Η αύξηση των της μυστηριώδης που «χτυπάει» παιδιά, έχει σημάνει παγκόσμιο συναγερμό.

Για το θέμα, το Newsbomb επικοινώνησε με τον Δρ. Τάσο Γραμματικόπουλο, ειδικό παιδοηπατολόγο και επίκουρο καθηγητή στο King’s College Hospital του Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «στην τελευταία επίσημη αναφορά του ΠΟΥ, έχουν αναφερθεί 169 περιστατικά παγκοσμίως. Στη Μεγάλη Βρετανία που έχουν την πλειοψηφία από αυτά τα παιδιά έχουν καταγραφεί 114 περιστατικά τα οποία τα 111 είναι κάτω των 10 ετών με μέση ηλικία τα 3 έτη. Από αυτά τα παιδιά 10 έχουν κάνει μεταμόσχευση ήπατος λόγω του ότι διαγνώστηκαν με οξεία ηπατική ανεπάρκεια το οποίο είναι ένα ανεβασμένο ποσοστό σε σχέση με αυτά που βλέπουμε σε ετήσια βάση στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τέτοια παιδιά που έχουν μια άγνωστης αιτιολογίας ηπατίτιδα φθάνουν τα 10 το χρόνο. Φέτος είχαμε 10 το πρώτο τρίμηνο του 2022».

Επιπλέον, ο καθηγητής τονίζει: «για τον λόγο αυτό υπάρχει μια ανησυχία σε όλους τους φορείς υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και παγκοσμίως και παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη αυτών των κρουσμάτων.

Υπάρχουν διάφορα πιθανά σενάρια για την αιτιολογία της αυτής:

1ο: Ότι αυτά τα παιδιά ιδιαίτερα τα πολύ μικρά εξαιτίας της πανδημίας και των lockdown το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει εκτεθεί σε κοινούς ιούς και λοιμώξεις τις οποίος βλέπουμε συνήθως, οπότε δεν έχουν ανεπτυγμένο ανοσοποιητικό σύστημα για αν μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τέτοιες λοιμώξεις

2ο: Παρότι μόνο 4 ήταν θετικά στον covid μπορεί να είχαν αναπτύξει κάποια στιγμή με αποτέλεσμα να τους έχει προξενήσει κάποια αντίδραση στο ανοσοποιητικό του σύστημα

3ο: Να έχουν νοσήσει με έναν Αδενοϊό που έχει μεταλλαχτεί και να είναι διαφορετικό από τον τύπο 41

4ο: Να έχουν εκτεθεί σε κάποιους τοξικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες αλλά είναι το λιγότερο πιθανό βάση των δεδομένων που έχουμε».

Και καταλήγει: «Κανένα παιδί δεν είχε εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού. Όσον αφορά την Ελλάδα είναι πιθανό ότι θα υπάρξουν κρούσματα γιατί βλέπουμε σιγά – σιγά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναπτύσσουν τέτοια κρούσματα. Για παράδειγμα στην Ολλανδία χθες ανακοινώθηκαν τα πρώτα 4, η Ιταλία έχει περιστατικά, η Πορτογαλία κ.α».

 

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