– Ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη του στο Star ξεκαθάρισε πώς η εικόνα παραμένει επιβαρυμένη και δεν είναι ακόμα σε θέση να μιλήσει για το αν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις για τον εορτασμό του .

«Σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα η απάντηση είναι «όχι». Έχουμε κατά κανόνα ακούσει τους ειδικούς και όποτε έχουμε αποκλίνει είναι για θέματα τα οποία θεωρώ ότι ήταν ήσσονος σημασίας.

Και πιστεύω ότι αυτός είναι και ο λόγος, τελικά, παρά το γεγονός ότι και οι ειδικοί δεν συμφωνούν πάντα» ξεκαθάρισε για τις .

Όσον αφορά την , το άνοιγμα είναι βέβαιο πως θα πραγματοποιεί μετά το Πάσχα. Για το σχετικό θέμα ο πρωθυπουργός τόνισε της εστίασης ο πρωθυπουργός: «Όταν πρέπει να φας ή να πιείς τον καφέ σου θα πρέπει να κατεβάσεις τη μάσκα σου. Άρα εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο. Σίγουρα η εστίαση, όταν ανοίξει, θα ανοίξει σε πρώτη φάση σε εξωτερικούς χώρους. Εκτιμώ, εάν θέλετε την προσωπική μου εκτίμηση, θα διακινδυνεύσω μία πρόβλεψη, ότι αυτό δεν θα συμβεί πριν από το Πάσχα. Θα συμβεί μετά το Πάσχα».

Η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει την απελευθέρωση των και τις καθημερινές, καθώς, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση λόγω του του καλού καιρού και επιπλέον ο κόσμος είναι καλύτερο να βρίσκεται έξω παρά μέσα στο σπίτι.

Οι επόμενες 15 ημέρες θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη της πανδημίας, με τους επιστήμονες να χτυπούν καμπανάκι για υψηλά και αύξηση διασωληνωμένων με τη τέλος του μήνα. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις η περαιτέρω επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θεωρείται δύσκολη.

Στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με σταδιακό και προσεχτικό τρόπο και βασικός στόχος είναι ότι ανοίγει να μην ξανακλείνει. Και φυσικά όπως επισημαίνουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, η κυβέρνηση θα πορεύεται βαριά των εισηγήσεων των ειδικών.

Όπως  αναφέρουν κυβερνητικές πηγές όσο προχωράει ο στις μεγαλύτερες ηλικίες και ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι μικρότερος, το πρώτο πεδίο της προσοχής θα είναι στην πίεση στο σύστημα υγείας, στις Μ.Ε.Θ. και στον αριθμό των θανάτων. Οι μεγάλες ηλικίες είναι αυτές που κινδυνεύουν περισσότερο, γι΄αυτό ένα σημαντικό ποσοστό που δεν έχει εμβολιαστεί, πρέπει να το κάνει. Αλλωστε τα στοιχεία δείχνουν σημαντική πτώση στα κρούσματα και στη νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. στις μεγάλες ηλικίες που έχουν εμβολιαστεί.