: Διευκρίνιση από την (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) φέρνει… πιο κοντά ως προς την απόκτηση του κοινωνικού μερίσματος τα άτομα με αναπηρία, τα οποία, ενώ βάσει της απόφασης για το δικαιούνται τα 700 ευρώ, «κόβονται» στην υποβολή των .

Για τα εξαρτώμενα μέλη π.χ. ΑμεΑ που υποβάλλουν και τα ίδια φορολογική δήλωση, το αίτημα για το θα πρέπει να υποβάλλεται από τον γονέα στου οποίου τη φορολογική δήλωση είναι εξαρτώμενα.

Αυτό διευκρινίζεται σε ενημέρωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα υποβολής των αιτήσεων του . Και αυτό καθώς η εφαρμογή δεν κάνει αποδεκτές αιτήσεις εξαρτώμενων μελών που εισάγουν το δικό τους ΑΦΜ, όπως συνέβη σε περιπτώσεις που επιχειρήθηκε να γίνει αυτό.

Σημαντική είδηση, ότι το κοινωνικό μέρισμα δικαιούνται μόνο όσοι παίρνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ και δεν το δικαιούνται όσοι λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας.

Η ΗΔΙΚΑ, που κινητοποιήθηκε άμεσα, καλεί με ειδοποίηση στην ιστοσελίδα koinonikomerisma.gr να υποβάλουν αιτήσεις μόνον οι γονείς των ΑμεΑ.

Ο φορέας έχει κινητοποιηθεί, ώστε το πρόβλημα που εμφανίστηκε να επιλυθεί το ταχύτερο δυνατό και να γίνεται στις ειδικές περιπτώσεις άμεσα δεκτή όποια αίτηση υποβλήθηκε πρώτη, είτε με τους κωδικούς Taxisnet του παιδιού, είτε του γονιού.

Την ίδια ώρα, το protothema προχώρησε σε επικοινωνία με εκπροσώπους του κλάδου των φοροτεχνικών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) διευκρινίζει ότι αποτελεί «αγκάθι» για τη διαδικασία το γεγονός ότι στην αίτηση, δεν απαιτείται η άντληση στοιχείων και πως δεν εξηγούνται οι λόγοι απόρριψης των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα, ενώ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Καμπάνης, υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, πως είναι δύσκολο να αλλάξει άμεσα η πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, αντλώντας από τη βάση δεδομένων, νέα στοιχεία.

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Άνοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Οδηγίες

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΠΟΦΕΕ) ζητεί την άμεση διόρθωση της πλατφόρμας – Η ανακοίνωση

Θέμα: Αίτημα διόρθωσης πλατφόρμας υποδοχής αιτήσεων για το

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. σας κοινοποιεί αίτημα του Συλλόγου Λογιστών Καστοριάς με το οποίο ζητείται διόρθωση της πλατφόρμας υποδοχής των αιτήσεων για το κοινωνικό μέρισμα.

Συγκεκριμένα στο αίτημά του ο Σύλλογος αναφέρει:

Την Τρίτη 17/12/2019 ξεκίνησε η λειτουργία της πλατφόρμας υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για το .

Κατά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων στις εγκριθείσες αιτήσεις δίνεται η δυνατότητα ακύρωσης της υποβληθείσας αίτησης.

Στις απορριφθείσες αιτήσεις όμως δεν δίνεται η δυνατότητα επανυποβολής με τυχόν διορθωμένα στοιχεία.

Επίσης, δεν αναγράφεται ο λόγος απόρριψης της αίτησης, ώστε να έχει ο πολίτης πλήρη εικόνα της κατάστασης για πιθανή ένσταση.

Θεωρούμε πως μια τέτοια λειτουργία είναι απαραίτητη.

Παρακαλούμε για την ΑΜΕΣΗ ανταπόκριση στο αίτημά μας για δυνατότητα ακύρωσης και επανυποβολής των απορριφθέντων αιτήσεων καθώς και την γνωστοποίηση στον πολίτη της αιτίας απόρριψης της αίτησής του.

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου Λογιστών Νομού Καστοριάς

η Πρόεδρος Παπακωνσταντίνου Βασιλική

η Γεν. Γραμματέας Γκατσώνη Ελευθερία

Με εκτίμηση,
το Δ.Σ. της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος
Καμπάνης Βασίλειος

Ο φοροτεχνικός Α’ Τάξεως, Λογιστής, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Δημήτρης Σπίνος, αναφέρει χαρακτηριστικά πώς το πρόβλημα, ναι μεν είναι υπαρκτό, ωστόσο, δεν έχει εντοπιστεί, μέχρι και αυτή την ώρα, τεράστιος όγκος περιστατικών με εξαρτώμενα μέλη που δεν γίνονται αποδεκτά από την πλατφόρμα.

Κοινωνικό Μέρισμα: Η κατηγορία «άνεργοι»

Άλλη κατηγορία που μπαίνει στο «κάδρο» για το κοινωνικό μέρισμα είναι οι μακροχρόνια ή βραχυχρόνια άνεργοι, με συνολικό εισόδημα κάτω από 15.000 ευρώ – όπως ορίζει η ΚΥΑ – οι οποίοι είναι νέοι γονείς, δηλαδή απέκτησαν παιδί μέσα στο 2019. Πληροφορίες αναφέρουν ότι επειδή αυτές οι περιπτώσεις είναι σχετικά λίγες, άρα δεν τίθεται θέμα δημοσιονομικού κόστους, θα εξεταστεί αν και με ποιόν τρόπο μπορούν τελικά να λάβουν το μέρισμα. Θα μπορούσε για παράδειγμα, να αξιοποιηθεί η βάση δεδομένων του φετινού Α21 για το επίδομα τέκνων.

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Καταγγελίες για απόρριψη αιτήσεων – Η απάντηση του Υπουργείου

Κοινωνικό μέρισμα 2019: Σε ποιές περιπτώσεις απορρίπτονται οι αιτήσεις στο koinonikomerisma.gr