με στόχο οι εταιρείες που θα συμμετέχουν σε αυτό να προσφέρουν παιχνίδια, λαμπάδες και πασχαλινά σοκολατοειδή σε μειωμένες τιμές

Ειδικότερα, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Αδωνις Γεωργιάδης προανήγγειλε τη με τα προϊόντα που έχουν παραδοσιακά ζήτηση αυτή την περίοδο (αρνί, κατσίκι, τσουρέκια κοκ), τη δημιουργία ενός ‘καλαθιού’ στην Κεντρική Κρεαταγορά Αθηνών, όμοια με αυτή που έχει γίνει στην περίπτωση της Ιχθυαγοράς ενώ αποκάλυψε πως υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθεί “παράθυρο” για δυνατότητα επέκτασης του μέτρου του “καλαθιού” και πέραν του τέλος Ιουνίου, κάτι όμως που θα αποφασίσει ο νέος υπουργός ή ο υπηρεσιακός υπουργός που θα αναλάβει μιας και το Μάιο θα γίνουν εκλογές.

Μάλιστα κατά την σημερινή εκδήλωση παρουσιάστηκε και έρευνα του του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του κυπριακού πανεπιστημίου Phillips University, η οποία κατέδειξε πως το “καλάθι του νοικοκυριού” κατά τις πρώτες 15 εβδομάδες λειτουργίας του πέτυχε μεσοσταθμική μείωση ύψους 12,55% στη συνολική αξία του, με βάση την ανάλυση των στοιχείων από 12 αλυσίδες σούπερ μάρκετ με φυσικά καταστήματα και της ΕΛΣΤΑΤ.

Το καλάθι των νονών

Σε ο,τι αφορά το καλάθι των νονών, στο μέτρο θα συμπεριλαμβάνονται οι κάτωθι κατηγορίες:
-λαμπάδα με παιχνίδι.
-πασχαλινά σοκολατειδή (αυγά κοκ)
-Επιτραπέζια/Παζλ
-Παιχνίδια με κούκλες, κουκλόσπιτα και άλλα αξεσουάρ (παιχνίδια μίμησης)
-Βρεφικά παιχνίδια
-Φιγούρες δράσης
-Παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας (π.χ. παιχνίδια με τουβλάκια)
-Οχήματα – Τηλεκατευθυνόμενα
-Ηλεκτρονικά παιχνίδια
-Αθλητικά παιχνίδια (π.χ. μπάλες, παιδικές μπασκέτες και τέρματα)
-Λούτρινα
-Μουσικά παιχνίδια

 

“Το ‘καλάθι του Αη Βασίλη’ δούλεψε πολύ καλά. Θεωρούμε ότι το ίδιο θα γίνει και με το ‘καλάθι των νονών’ Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να προσφέρουμε στα παιδιά αυτή την περίοδο παιχνίδια και εορταστικά είδη στις καλύτερες τιμές ώστε να μη στερηθεί κάποιο”, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Το μέτρο αναμένεται να ισχύσει ως το Μ. Σάββατο 15 Απριλίου και σε αυτό αναμένεται να συμμετέχουν υποχρεωτικά επιχειρήσεις παιχνιδιών με ετήσιο τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ. Από εκεί και έπειτα όμως μπορούν να συμμετάσχουν και μικρότερες επιχειρήσεις. Γι αυτό, όπως εξήγησε σήμερα ο ΓΓ Εμπορίου κ. Σωτήρης Αναγνωστόπουλος δεν είναι υποχρεωτικό όλες οι επιχειρήσεις να παρουσιάσουν ένα προϊόν σε κάθε κατηγορία του καλαθιού αλλά “οποια κατηγορία προϊόντων διαθέτουν”.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κοινοποιούν τις λίστες με τα προϊόντα ανά κατηγορία ως το πρωί κάθε Τετάρτης και θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι έχουν επαρκές απόθεμα. Επίσης θα υποχρεούνται να τοποθετήσουν ειδικό σήμα, το οποίο έχει ετοιμαστεί και το οποίο φιλοξενεί ένα πασχαλινό λαγουδάκι

