Κύματα άμεσων και έμμεσων φόρων. Δείτε αναλυτικά τι θα πληρώσουμε

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔26/09/2016 - 07:53 | Author: Newsroom Ipaidia

Το πρώτο σκληρό τεστ αντοχής θα περάσουν μέχρι και το τέλος της εβδομάδας περίπου 6,3 εκ. ιδιοκτήτες ακινήτων και 2,3 εκ. φορολογούμενοι, που θα πληρώσουν την διπλή δόση φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, με στόχο να εισπραχθούν άλλα 1,8 δισ.

ευρώ άμεσοι φόροι από τα 23,5 δισ. ευρώ που περιμένει το ΥΠΟΙΚ ως τον Ιανουάριο του 2017.

Υπουργείο οικονομικών και ΓΓΔΕ περιμένουν με αγωνία την έκβαση του -φορολογικά- πολύ δύσκολου μήνα που διανύουμε, αφού η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που πληρώθηκε τον Ιούλιο, άφησε τα έσοδα του δεύτερου καλοκαιρινού μήνα με τρύπα 350 εκ ευρώ.

Αν επαναληφθεί αυτό και τον Σεπτέμβριο τίθεται σε άμεσο κίνδυνο ο στόχος να εισπραχθούν άμεσοι φόροι συνολικού ύψους 23,5 δισ. που περιμένουν να εισπράξουν ως τον Ιανουάριο.

Παρόλα αυτά οι αισιόδοξοι περιμένουν ότι η κατάσταση θα σωθεί λόγω ΕΝΦΙΑ, όσο και αν αυτό ακούγεται παράλογο.

Η εξήγηση βρίσκεται στο γεγονός ότι 1.033.000 φορολογούμενοι έχουν χρεωστικό μέχρι 50 ευρώ και είναι πολύ πιθανό να θελήσουν να εξοφλήσουν το σύνολο του φόρου όπως έκαναν και το 2015.

Μάλιστα από την ΓΓΔΕ τονίζουν ότι τέτοια κίνηση υπήρξε από τα τέλη Αυγούστου (εξού και η υπέρβαση κατά 62 εκ ευρώ των εσόδων για τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού) αλλά και τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου.

Ο στόχος για τον πρώτο μήνα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ είναι να εισπραχθούν περίπου 650 εκ ευρώ και αυτό να ισχύσει για κάθε μήνα από τον Σεπτέμβριο μέχρι και τον Ιανουαρίου του 2017.

Ο,τι παραπάνω εισπραχθεί θα προστεθεί στην υπέρβαση εσόδων ύψους 464 εκ ευρώ που καταγράφεται στον οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου.

Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τι θα γίνει με την καταβολή των 1,15 δισ. ευρώ που αφορά την δόση του φόρου εισοδήματος, αφού η πρώτη δόση άφησε μεγάλες υστερήσεις.

Η ανησυχία για την πληρωμή των φόρων, ειδικά για τον Σεπτέμβριο, βρίσκεται στο γεγονός ότι σε σχέση με τον Ιούλιο, τον Σεπτέμβριο οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί είναι εξαιρετικά επιβαρημένοι, λόγω του ανοίγματος των σχολείων και των συσσωρευμένων υποχρεώσεων μετά το τέλος του καλοκαιριού.

Ο Σεπτέμβριος είναι μόνο η αρχή

Ο Σεπτέμβριος θα είναι ένα καλό δείγμα για την συνέχεια τους φορολογικού έτους, το οποίο μέχρι και τον Ιανουάριο του 2017, φέρνει πολλά κύματα άμεσων και έμμεσων φόρων. Συγκεκριμένα:

- Τον Οκτώβριο θα πρέπει να πληρωθούν άλλα 650 εκ ευρώ μέσω της δεύτερης δόση του ΕΝΦΙΑ.

Παράλληλα από την 1η του μήνα αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Εκτιμάται ότι η αύξηση θα είναι 8 λεπτά το λίτρο, που μαζί με την αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, μπορεί να φθάσει και στα 10 λεπτά.

Τούτο βέβαια αν οι διεθνείς τιμές πετρελαίου παραμείνουν ίδιες με τις σημερινές. Αν αυξηθούν, θα αυξηθεί και η επιβάρυνση λόγω υψηλότερου αναλογικά ΦΠΑ.

- Στο τέλος Νοέμβριου άλλο ένα βουνό υποχρεώσεων: Θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ, η τρίτη διμηνιαία δόση του φόρου εισοδήματος (1,15 δισ. ευρώ) και φυσικά -αν υπάρχει- και η δόση της ρύθμισης των παλιότερων οφειλών.

- Στο τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας (περίπου 1,1 δισ. ευρώ) και άλλα 650 εκ ευρώ μέσα από την τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

- Τον Ιανουάριο θα πρέπει να πληρωθεί η 5η δόση του ΕΝΦΙΑ, ενώ θα κάνουν πρεμιέρα μια σειρά από αυξήσεις έμμεσων φόρων. Συγκεκριμένα:

Από 1/1/2017 είναι προγραμματισμένες να έρθουν αυξήσεις στο ΕΦΚ σε αμόλυβδη, βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης, υγραερίου και φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ως καύσιμο οχημάτων.

Η αύξηση αυτή, ακόμη και στην καλύτερη περίπτωση, με τις σημερινές τιμές στο πρατήριο που κινούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα θα σημάνει αύξηση της τάξης των 8 ως 12 λεπτών το λίτρο.

Οι αυξήσεις αυτές δεν αποκλείεται να έρθουν νωρίτερα, από τον Οκτώβριο, μαζί με την αύξηση του ΕΦΚ στο Πετρέλαιο θέρμανσης, αν υπάρξει απόκλιση στα έσοδα μέχρι και τον Οκτώβριο.

Από τον Ιανουάριο έρχονται επίσης:

Η επιβολή τέλους συνδρομητών σταθερής τηλεφωνίας ύψους 5%.

Η επιβολή φόρου κατανάλωσης στα υγρά αναπλήρωσης ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Η επιβολή φόρου κατανάλωσης στον καφέ.

Η αύξηση σε 26% από 20% του συντελεστή του αναλογικού φόρου των τσιγάρων.

enikonomia  • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: