Κοινωνικό μέρισμα: Οδηγός για την αίτηση της τελευταίας στιγμής

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔11/12/2018 - 17:45 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

| Λιγότερες από 12 ώρες απομένουν για την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των αιτήσεων για το . Όσοι θέλουν να πληρωθούν την ερχόμενη Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου πρέπει να σπεύσουν να υποβάλλουν αίτηση στο koinonikomerisma.gr και να φροντίσουν να εγκριθεί έως τα μεσάνυχτα της 11η Δεκεμβρίου.

Οι αιτήσεις που θα υποβάλλονται από αύριο και μέχρι την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, που είναι η καταληκτική ημερομηνία για , θα πληρωθούν μετά τα Χριστούγεννα, δηλαδή στις 28 Δεκεμβρίου. Ήδη έχουν υποβληθεί πάνω από 1,5 εκ. αιτήσεις και έχουν εγκριθεί περισσότερες από ένα εκατομμύριο με την φόρμουλα της προσυμπληρωμένης αίτησης. Το Money – money.gr συγκέντρωσε όλα τα σημεία που απαιτούν προσοχή σε έναν οδηγό για τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν σήμερα ώστε να κλειδώσει η καταβολή του μερίσματος. Τα στοιχεία που χρειάζεστε για να υποβάλλετε μόνος σας την αίτηση είναι :

α) οι κωδικοί εισόδου στο σύστημα .
β) ο ΑΜΚΑ σας
γ) το ΑΦΜ σας
δ) το IBAN του λογαριασμού στο οποίο είστε δικαιούχος ή συνδικαιούχος
ε) προαιρετικά τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου και μια διεύθυνση email

Τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε είναι τα εξής :

μπαίνετε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr (εικόνα 1)

 

πατάτε επάνω δεξιά το κουμπί “είσοδος με διαπιστευτήρια taxisnet”.

Πατάτε το κεντρικό κουμπί “συνέχεια στο taxisnet”

 

συμπληρώνετε τους κωδικούς εισόδου στο taxis δηλαδή το user name και τον κωδικό σας password. Πατάτε το κουμπί είσοδος

 

Στην επόμενη φόρμα πατάτε το κουμπί “εξουσιοδότηση”.

 

Αφού σας πιστοποιήσει το taxisnet συμπληρώνετε τον ΑΜΚΑ σας στο σχετικό πεδίο για να προχωρήσετε ).

 

Στην επόμενη καρτέλα πρέπει να ξαναβάλετε τον ΑΜΚΑ σας και να πατήσετε το κουμπί “συναινώ” .

 

Στο 8ο βήμα έχετε πλέον μπει μέσα στην προσυμπληρωμένη αίτηση και βλέπετε τα προσωπικά σας στοιχεία που προκύπτουν από την δήλωση φορολογίας εισοδήματος 2017.

 

Στην ίδια φόρμα υπάρχουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία του νοικοκυριού όπως επίσης τα οικονομικά στοιχεία της εκκαθαρισμένης φορολογικής δήλωσης που κάνατε φέτος για το 2017. Προσοχή ιδιαίτερη χρειάζεται σε αυτό βήμα. Πρέπει να συμπληρώσετε σωστά τον IBAN του τραπεζικού σας λογαριασμού. Καλό είναι να τσεκάρετε διπλά πως έχετε γράψει τον αριθμό σωστά για να μην πιστωθεί το μέρισμα σε άλλο λογαριασμό. Επίσης καλό είναι να συμπληρώσετε έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου και μια διεύθυνση email.

Στην ίδια καρτέλα με την αίτηση μπορείτε να προσθέσετε παιδί που γεννήθηκε μέσα στο 2018 (εικόνα 10). Η υπολογιζόμενη κλίμακα ισοδυναμίας σας δείχνει τα μέλη του νοικοκυριού σας.

 

Στην ίδια καρτέλα στις επισημάνσεις βλέπετε αν δικαιούστε το μέρισμα ή όχι και για πιο λόγο η αίτησή σας μπορεί να απορρίφθηκε (εικόνα 11). Για να πάρετε το μέρισμα πρέπει να πατήσετε ωποσδήποτε το κουμπί “Έγκριση συναίνεση” αλλιώς δεν θα σας πιστωθεί το μέρισμα.

 

Προβλήματα που μπορεί να προκύψουν και πως θα τα λύσετε
Αν εμφανίζονται λανθασμένα στο σύστημα τα προσυμπληρωμένα στοιχεία σας πρέπει να
απευθυνθείτε άμεσα :

στα ΚΕΠ εάν το πρόβλημα αφορά στον ΑΜΚΑ. Εφόσον εμφανίζεται μήνυμα ότι δεν πιστοποιείται ο συνδυασμός ΑΜΚΑ και ΑΦΜ πρέπει να πάτε σε ένα ΚΕΠ και να ζητήσετε να ενημερώσετε την εγγραφή του ΑΜΚΑ σας ως προς το πεδίο του ΑΦΜ. Θα χρειαστείτε την ταυτότητα ή το διαβατήριο και ένα εκκαθαριστικό εφορίας. Στη συνέχεια, ξαναμπαίνετε στην πλατφόρμα και υποβάλλετε νέα αίτηση.
στον ΕΦΚΑ εάν το πρόβλημα αφορά στον χρόνο ασφάλισης.
στον ΟΑΕΔ εάν το πρόβλημα αφορά στον χρόνο ανεργίας. Εφόσον διορθωθεί από τον ΟΑΕΔ το πρόβλημα πρέπει να επανυποβληθεί η αίτηση εντός της προθεσμίας.

