: Κανονικά θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι στις περιοχές όπου κηρύχθηκε χθες και σήμερα λόγω της κακοκαιρίας, «Ελπίς».

Επιδότηση των εισφορών

Όπως αναφέρει η Ημερησία, η ρύθμιση που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της απόφασης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, στόχο έχει να πληρωθούν κανονικά οι για τις 2 μέρες (25/1 και 26/1) από τους εργοδότες τους το μισθό τους.

Ωστόσο οι εργοδότες-επιχειρήσεις για τις δύο αυτές ημέρες, κατά την διάρκεια των οποίων ανεστάλη η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, απαλλάσσονται από την καταβολή των εργατικών και εργοδοτικών εισφορών, οι οποίες θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Υπενθυμίζεται πως στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης το πακέτο κάλυψης των ασφαλιστικών εισφορών φτάνει στο 36,66% του μεικτού μισθού.

Για παράδειγμα:

Ο των 663 ευρώ έχει εργατικές εισφορές 93,61 ευρώ και εργοδοτικές 149,44 ευρώ: Σύνολο 243,95 ευρώ για όλο τον μήνα φυσικά.

Η επιδότηση θα αφορά δύο ημέρες, δηλαδή, 10 ευρώ.

Από τη άλλη πλευρά, στις επιχειρήσεις που λειτουργούν κατ’ εξαίρεση, εάν ο εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.

Δηλαδή, οι εργαζόμενοι που δεν θα πάνε στη δουλειά τους λόγω αδυναμίας εξαιτίας των συνθηκών που δημιούργησε η κακοκαιρία και δεν ευθύνονται οι ίδιοι λόγω ανωτέρας βίας, πληρώνονται κανονικά.

Το ίδιο ισχύει και για την περασμένη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία δεν είχε επιβληθεί αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων. Όσοι εργαζόμενοι δεν κατάφεραν να πάνε στη δουλειά τους λόγω της , προχθές Δευτέρα, δεν κινδυνεύουν να χάσουν την ημερήσια αναλογία του μισθού τους, καθώς αυτός τους οφείλεται κανονικά από την επιχείρηση.

Οπως αναφέρουν ειδικοί εργατολόγοι, η νομοθετική ρύθμιση ήταν μάλλον απαραίτητη έτσι ώστε να μην υπάρχουν γκρίζες ζώνες για τον μισθό των εργαζομένων τις δύο αυτές ημέρες (25/1 και 26/1), κατά τις οποίες επιβλήθηκε αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων, λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίς».

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, στον Αστικό Κώδικα, υπάρχουν προβλέψεις που θα μπορούσαν να δώσουν την ερμηνεία πως στην περίπτωση υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων για λόγους «ανωτέρας βίας», ο εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής μισθού.

Ποιες περιοχές αφορά

Οι περιοχές οι οποίες με απόφαση κηρύχθηκαν για την Τρίτη σε κατάσταση ειδικής κινητοποίησης πολιτικής προστασίας λόγω προειδοποίησης για εκδήλωση αυξημένης διακινδύνευσης συμβάντων φυσικών καταστροφών και τη λήψη σχετικών έκτακτων μέτρων, είναι η περιφέρεια Αττικής, οι νομοί Βοιωτίας, Ευβοίας, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, οι Σποράδες και η Κρήτη.

Για σήμερα Τετάρτη, με νέα απόφαση, η αργία ισχύει για την Αττική, τη Βοιωτία, τα Δωδεκάνησα, την Εύβοια, την Κρήτη και τις Κυκλάδες.