Επιστρέφει στην Ελλάδα η τρόικα την επόμενη βρομάδα με σκοπό να καταγράψει την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων πριν από το τέλος του μήνα…
αλλά και να βάλει τις βάσεις για την δεύτερη αξιολόγηση, σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο μετά το πέρας της συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο Πιερ Μοσκοβισί εξήγησε ότι η Ελλάδα έχει αποφύγει το grexit, το οποίο χαρακτήρισε μεγάλο επίτευγμα, όμως αυτό που χρειάζεται είναι ένα «success story» και ως προς αυτό επεσήμανε ότι «υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει» καταλήγοντας πως είναι «βέβαιος ότι θα τα καταφέρουμε».

Από την άλλη πλευρά, ο Πρόεδρος Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι δεν έγιναν εντατικές συζητήσεις για τους λόγους των καθυστερήσεων αλλά τόνισε ότι το χρονοδιάγραμμα πρέπει να τηρηθεί, ώστε αν ακολουθήσουν οι επόμενες κινήσεις που έχουν προαποφασιστεί για το πρόγραμμα, όπως η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Σε σχέση με το χρέος ο Πρόεδρος Ντάισελμπλουμ διευκρίνισε ότι «δεν έγιναν λεπτομερείς συζητήσεις» και περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα μέχρι το εμπλοκή του ΔΝΤ, το οποίο χαρακτήρισε «ιδιαίτερα συνεργάσιμο πλέον».

Από την πλευρά της ΕΚΤ, ο Μπενουά Κερέ έκανε έκκληση για έγκαιρη προσπάθεια για την ενέργεια και τις αποκρατικοποιήσεις. Είπε πως η γρήγορη ολοκλήρωση είναι προς το συμφέρον όλων και σημείωσε ως θετικό το ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας μείωσε τον ELA, ένδειξη ότι η πρόσβαση των τραπεζών αποκαθίσταται σταδιακά.

Τσακαλώτος και Eurogroup συμφώνησαν για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της αξιολόγησης

Στην ανάγκη να υπάρξει ταχεία ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ώστε να ξεκινήσει γρήγορα η 2η αξιολόγηση και να διευθετηθούν τάχιστα τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, κατέληξε η συζήτηση του Eurogroup για την Ελλάδα η οποία ολοκληρώθηκε νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής.

Κυβερνητική πηγή επεσήμανε πως προς αυτή την ανάγκη, δηλαδή της εκτέλεσης και διευθέτησης των μέτρων για το χρέος πριν από το τέλος του έτους, δεν εκφράστηκε ουδεμία αντίρρηση, ούτε καν από τη γερμανική πλευρά.