Συντάξεις Αναδρομικά: Τα ποσά που θα δοθούν από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔28/07/2020 - 21:13 | Author: Newsroom Ipaidia
Τελευταία τροποποίηση στις 29/07/2020 - 09:43

Αναδρομικά - Πληρωμή 11 μηνών έως και 7.800 ευρώ θα δοθούν οριστικά σε όλους τους παλιούς (περίπου 2,5 εκατ.) , ανεξάρτητα εάν έχουν προσφύγει ή όχι στα δικαστήρια με τη κυβέρνηση να μην έχει ακόμα «κλειδώσει» τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής τους. Τελευταίες ειδήσεις στο ipaidia.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες τα ποσά θα καταβληθούν από το 2021 σε δόσεις και σε βάθος χρόνου (5-6 χρόνια) ενώ από Σεπτέμβριο μέχρι Νοέμβριο ξεδιπλώνεται μια σειρά πληρωμών για τους συνταξιούχους. Θα υπάρξει αύξηση προκαταβολών της προσωρινής σύνταξης για μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, προκαταβολή των εφάπαξ, αύξηση των συντάξεων χηρείας, αύξηση της νέας κύριας , ενώ τον Νοέμβριο θα καταβληθούν τα αναδρομικά των κύριων συντάξεων 12 μηνών.

Συντάξεις Αναδρομικά: Ποιοί κερδίζουν περισσότερο

Συντάξεις - Σταϊκούρας: Πώς θα λάβουν τα αναδρομικά όλοι οι συνταξιούχοι
Την τελική κυβερνητική απόφαση να δοθούν τα παλιά στο σύνολο των συνταξιούχων γνωστοποίησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Θα υλοποιήσουμε τις δικαστικές αποφάσεις. Αυτό είναι τετελεσμένο, και χωρίς να ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι στα δικαστήρια, άρα η απόφαση θα καλύψει το σύνολο των συνταξιούχων», τόνισε.

Συντάξεις: Τα αναδρομικά που θα επιστραφούν, ποσά ανά ταμείο και σύνταξη

Ο υπουργός εξήγησε ότι οι αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων θα ληφθούν σε δύο επίπεδα:

Στο δημοσιονομικό, δηλαδή ποια χρονιά θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός με το κόστος της καταβολής των αναδρομικών.
Το ταμειακό, δηλαδή πως θα γίνει η πληρωμή των αναδρομικών στους δικαιούχους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων,Γιάννης Βρούτσης, συμβουλεύει τους συνταξιούχους να μην τρέχουν σε δικηγορικά ή λογιστικά γραφεία. Ο ίδιος ανέφερε πως «Το ποσό υπολογίζεται στα 3 δισ. ευρώ και θα γίνει ανακοίνωση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τη λύση που θα δοθεί και θα είναι με διάταξη νόμου, που θα περιλαμβάνει το τρόπο για το πώς θα αποδοθούν τα χρήματα στους συνταξιούχους».

Αναδρομικά Πληρωμές Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου

Παράλληλα, εκτός από τα αναδρομικά των παλιών συνταξιούχων, έρχονται και τα αναδρομικά που απορρέουν από την εφαρμογή του νόμου Βρούτση.

Αναδρομικά ενός έτους ( από 1/9/2019 μέχρι 1/9/2020) έως 3.024 ευρώ θα λάβουν με τις συντάξεις Νοεμβρίου οι νέοι συνταξιούχοι κατ' εφαρμογή του νόμου Βρούτση.
Οι νέοι συνταξιούχοι, όσοι δηλαδή παίρνουν σύνταξη με 30 και άνω έτη ασφάλισης μετά τις 13 Μαϊού του 2016, θα πάρουν ολόκληρη την αύξηση στην τσέπη, ενώ όσοι έχουν προσωπική διαφορά, θα πάρουν την αύξηση επάνω από το ποσό της προσωπικής τους διαφοράς.
Αναδρομικά έως 6.000 ευρώ έρχονται από τον Οκτώβριο για δεκάδες χιλιάδες εν αναμονή συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση από 13/5/2016 και δεν έχει βγει η οριστική τους σύνταξη.

Βρούτσης : Πιθανή η λύση πακέτο για τα αναδρομικά

«Εμείς συστήνουμε να μην προσφύγει κανείς σε δικηγόρους» τόνισε ο κ. Βρούτσης, ενώ «ο τρόπος, η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που θα υλοποιήσουμε την απόφαση του ΣτΕ είναι σε εκκρεμότητα και θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω», πρόσθεσε
«Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις» τόνισε ο υπουργός Εργασίας Γιάννη Βρούτσης για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.

«Ήδη πληρώσαμε την νέα επικουρική σύνταξη, ήδη πληρώσαμε τα αναδρομικά για 250.000 συνταξιούχους, ήδη δρομολογούμε την νέα κύρια σύνταξη στο τέλος του έτους και θα καταβάλουμε και τα αναδρομικά 12 μηνών» ανέφερε ο υπουργός, γνωστοποιώντας ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας πριν 3 ημέρες, βρίσκεται υπό επεξεργασία στο υπουργείο Οικονομικών.

«Εμείς συστήνουμε να μην προσφύγει κανείς σε δικηγόρους» τόνισε ο κ. Βρούτσης, ενώ «ο τρόπος, η διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα που θα υλοποιήσουμε την απόφαση του ΣτΕ είναι σε εκκρεμότητα και θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω», πρόσθεσε.

Με δεδομένη την προσδοκία των συνταξιούχων, «στη συγκεκριμένη περίπτωση ο χρονικός ορίζοντας σαφέστατα θα προσπαθήσουμε να είναι, όσο γίνεται πιο μικρός» ανέφερε ο υπουργός, καθώς «τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν για να καταβληθούν εφάπαξ».

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βρούτσης μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104.6 δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα καταβολής τους στη ΔΕΘ, ενώ δεν απέκρυψε την επιθυμία του να ενταχθούν στην ίδια νομοθετική ρύθμιση το περιεχόμενο της απόφασης του ΣτΕ και η απόφαση του Ελεγκτικού Συμβουλίου για τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους.

Πληρωμή συντάξεων - Αναδρομικά, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΚΕΑ, Α21, Αιτήσεις για συντάξεις στο gov.gr

Και οι αναπηρικές συντάξεις ψηφιακά μέχρι το τέλος 2020

«Δεν έχουμε συζητήσει κανένα σενάριο αυτή τη στιγμή» ξεκαθάρισε ο κ. Βρούτσης για τα σενάρια κουρέματος των αναδρομικών ώστε να καταβληθούν εφάπαξ και «δεν υπάρχει καμία άσκηση πάνω στην οποία να λέμε ότι ετοιμάζουμε τη ρύθμιση αυτή τη στιγμή», κατέληξε.

Με πληροφορίες από εφημερίδα Τα Νέα, in.gr ΑΠΕ  • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: