:Με δεδομένα τα προβλήματα στην ανεύρεση κατοικίας ειδικά στα αστικά κέντρα καθώς και την πολιτική βούληση για βελτίωση της παρούσας κατάσταση στα ακίνητα, έρχεται μπαράζ ελέγχων σε 700.000 «κλειστά» οικήματα από την ΑΑΔΕ – Άναψε «φυτίλια» το

Σύμφωνα με το newsit, η ΑΑΔΕ βάζει πλώρη να ξεσκεπάσει όσους ιδιοκτήτες φοροδιαφεύγουν δηλώνοντάς τα ψευδώς ως μη κατοικημένα και αχρησιμοποίητα, ενώ ενδέχεται ακόμα και να τα νοικιάζουν με «μαύρα».

Αν και οι έλεγχοι είχαν προαναγγελθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες, το οικονομικό επιτελείο ανέμενε την «φάκα» των αποτελεσμάτων του προγράμματος Ανακαινίζω – Νοικιάζω.

Και αυτό, διότι ενώ τα δηλωμένα «κλειστά» σπίτια ανέρχονται σε 700.000, επιτείνοντας μάλιστα το στεγαστικό πρόβλημα λόγω της έλλειψης οικιστικού αποθέματος, μόνο 1.400 έκαναν αίτηση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως 699.600 ιδιοκτήτες ακινήτων «γύρισαν την πλάτη» στα κίνητρα που προσφέρει το Ανακαινίζω – Νοικιάζω με επιδότηση έως 10.000 ευρώ και με προκαταβολή του 50%.

Γεγονός που για το οικονομικό επιτελείο και την ΑΑΔΕ θεωρείται «ύποπτο» καθώς κατά κανόνα τα κλειστά ακίνητα πρόκειται ιδιοκτησίες (είτε προγενέστερες, είτε κληροδοτήματα) τα οποία ο ιδιοκτήτης δεν έχει τα χρήματα να τα ανακαινίσει έτσι ώστε να τα εκμισθώσει.

Μάλιστα, η υποαπόδοση του Ανακαινίζω – Νοικιάζω είχε επισημανθεί πρόσφατα και από την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Σοφία Ζαχαράκη, η οποία ανέφερε πως δεν πήγε όσο καλά αναμενόταν και γι’ αυτό σχεδιάζονται επιπλέον κίνητρα για τους υποψηφίους.
Πώς θα πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι

Οι έλεγχοι που δρομολογεί η Φορολογική Διοίκηση πρόκειται να πραγματοποιηθούν μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων μεταξύ ΑΑΔΕ και ΔΕΔΔΗΕ.

Έτσι, η ΑΑΔΕ θα λάβει από τον ΔΕΔΔΗΕ τα εξής στοιχεία:

Αριθμό Παροχής
ΑΦΜ συνδρομητή (ή αριθμό αστυνομικής ταυτότητας εφόσον στερείται ΑΦΜ)
Κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος σε κιλοβατώρες (KWh)
Κόστος ηλεκτρικού ρεύματος (καθαρή αξία λογαριασμού)

Ημερολογιακό έτος αναφοράς με τους μετρητές του ηλεκτρικού ρεύματος χιλιάδες κατοικίες που ανήκουν στην εν λόγω κατηγορία, προκειμένου να εντοπίσει τις όποιες περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων από ιδιοκτήτες.
Οι τρόποι για να φοροδιαφεύγουν όσοι ιδιοκτήτες δηλώνουν ψευδώς τα ακίνητα τους ως κλειστά

Οι υποψίες της ΑΑΔΕ εστιάζουν στο γεγονός πως πολλού ενδέχεται να έχουν δηλώσει τα ακίνητα τους ως κενά στο Ε9 ενώ αξιοποιούνται κανονικά.

Ως αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής:

Tα κενά ακίνητα εξαιρούνται του τεκμηρίου διαβίωσης, που σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης, ειδικά αν εμφανίζει πολύ χαμηλό εισόδημα, επιβαρύνεται με μικρότερο φόρο εισοδήματος.
αν ο ιδιοκτήτης του δηλωμένου ως «κλειστού» το νοικιάζει παράτυπα με «μαύρα», τότε δεν πληρώνει φόρο για τα έσοδα.

Τέλος, αν ακίνητο έχει δηλωθεί ως κενό, ο ιδιοκτήτης δεν υποχρεούται να πληρώνει ούτε και δημοτικά τέλη.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