: Αύριο συνεδριάζει Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ενώ οι ανακοινώσεις αναμένονται αύριο η μεθαύριο. Τι θα ισχύσει με τα .

Τι θα γίνει με τις μάσκες

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, κατά την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων θα οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα της «απελευθέρωσης» από τα που μοιραία δρομολόγησε το πέμπτο επιδημικό κύμα, με βάση τη σχετική πρόταση που έχει κατατεθεί από το υπουργείο Υγείας, καθώς και άλλα υπουργεία, ιδίως εκείνο του Τουρισμού και της Ανάπτυξης.

Πρόκειται για έναν Οδικό χάρτη που είχε σχεδιαστεί συνολικά από το υπουργείο Υγείας και είχε παρουσιαστεί προς μελέτη και αξιολόγηση στην Επιτροπή στο τέλος Μαρτίου. Το «πράσινο φως» της Ολομέλειας των επιστημόνων θα ανάψει αμέσως και το φως για τις τελικές ανακοινώσεις από τον υπουργό Υγείας, πιθανότατα αύριο ή μεθαύριο.

«Αυτό το οποίο εξετάζεται εδώ και δύο εβδομάδες στην Επιτροπή και υπάρχει μία κατ’ αρχήν τοποθέτηση των μελών, είναι, πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι να δούμε ένα συνολικό πλαίσιο πρόσβασης στους χώρους, ενδεχομένως και χωρίς , αλλά με κάποιους άλλους όρους» είπε χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης.

Από την Πρωτομαγιά και για τους επόμενους τέσσερις μήνες τα βασικά μέτρα που μας συνοδεύουν ακόμη, δηλαδή η επίδειξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης σε μια σειρά από χώρους και δραστηριότητες και οι υποχρεωτικοί διαγνωστικοί έλεγχοι για τον κορωνοϊό σε κάποιες ομάδες του πληθυσμού, όπως π.χ. στους μαθητές, θα ανασταλούν και θα επανεξεταστούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τη μάσκα θεωρείται λιγότερο περιορισμός και κυρίως μέτρο ατομικής προστασίας. Οι ειδικοί είναι πολύ συγκρατημένοι σε σχέση με τη μη χρήση μάσκας ιδίως στους εσωτερικούς χώρους ή όπου υπάρχει συνωστισμός. «Στη μπορούμε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί, δεν χρειάζεται να γίνουν γρήγορες κινήσεις» έδωσε χθες το στίγμα της κυβέρνησης ο υπουργός Υγείας για την αξία και την προστασία της μάσκας.

Η επάνοδος στο Πάσχα, όπως το βιώναμε και το γιορτάζαμε, θα γίνει με τους υγειονομικούς όρους που (συνεχίζει να) επιβάλλει ο κορωνοϊός.

Η διατήρηση της προστατευτικής μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους αλλά και στους εξωτερικούς όπου υπάρχει συνωστισμός, πχ στην περιφορά του Επιταφίου ή την Ανάσταση και τα αρνητικά διαγνωστικά τεστ πριν από τις επαφές μας με ευάλωτα ή ηλικιωμένα άτομα είναι τα δύο προαπαιτούμενα που θα διασφαλίσουν ότι οι ημέρες του Πάσχα δεν θα πυροδοτήσουν νέα έξαρση της επιδημίας.

Οι καλές καιρικές συνθήκες που προοιωνίζονται οι εαρινές εβδομάδες που ακολουθούν και η μετατόπιση των κοινωνικών επαφών από τους κλειστούς σε εξωτερικούς χώρους σε συνδυασμό με τα υγειονομικά μέτρα της μάσκας και των τεστ αναμένεται να συμβάλλουν περαιτέρω στην αποκλιμάκωση της επιδημίας. »Υπάρχει η αίσθηση στην επιστημονική κοινότητα ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι αυτομάτως θα υπάρξει ένα «φωτεινό παράθυρο» ως προς την πανδημία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης.

Πάντως, οι κινήσεις αναστολής των μέτρων γίνονται με ορόσημο τον προσεχή Σεπτέμβριο. Το επιδημικό ξέσπασμα τότε θεωρείται βέβαιο από τις επιστημονικές και υγειονομικές αρχές, κι όλοι έχουν επισημάνει την ανάγκη έγκαιρης προετοιμασίας του συστήματος υγείας και γενικώς του πεδίου δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με το καλό σενάριο της επιδημίας, αυτή ξεδιπλώνεται τους θερινούς μήνες χωρίς ιδιαίτερες ανατροπές, με τα κρούσματα να μην παρασύρουν σε ανοδική πορεία τις εισαγωγές ασθενών με covid-19 στα νοσοκομεία. Υπενθυμίζεται ότι το περασμένο 24ωρο στα νοσοκομεία νοσηλεύονταν συνολικά περίπου 3.200 ασθενείς, με τους 688 σε Μονάδες εκ των οποίων οι 359 διασωληνωμένοι.

Στο λιγότερο καλό σενάριο ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια νέα, αχαρτογράφητη μετάλλαξη και τις επιπτώσεις της, ή νέες υποπαραλλαγές της κυρίαρχης μετάλλαξης Omicron. Όπως για παράδειγμα τις ΒΑ.4 και ΒΑ.5, οι οποίες έχουν ήδη εντοπιστεί στη Νότιο Αφρική και προβληματίζουν τους επιστήμονες.