Σε συνέντευξή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση της προαναγγελθείσας νέας αύξησης του από τον προσεχή Ιούλιο.

Έτσι, ο πρωθυπουργός θα ξεδιπλώσει το σχέδιο για τη δεύτερη αύξηση του .

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται το βράδυ, μεταξύ άλλων, να αναφερθεί στις κινήσεις της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των σε βασικά είδη και των μέτρων στήριξης που προωθεί η κυβέρνηση και σε αυτό το πλαίσιο, όπως όλα δείχνουν, θα αποκαλύψει το πότε αλλά και το ποσοστό της δεύτερης αύξησης του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022.

Σημειώνεται πως από την 1 Ιανουαρίου ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά το 2%, διαμορφούμενος στα 663 ευρώ μεικτά. Με βάση το σχετικό νόμο προβλεπόμενες ενέργειες για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού ξεκινούν κάθε χρόνο στα τέλη Φεβρουαρίου και ολοκληρώνονται εντός 4μήνου. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για επίσπευση της διαδικασίας, τότε η δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από την 1η Ιουνίου.

Σύμφωνα με τα σενάρια, είναι πιθανή μια αύξηση των κατώτατων απολαβών κατά 5%, κάτι που θα οδηγούσε το μισθό στα 696 ευρώ, πολύ κοντά στην προεκλογική δέσμευση της Ν.Δ. που έκανε λόγο για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 703 ευρώ μέσα στην τριετία.

Τα σενάρια προβλέπουν περαιτέρω αύξηση ακόμα και 7% αν ο ρυθμός ανάπτυξης ξεπεράσει αυτό το ποσοστό. Συνεπώς η σωρευτική αύξηση δεν αποκλείεται να φτάσει το 9% ( δηλαδή 2%+ 7%) το πρώτο και το δεύτερο εξάμηνο του 2022 αντίστοιχα.

Χατζηδάκης: Νέος το 2022

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, είχε προχωρήσει πριν λίγες ημέρς στην προαναγγελία ότι η διαδικασία για τον επανακαθορισμό του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει μέσα στον Ιανουάριο, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει για τον κατώτατο μισθό ότι η αύξηση δεν θα μείνει στο 2%.

«Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει για τον κατώτατο μισθό ότι δεν θα μείνει στο 2%. Θα ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες, με στόχο να καταλήξουμε στο πρώτο εξάμηνο του 2022 στον νέο κατώτατο μισθό» σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, διευκρινίζοντας ότι επιδίωξη είναι οι διαδικασίες να ξεκινήσουν μέσα στον Ιανουάριο.