στα ΚΕΠ αν εμφανίζονται λάθος προσωπικά στοιχεία. Εφόσον εμφανιστεί αντίστοιχο μήνυμα, πρέπει να πάτε σε ένα ΚΕΠ χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε επίσημο έγγραφο αποδεικνύει την αλλαγή.

Για τους άνω των 70 που λαμβάνουν σύνταξη ή επίδομα ανασφάλιστων υπερηλίκων, η αίτηση θα γίνει αυτόματα από την ΗΔΙΚΑ, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια και το μέρισμα θα καταβληθεί στο λογαριασμό στον οποίο καταβάλλεται η σύνταξη ή το επίδομα. Προσοχή όμως :
η αυτόματη αίτηση θα γίνει μόνο για ηλικιωμένους που ζουν μόνοι τους (ένα μόνο άτομο ή ένα ζευγάρι). Αν στο νοικοκυριό υπάρχουν κι άλλα άτομα πρέπει να υποβληθεί αίτηση από αυτά.

Για τις περιπτώσεις ηλικιωμένων που πέρυσι δεν έλαβαν το μέρισμα ενώ το δικαιούνταν, το πρόβλημα ήταν συνήθως ασυμφωνία ΑΦΜ και ΑΜΚΑ για τον υπόχρεο ή τον σύζυγο. Η διόρθωση θα πρέπει να γίνει στα ΚΕΠ και οι εν λόγω ηλικιωμένοι καλό είναι να φροντίσουν φέτος να υποβάλλουν αίτηση.

Πρέπει να δηλώσετε ένα έγκυρο και ενεργό IBAN, στον οποίο πρέπει να είστε υποχρεωτικά είτε αποκλειστικός δικαιούχος είτε συνδικαιούχος. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα πραγματοποιηθεί πληρωμή ακόμη και αν πληροίτε τα κριτήρια.

Όσοι παντρεύτηκαν το 2018 αλλά έμεναν μόνοι το 2017 δεν μπορούν να κάνουν κοινή αίτηση με τον/την σύζυγο. Η μόνη δυνατή μεταβολή της σύνθεσης του νοικοκυριού είναι η περίπτωση γέννησης παιδιού μετά την 31/12/2017. Το παιδί προστίθεται με την εισαγωγή του Α.Μ.Κ.Α. του. Σε περίπτωση θανάτου μέλους του νοικοκυριού – φιλοξενούμενου ή μη – η ενημέρωση γίνεται αυτόματα εφόσον έχει δηλωθεί ο θάνατος στο ληξιαρχείο.
Οι φιλοξενούμενοι έχουν επιβεβαιωθεί μέσω ηλεκτρονικής αντιπαραβολής των τελευταίων φορολογικών δηλώσεων και από το φιλοξενούντα και από το φιλοξενούμενο. Εφόσον δεν υφίσταται πρόβλημα «άγνωστων» φιλοξενούμενων δεν υπάρχει φέτος η δυνατότητα να προστεθούν ή να αφαιρεθούν φιλοξενούμενα μέλη στην αίτηση. Εάν στην τελευταία δήλωση εμφανίζεται φιλοξενούμενο άτομο, ακόμα και αν αυτό έχει αποχωρήσει πλέον από το νοικοκυριό, δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τη σύνθεση του νοικοκυριού. Επίσης όσοι έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλο φορολογούμενο στη δήλωση που υποβλήθηκε φέτος δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση ακόμα και εάν τώρα διαμένουν σε δικό τους σπίτι ή σε άλλο νοικοκυριό. Τουλάχιστον ένα μήνα να έχει φιλοξενηθεί κάποιος εντός του 2017 θεωρείται φιλοξενούμενος και ο ίδιος δεν μπορεί να υποβάλλει αίτηση ακόμη κι αν μένει πλέον αλλού, ενώ θα πρέπει υποχρεωτικά να συναινέσει για να λάβει το μέρισμα ο φιλοξενών.

Αν πουλήσατε ακίνητη περιουσία εντός του 2018 την οποία κατείχατε το 2017 τότε αυτή θα προσμετρηθεί στα κριτήρια. Η αίτηση απεικονίζει την περιουσιακή κατάσταση όπως χρησιμοποιήθηκε κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ το 2018. Η κατάσταση δεν γίνεται να μεταβληθεί ακόμα και εάν έχει πραγματοποιηθεί πώληση περιουσίας μετά την 1/1/2018.

Κοινωνικό μέρισμα 2018, συντάξεις και επιδόματα: Ποιοί θα πάρουν χρήματα

Κοινωνικό μέρισμα 2018: Μέχρι πότε μπορείτε να κάνετε αίτηση

Κοινωνικό Μέρισμα: Σχεδόν ένα εκατομμύριο οι αιτήσεις -Πόσες κόπηκαν και γιατί

Loading...
  • europalso

    ideascentral