Αιτήσεις για . Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, έδωσε πρόσφατα τις νεότερες λεπτομέρειες λίγο πριν ξεκινήσει η διαδικασία.

Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις θα γίνουν σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει μέσα στον Μάρτιο.

Ωστόσο, παρότι υπάρχουν πάνω από 3 εκατομμύρια , υπολογίζονται σε μόλις περίπου 150.000 εκείνοι που τελικά θα ωφεληθούν πρώτοι, κατά πληροφορίες.

Ποια είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει δικαιούχος του voucher

Η μία και απαραίτητη προϋπόθεση για επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα

Για να μπορέσει κάποιος να εξαργυρώσει το voucher, θα πρέπει να έχει ήδη εγκατεστημένο ηλεκτρικό θερμοσίφωνα και να κάνει αντικατάσταση. Όχι, δηλαδή, να βάλει τώρα για πρώτη φορά απευθείας ηλιακό θερμοσίφωνα.

Δικαιούχοι και κριτήρια

Ο πρώτος κύκλος του προγράμματος θα ανέλθει στα 100 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους. Εφόσον βρεθούν και άλλες πηγές εσόδων, τότε θα υπάρξει και δεύτερος κύκλος. Έτσι, αρχικά, σίγουρα θα δοθεί προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους (δηλαδή χαμηλόμισθοι, πολύτεκνοι και μονογονεϊκές οικογένειες) και οι πρώτοι δικαιούχοι θα υπολογιστούν με το μέσο ετήσιο εισόδημα κάθε μέλους της οικογένειας.

Σύμφωνα με την κ. Σδούκου:

«Υπολογίζεται ότι θα υπάρξουν 150 με 200 χιλιάδες δικαιούχοι».

Τέλος, εκτός του ότι θα πρέπει να υπάρχει ήδη εγκατάσταση ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, εκτός επιδότησης θα μείνουν και όσοι έχουν ήδη ηλιακό θερμοσίφωνα. Εάν δηλαδή κάποιος έχει έναν παλιό ηλιακό και θέλει να τον αλλάξει, δεν θα μπορέσει να το κάνει με την επιδότηση.

Αν και, δεν έχουν οριστεί ακόμη συγκεκριμένα, «πλαφόν», τα οικονομικά κριτήρια, θα υπολογιστούν κατά το μέσο ετήσιο εισόδημα κάθε μέλους της οικογένειας.

Προτεραιότητα για αντικατάσταση ή αγορά ηλιακού θερμοσίφωνα θα δοθεί σε: χαμηλόμισθους, πολύτεκνους και μονογονεϊκές οικογένειες.