ΟΛΕΣ οι τελευταίες πληροφορίες για τις νέες επιδοτήσεις  – Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί, την λειτουργία της που θα εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά ετοιμάζει ο ΔΕΔΔΗΕ

Πιο συγκεκριμένα, την λειτουργία της πλατφόρμας για επιδότηση 300.000 νοικοκυριών και αγροτών που ετοιμάζει ο ΔΕΔΔΗΕ, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Ο υπουργός, μιλώντας στον Real fm, σχολίασε πως δεν θα υπάρχει συνωστισμός όπως στα προγράμματα Εξοικονομώ καθώς ο αριθμός των επιλέξιμων κτηρίων θα είναι κοντά στα 120.000 για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Όπως διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας, τα ευάλωτα νοικοκυριά θα έχουν μεγαλύτερη επιδότηση.

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα έχουμε ανακοινώσει πρόγραμμα που θα δώσει τη δυνατότητα σε 300.000 νοικοκυριά, επαγγελματίες και αγρότες να κατασκευάσουν ένα σύστημα φωτοβολταϊκών μπαταρίας στη στέγη ή στο χωράφι τους και με αυτόν τον τρόπο να μπορέσουν να συμψηφίσουν την ενέργεια που καταναλώνουν και παράγουν. Και έτσι να έχουν μειωμένο κόστος ενέργειας και να βοηθήσουν στη μείωση εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου», υπογράμμισε ο ο υπουργός.

Δικαιούχοι χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

«Θέλουμε το 40% της επιδότησης να απευθυνθεί σε νοικοκυριά. Στα φωτοβολταϊκά στη στέγη θα υπάρχει χρονική ιεράρχηση και δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια. Θα μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να καταθέτει αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα που ετοιμάζει ο ΔΕΔΔΗΕ, η οποία θα ανοίξει για υποβολή έως τα μέσα Μαρτίου» είπε ο κ. Σκρέκας.

Ο υπουργός σχολίασε πως δεν θα υπάρχει συνωστισμός όπως στα προγράμματα Εξοικονομώ καθώς ο αριθμός των επιλέξιμων κτηρίων θα είναι κοντά στα 120.000 για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Το νέο πρόγραμμα «φωτοβολταϊκά στη στέγη με μπαταρία», θα στηρίζει μέχρι 10 κιλοβάτ ενώ το ποσοστό επιδότησης για την μπαταρία θα φτάσει ακόμη και το 100%. Το σύστημα φωτοβολταϊκών με μπαταρία βοηθά τους ιδιοκτήτες να αποκτήσουν ενεργειακή αυτονομία και τη νύχτα.

Χαμηλότερη προβλέπεται να είναι η επιδότηση στα συμβατικά φωτοβολταϊκά, ξεκινώντας από 20%. Κριτήριο επιλογής των δικαιούχων θα είναι η χρονική προτεραιότητα.

Το πρόγραμμα αφορά:

εγκατάσταση σχεδόν 300.000 φωτοβολταϊκών σε 120.000 στέγες κατοικιών,
εγκατάσταση 75.000 φωτοβολταϊκών σε στέγες επιχειρήσεων και
εγκατάσταση 75.000 φωτοβολταϊκών σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.

Στην περίπτωση των νοικοκυριών και των αγροτών, τα κονδύλια θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ και το REPower EU, ενώ στο πρόγραμμα θα ενταχθεί και η σχετική δράση που έχει ήδη δρομολογηθεί να «τρέξει» για τις μικρές επιχειρήσεις μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης, από το οποίο θα προέλθουν τα αντίστοιχα ποσά.