– ΟΛΑ όσα πρέπει να ξέρετε για τις αιτήσεις αναλυτικά στο – Τι θα γίνει με τις επιδοτήσεις.

«Τέλος Μαρτίου εκτιμούμε ότι θα είναι έτοιμη η πλατφόρμα για να υποδεχτεί τις », ανέφερε στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ο κ. Σκρέκας πρόσθεσε ότι ο οδηγός για το πρόγραμμα θα δημοσιευτεί το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα για την επιδότηση μικρών φωτοβολταϊκών, ο κ. Σκρέκας ανέφερε ότι η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων θα είναι έτοιμη μέχρι την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου.

Εξήγησε ότι το πρόγραμμα αφορά 300.000 νοικοκυριά, μικρούς επιχειρηματίες και αγρότες και τους δίνει τη δυνατότητα να κατασκευάσουν στη στέγη ένα μικρό φωτοβολταικό έως 10 kw μαζί με μία μπαταρία και με αυτό, θα μπορούν να συμψηφίζουν την ενέργεια που παράγουν, με αυτήν που καταναλώνουν.

Με δυο ταχύτητες οι επιδοτήσεις για τα φωτοβολταϊκά

Με bonus επιδότησης για όσους επιλέξουν να τοποθετήσουν και μπαταρία αποθήκευσης ενέργειας θα τρέξει το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα για τα φωτοβολταϊκά στη στέγη. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, η επιδότηση αναμένεται να κυμαίνεται στο επίπεδο του 30% – 40% ενώ για όσους επιλέξουν να συνδυάσουν το φωτοβολταϊκό με μπαταρία αποθήκευσης, η επιδότηση αναμένεται να αυξάνεται στο 60% καλύπτοντας μεγαλύτερο τμήμα του συνολικού κόστους της επένδυσης.

Η μεθοδολογία ένταξης αναμένεται να ακολουθεί το μοντέλο του Εξοικονομώ και σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια αλλά η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με προτεραιοποίηση.

Στο υπουργείο Ενέργειας οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις και ο Οδηγός του νέου προγράμματος, τον οποίο περιμένουν χιλιάδες νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, θα πρέπει εκτός απροόπτου να αναμένεται – σύμφωνα με πληροφορίες στις αρχές Μαρτίου, ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις τέλη Μαρτίου.

Ανοίγει η περίμετρος των δικαιούχων

Όπως μάλιστα αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν αποκλείεται σταδιακά η περίμετρος των δικαιούχων να ανοίξει πάνω από τους 250.000, ανάλογα με τις ανάγκες των δικαιούχων που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Κατ αρχήν το πρόγραμμα θα ανοίξει για 250.000 δυνητικούς δικαιούχους επιδοτώντας την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων έως 10kW σε στέγες κατοικιών, επιχειρήσεων και σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως όλοι οι δικαιούχοι θα τοποθετήσουν φωτοβολταϊκό με ισχύ 10kW.

Η διαδικασία αναμένεται να προβλέπει την εμπλοκή ενεργειακού επιθεωρητή στο αρχικό στάδιο, ο οποίος θα διαπιστώνει την απαιτούμενη ισχύ ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε νοικοκυριού και της κάθε επιχείρησης.

Όπως εξηγούν ενεργειακοί αναλυτές στην «Η», εκτιμάται πως οι ανάγκες ενός μέσου νοικοκυριού καλύπτονται με μια ισχύ κοντά στα 6kW. Καθώς το πρόγραμμα είναι δομημένο με επιδοτήσεις για 250.000 μονάδες των 10kW εκτιμάται πως όσο θα τρέχει το πρόγραμμα θα προκύπτει σταδιακά επιπλέον χώρος για επιδοτήσεις σε περισσότερους δικαιούχους από τα kW που θα «περισσεύουν».

