Ο πρωθυπουργός, , κατά την συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής αναφέρθηκε και στα προνόμια που θα έχουν οι εμβολιασμένοι

Ο ίδιος αναφερόμενος στα προνόμια για τους είπε «υπομονή έως την ερχόμενη εβδομάδα» και πρoσέθεσε ότι «δεν είναι λύση οι περιορισμοί».

Για ικανοποίηση όσον αφορά στην πορεία των εμβολιασμών και την αντιμετώπιση της πανδημίας έκανε λόγο ο πρωθυπουργός κατά την έναρξη της τοποθέτησής του σημειώνοντας πως υπάρχουν τα αποθέματα έτσι ώστε όποιος επιθυμεί να μπορεί να εμβολιαστεί όσο σύντομα επιθυμεί.

Στην συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως συζητήθηκε και το ζήτημα της μετάλλαξης «Δέλτα» τονίζοντας πως η εκτίμηση είναι πως θα είναι η επικρατούσα έως τέλος Αυγούστου. Τόνισε δε πως πρέπει όλοι να εμβολιαστούν απευθύνοντας έκκληση στους μεγαλύτερους σε ηλικία καλώντας όποιον επιθυμεί να δει τα στοιχεία από τα νοσοκομεία λέγοντας πως ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που νοσηλεύονται.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και για τα της οικονομίας τονίζοντας πως το ελληνικό σχέδιο έχει ήδη εγκριθεί στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης κάνοντας λόγο για πιθανότητα να γίνουν οι πρώτες εκταμιεύσεις ακόμα και τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας για την εξωτερική πολιτική, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως τα συμπεράσματα της Συνόδου ανταποκρίνονται πλήρως στις ελληνικές θέσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για τις προϋποθέσεις προκειμένου η Ελλάδα να συναινεί στο πρόγραμμα οικονομικής στήριξης προς την Τουρκία λέγοντας πως η πρώτη είναι να μην εργαλειοποιείται το μεταναστευτικό δίνοντας το παράδειγμα των περιπτώσεων που οι αιτήσεις ασύλου έχουν απορριφθεί αμετάκλητα και θα έπρεπε η Τουρκία να δεχθεί να παραλάβει αυτούς τους ανθρώπους.

Δεν νοείται λύση στο Κυπριακό, έξω από το πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, λέγοντας πως πρόκειται για πάγια θέση του Συμβουλίου Ασφαλείας και δεν πρόκειται να λάβει άλλη εντολή.

Για τη Δέλτα, είπε: «Στα σύνορα κάνουμε επιπρόσθετους δειγματοληπτικούς ελέγχους για να είμαστε σίγουροι γισα όσους επσκέπτονται την πατρίδα μας. Σήμερα έχουμε τη μετάλλαξη Δέλτα, μετά κάποια άλλη., Μόνος τρόπος να την αντιμετωπίσουμε, είναι οι εμβολιασμοί. Η μετάλλαξη Δέλτα αντιμετωπίζεται με τον πλήρη εμβολιασμό, αυτό το λένε οι ειδικοί. Δεν μας φοβίζει ιδιαίτερα».

Για τους , είπε: «Είναι απολύτως εφικτός ο στόχος για τους εμβολιασμούς. Εξαρτάται από εμάς. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ιδεολόγικά αρνητές και διαφωνώ κάθετα μαζί τους, αλλά δεν είναι πολλοί.  Δεν είναι κοινωνικά υπεύθυνη συμπεριφορά να περιμένουν κάποιοι να εμβολιαστούν άλλοι πρώτα και να το κάνουν μετά. Έχουμε επιλογές σε ».