Προσωρινές συντάξεις: Πώς θα γίνει η διαδικασία – Πόσα θα πληρωθούν οι δικαιούχοι

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔04/02/2021 - 12:47 | Author: Newsroom Ipaidia

: Ξεκινάει η διαδικασία της , η η οποία θα αρχίσει να δίδεται σε δύο μήνες. Δείτε στο ipaidia.gr όλες τις λεπτομέρειες για το πώς θα δοθεί και πόσα θα πάρουν οι .

Ποιά η διαδικασία για την προσωρινή σύνταξη

Σύμφωνα με τους κύκλους του και Κοινωνικών Υποθέσεων αυτό που αλλάζει είναι ότι μέχρι σήμερα αυτός που είχε θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης και αυτόματα ζητούσε να του χορηγηθεί και προσωρινή σύνταξη.

Η νέα π η οποία θα αρχίσει να δίδεται σε δύο μήνες, δεν καταργεί το υφιστάμενο «καθεστώς» υπολογισμού προσωρινής σύνταξης, αλλά εισάγει ένα στάδιο πριν την καταβολή της ώστε να επισπεύσει τη διαδικασία καταβολής μίας σύνταξης «έναντι» της προσωρινής και όχι μόνο της οριστικής σύνταξης. Πρόκειται για μία «προ-προσωρινή» σύνταξη.

Αυτή ήταν ανάλογη της κατηγορίας όπου ήταν :

50% για τους , 70% για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 80% για τους μισθωτούς.

Το πρώτο βήμα ήταν να εκδοθεί η προσωρινή σύνταξη –σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα- και το δεύτερο βήμα να υπολογιστεί η οριστική σύνταξη.

Η διαδικασία:

Κάθε συνταξιούχος θα παίρνει τρεις διαδοχικές συντάξεις:

Συντάξεις Μαρτίου 2021: Οι ημερομηνίες πληρωμής ΕΔΩ

ΟΠΕΚΑ - Επίδομα Παιδιού 2021: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις και οι πληρωμές

Κλειστά σχολεία λόγω κορονοϊού: Ποιά είναι κλειστά σήμερα 4/2 - Λίστα

Πρώτο βήμα: Άμεσα μετά την κατάθεση της αίτησης, χορηγείται η Εθνική Σύνταξη (όπως κλιμακώνεται ανάλογα με τον χρόνο εργασίας). Θα παίρνει δηλ. άμεσα την «προ-προσωρινή» σύνταξη των 345-384 ευρώ.

Δεύτερο βήμα: Η για την προσωρινή σύνταξη εξακολουθεί να «τρέχει» κανονικά. Μερικούς μήνες αργότερα ο δικαιούχος λαμβάνει την προσωρινή σύνταξη.

Θα παίρνει δηλ. την προσωρινή που θα αντιστοιχεί στο 70% -80% των αποδοχών του τελευταίου 12μηνου του ασφαλιστικού βίου (δηλ. ουσιαστική τη διαφορά μεταξύ της «προ-προσωρινής» και της προσωρινής) και μαζί τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο διάστημα που ανέμενε την προσωρινή σύναξη του.

Τρίτο βήμα: Η ολοκλήρωση της διαδικασίας, με την απόφαση έκδοσης της οριστικής σύνταξης.

Το νέο πλαίσιο έχει δυο εφαρμογές που θα αποτυπωθούν στη νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται:

Η πρώτη εφαρμογή αφορά σε όσους έχουν ήδη υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης. Οι δικαιούχοι θα μπουν σε μια πλατφόρμα, θα καταχωρίσουν το ΑΦΜ, το ΑΜΚΑ τους και το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, θα γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους και θα τους καταβληθεί το ποσό της Εθνικής Σύνταξης, για όλους τους μήνες της αναμονής.

Η δεύτερη εφαρμογή αφορά σε όσους θα υποβάλουν από σήμερα και θα λαμβάνον την Εθνική Σύνταξη άμεσα, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Θα συνεχίζεται η καταβολή της προσωρινής σύνταξης και Τρίτο βήμα θα είναι η απονομή της οριστικής σύνταξης στους δικαιούχους. • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

  Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

  Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !  • express

   europalso

  Enter your email address: