. Ο Σεπτέμβριος μπήκε και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ξεκινά η συζήτηση για το πετρέλαιο θέρμανσης το χειμώνα και κυρίως την τιμή του. Τέτοιο καιρό πέρυσι η κουβέντα ήταν αν συμφέρει το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο θέρμανσης για τον χειμώνα, ωστόσο για το 2023-2024 είναι σχεδόν ξεκάθαρο ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι μεγάλος πονοκέφαλος για τα νοικοκυριά.

Ειδικότερα, οι τιμές του πετρελαίου εμφανίζουν έντονες μεταβολές τον τελευταίο μήνα και δεν φαίνονται τάσεις για αποκλιμάκωση της τιμής. Άλλωστε τα νοικοκυριά εξακολουθούν να θερμαίνονται με πετρέλαιο και μάλιστα πέρυσι υπήρχε προτροπή να γυρίσουν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο.

Ειδικά πέρυσι, είχε γίνει τριπλή παρέμβαση: Δόθηκε οριζόντια επιδότηση από τα διυλιστήρια, δεύτερη οριζόντια επιδότησης από το κράτος αλλά και πρόβλεψη για διπλασιασμό του επιδόματος σε περίπτωση εγκατάλειψης του φυσικού αερίου.

Για φέτος όλο το βάρος αναμένεται ότι θα πέσει στο επίδομα θέρμανσης καθώς εκεί υπάρχουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Με τα σημερινά δεδομένα στις 15 Οκτωβρίου οπότε και θα ξεκινήσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης δεν αποκλεέιται να πάμε σε τιμές πέριξ του 1,5 ευρώ ανά λίτρο.

Ποιες αλλαγές έρχονται στο επίδομα θέρμανσης από το 2024

Σημαντικές αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν το 2024 στο επίδομα θέρμανσης, όπως αύξηση στον αριθμό των δικαιούχων αλλά και αύξηση στα ποσά. Ωστόσο τις εξαγγελίες για τις τροποποιήσεις του επιδόματος προβλέπεται να κάνει ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ.