μόνη προϋπόθεση να είναι εγγεγραμμένοι από 13.5.2020 έως και την 10.01.2021 στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα artandcultureprofessionals.services.gov.gr στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) .

Η παράταση του μηχανισμού «» έως 28.2.2021 με σκοπό τη διατήρηση των θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα. Στους εργαζομένους των επιχειρήσεων-εργοδοτών που εντάσσονται στο μηχανισμό καταβάλλεται οικονομική ενίσχυση βραχυχρόνιας εργασίας, που ανέρχεται σε ποσοστό 60% επί των καθαρών αποδοχών των εργαζομένων, που αντιστοιχούν στο χρόνο κατά τον οποίο δεν εργάζονται.
Η επανένταξη πληγέντων από την πανδημία του κορονοϊού οφειλετών σε καθεστώς ρύθμισης ασφαλιστικών οφειλών, εφόσον απώλεσαν τη ρύθμιση κατά το χρονικό διάστημα Ιουνίου έως και Οκτωβρίου 2020 και με την προϋπόθεση να καταβάλουν μέχρι την 31η.12.2020 τη δόση του μηνός Νοεμβρίου 2020.