Σημειώνεται πως τα καταστήματα που θα συμμετέχουν στο μέτρο θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα απ’ τα κλιμάκια του ΔΙΜΕΑ. Ο έλεγχος θα γίνεται επί του περιθωρίου κέρδους που θα εμφανίζουν οι αλυσίδες επί των συγκεκριμένων προϊόντων που θα εντάξουν στο καλάθι. Εάν το περιθώριο κέρδους είναι μεγαλύτερο σε σχέση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο πέρυσι, τότε θα επιβάλλεται πρόστιμο. Στην περίπτωση που το συγκεκριμένο προϊόν δεν πωλείτο απ’ την αλυσίδα πέρυσι, τότε θα λαμβάνεται υπόψη συγγενές προϊον

Το «καλάθι του Πάσχα»

Σε ο,τι αφορά το «καλάθι του Πάσχα», το οποίο θα έρθει να εμπλουτίσει το «καλάθι του νοικοκυριού» με προϊόντα με υψηλή ζήτηση την περίοδο του Πάσχα, ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν «κλειδώσει» ως τώρα οι κατηγορίες:

-αρνί
-κατσίκι
-τσουρέκια
-πασχαλινά σοκολατοειδή (αυγά, κουνελάκια κοκ)

Οι συγκεκριμένες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την επόμενη εβδομάδα ώστε το πασχαλινό καλάθι να ισχύσει απ’ τις 5 Απριλίου ως το Μ. Σάββατο 15 Απριλίου.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Γεωργιάδης είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις και με τους επαγγελματίες της Κεντρικής Κρεαταγοράς στη Βαρβάκειο προκειμένου να τεθεί και εκεί ένα αντίστοιχο “πασχαλινό καλάθι” με τιμές ανταγωνιστικές. “Εφόσον αποδείξουν ότι μπορούν να φέρουν χαμηλότερες τιμές, τότε θα το κάνουμε. Είμαστε σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις και θα το αποφασίσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα”, είπε ο κ. Γεωργιάδης.

Η διαφορά με την Ισπανία

Τόσο ο ίδιος όσο και ο αναπλ. Υπ. Ανάπτυξης κ. Νίκος Παπαθανάσης στάθηκαν στην επιτυχία που δείχνει να έχει το μέτρο του “καλαθιού” το οποίο βρίσκεται στην 21η εβδομάδα λειτουργίας. “Το μέτρο έχει συμβάλει στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού καθώς έχει εντείνει τον ανταγωνισμό”, σημείωσε ο κ. Παπαθανάσης με τον ΓΓ Εμπορίου κ. Αναγνωστόπουλο μάλιστα να σημειώνει πως τον τελευταίο μήνα οι κατηγορίες ζυμαρικών, ρυζιών παρουσιάζουν καθολική μείωση – ασχέτως των προϊόντων καλαθιού – ενώ έχει επέλθει εξισορρόπηση στις τιμές των πουλερικών.

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν απ’ την ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης τα στοιχεία της Eurostat που δείχνουν την πορεία του πληθωρισμού των τροφίμων στη χώρα έναντι του συνόλου των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών, που κατατάσσουν τη χώρα μας μεταξύ αυτών με τις μικρότερες αυξήσεις.

Αντίθετα, όπως τονίστηκε, η απόφαση της Ισπανίας να μειώσει ή να μηδενίσει το ΦΠΑ απ’ την αρχή της χρονιάς σε βασικά αγαθά δεν έχει επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα αφού υπήρξε αύξηση του πληθωρισμού.

“Ουσιαστικά τα οφέλη απ’ τη ζημιά του Δημοσίου τα έλαβαν οι επιχειρήσεις που φρόντισαν να αυξήσουν τα περιθώρια κέρδους”, σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Η έρευνα του ΕΚΠΑ

Σε ο,τι αφορά το “καλάθι του νοικοκυριού” σήμερα παρουσιάστηκε και ανεξάρτητη έρευνα που εκπόνησε το ΕΚΠΑ το οποίο δείχνει ότι πέτυχε την αποστολή του να συγκρατήσει αλλά και να μειώσει τις τιμές σε κάποια βασικά αγαθά.

Σύμφωνα με αυτή το σύνολο των 12 Σούπερ Μάρκετ με φυσικά καταστήματα κατάφεραν να μειώσουν τη συνολική αξία του καλαθιού τους από 3,34% ως 22,18%.