Εφόσον δηλαδή το πρόγραμμα καλύπτει δυνητικά φωτοβολταϊκά συνολικής ισχύος 2,5 εκατ. kW και από την εφαρμογή του προγράμματος προκύπτει πως από τους 250.000 δικαιούχους μπαίνουν στο πρόγραμμα 1,5 – 2 εκατ. kW, το πρόγραμμα θα ανοίξει σε δεύτερο χρόνο και για άλλους δικαιούχους.

Από τις 250.000 άδειες που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, οι 100.000 θα αφορούν σε οικιακή χρήση, οι 75.000 σε επαγγελματική στέγη και οι 75.000 σε αγροτική εκμετάλλευση.

Οι επιδοτήσεις

Οι επιδοτήσεις αναμένεται να είναι δυο ταχυτήτων:

30 % – 40% για όσους επιλέξουν να εγκαταστήσουν απλό φωτοβολταϊκό
60% για όσους εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό με μπαταρία στην οποία θα μπορεί να αποθηκεύεται η ενέργεια που θα παράγει το φωτοβολταϊκό εφόσον δεν χρησιμοποιείται.

Με το σχήμα αυτό το υπουργείο Ενέργειας επιθυμεί να πριμοδοτήσει την τοποθέτηση μπαταρίας μαζί με το φωτοβολταϊκό, καθώς έτσι διαμορφώνεται μια ολοκληρωμένη μονάδα καθαρής ενέργειας για το κάθε νοικοκυριό και την κάθε επιχείρηση που θα ενταχθεί.

Προς το παρόν έχει παγώσει η αγορά στα φωτοβολταϊκά, καθώς οι ενδιαφερόμενοι αναμένουν να ξεκινήσει το πρόγραμμα για να πάρουν την επιδότηση, αναφέρουν οι ειδικοί αναλυτές.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια αλλά η επιλογή των δικαιούχων θα γίνει με προτεραιοποίηση στα πρότυπα του Εξοικονομώ.

Όπως εξηγούν ειδικοί αναλυτές, δεν φαίνεται να μπορεί να προχωρήσει το σύστημα εισοδηματικών κριτηρίων, στο μοντέλο του Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή, καθώς η επένδυση που απαιτείται είναι σημαντική.

Η εμπειρία, άλλωστε, του Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή έδειξε πως ακόμη και για τις ηλεκτρικές συσκευές, ναι μεν κάποιοι πήραν το voucher για να αλλάξουν τις παλιές συσκευές τους, αλλά όταν έφτασε η ώρα δεν είχαν τα χρήματα να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Οποτε πολλές αιτήσεις έμειναν εκκρεμείς.

Ετσι εκτιμάται πως το πλέον πιθανό σενάριο είναι η επιλογή των δικαιούχων να γίνει με τη μέθοδο της προτεραιοποίησης των δικαιούχων.

Ηλιακοί θερμοσίφωνες

Μεγάλη ευκαιρία για τους καταναλωτές ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια είναι το πρόγραμμα που έχει στα σκαριά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για αντικατάσταση των ηλεκτρικών θερμοσίφωνων με ηλιακούς.

Η επιδότηση στα νοικοκυριά που θα προχωρήσουν στην αλλαγή των θερμοσίφωνων, θα γίνει με χρηματοδότηση από το repowerEU, ύψους 60 εκατ. ευρώ. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του gov.gr. Ακόμα δεν έχουν διευκρινιστεί οι δικαιούχοι και τα εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με τον υπουργό κ. Κώστα Σκρέκα, το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» με οδηγό το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», με ανάλογα κριτήρια και προϋποθέσεις επιδότησης.

Υπενθυμίζεται, ότι στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδοτήσει την αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος με ηλιακούς, με το μέσο κόστος αγοράς τους να κυμαίνεται στα 800 με 1.000 ευρώ.

Υπολογίζεται ότι περίπου 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν θερμοσίφωνες ρεύματος, ενώ η αντικατάστασή τους εκτιμάται ότι θα αποφέρει εξοικονόμηση ενέργειας 20%.