Πότε θα σταλούν τα ΝΕΑ SMS για . Σε 370.000 θα φτάσουν συνολικά οι ωφελούμενοι του προγράμματος επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών που ξεκίνησε το καλοκαίρι.

 

Πιο αναλυτικά, ο προϋπολογισμός του .

Υπενθυμίζεται πως τις τελευταίες εβδομάδες έχουν ενταχθεί περίπου 80.000 νέοι δικαιούχοι και τώρα θα έχουν την ευκαιρία ακόμα 140.000 επιλαχόντες να αλλάξουν τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές τους συσκευές. Αφορά μόνο όσους είχαν αίτηση στην πλατφόρμα του Αλλάζω Συσκευή, και όσοι δεν πρόλαβαν, δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν.

Παράλληλα, από το 2023 θα ξεκινήσει και το πρόγραμμα επιδότησης για ηλιακό θερμοσίφωνα, που περιμένουν πάνω από 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Ολοένα και περισσότεροι εξέφραζαν το ενδιαφέρον τους για να πάρουν την επιδότηση ηλιακού θερμοσίφωνα, σε μια προσπάθεια να εξοικονομήσουν όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια. Και παρότι τον χειμώνα τούτο θα είναι ακόμα πιο αναγκαία η αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα πάει το πρόγραμμα για το 2023, και μάλιστα γύρω στην άνοιξη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις νεότερες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, θα είναι καλύτερα να ξεκινήσει αργότερα η επιδότηση, γιατί όπως υποστήριξε… τέτοιου είδους εργασίες γίνονται καλύτερα από τον Μάρτιο και μετά.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα ήταν να ξεκινήσει μέχρι το τέλος του 2022.

Η επιδότηση θα είναι από 800 μέχρι 1.000 ευρώ και η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα ανοίξει μέσω του gov.gr θα είναι στο μοντέλο του «Αλλάζω συσκευή». Οι δικαιούχοι θα πρέπει να κάνουν αίτηση χρησιμοποιώντας τους κωδικούς τους Taxisnet.

ύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα αναμένεται να «τρέξει» με οδηγό το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» και το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα επιδοτήσει την αντικατάσταση θερμοσιφώνων ρεύματος με ηλιακούς, με το μέσο κόστος αγοράς τους να κυμαίνεται στα 800 με 1000 ευρώ.

Εάν και εφόσον, επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι το πρόγραμμα θα «τρέξει» με συγκεκριμένα κριτήρια -εισοδηματικά και κοινωνικά- ξανά, όπως και εκείνο της επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, τότε, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία αίτησης σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του .

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών συσκευών, δικαιούχοι ήταν τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα μετά το 2005, με ΑΦΜ και κωδικούς Taxisnet, ενώ θα πρέπει να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση για το 2021.

Κάθε ενδιαφερόμενος υπέβαλε μία αίτηση για μία και μόνο κατοικία, η οποία είτε είναι η κύρια είτε η δευτερεύουσα (ιδιόκτητη, ενοικιασμένη ή παραχωρημένη) και με ενεργή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.