Στις 24 Οκτωβρίου θα ληφθεί η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. εάν επικρατήσουν συγκεκριμένες φωνές στο σημερινό Eurogroup, που ζητούν επιπλέον διασφαλίσεις και διαβεβαιώσεις από την Ελλάδα για την υλοποίηση του ρυθμού εκκαθάρισης των βεβαιωμένων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες (arrears).

Σύμφωνα με πληροφορίες του Real.gr, τα έγγραφα που παρουσίασε η ελληνική πλευρά αφορούν στο ακαθάριστο ποσό αποπληρωμής αυτών των χρεών και πολλές πλευρές στην ΕΕ περιμένουν να δουν πιο είναι το «καθαρό» ποσό. Ως εκ τούτου, παρά το γεγονός ότι το Eurogroup έλαβε ήδη από τον Πιερ Μοσκοβισί μία θετική έκθεση συμμόρφωσης για τα βασικά 15 προαπαιτούμενα, θα δοθεί στην Ελλάδα χρόνος μέχρι τις 24 Οκτωβρίου για να παρουσιάσει τα επιπλέον στοιχεία και να λάβει το συνολικό ποσό.

Όπως διευκρινίστηκε, τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί, όμως και η αποπληρωμή των arrears ήταν για αυτή τη δόση το «16o προαπαιτούμενο».

Πληροφορίες του Real.gr αναφέρουν ότι η δόση δεν μπορεί να σπάσει στα δύο, παρά μόνο να εκταμιευθεί άπαξ και ως εκ τούτου η σημερινή πολιτική απόφαση του Eurogroup θα χαιρετίζει την ελληνική πρόοδο, θα εγκρίνει πολιτικά τα 2,8 δισ., θα παραπέμπει όμως στις 24 Οκτωβρίου και το διοικητικό συμβούλιο του ESM για την εκτέλεση της εκταμίευσης, αν στο μεσοδιάστημα έχουν παρασχεθεί οι επιπλέον πληροφορίες.