Επίδομα θέρμανσης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔24/12/2020 - 09:05 | Author: Newsroom Ipaidia
Τελευταία τροποποίηση στις 24/12/2020 - 09:05

Επίδομα θέρμανσης: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης. Ποιό το ποσό, πότε θα καταβληθεί και ποιά είναι τα εισοδηματικά κριτήρια που θα πρέπει να έχουν όσοι υποβάλλουν αίτηση.

Επίδομα θέρμανσης: Ποιά τα κριτήρια που πρέπει έχετε

Άνοιξε το βράδυ στις 21 Δεκεμβρίου η ειδική πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, στην οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κάνουν αίτηση για να πάρουν το επίδομα θέρμανσης.

Σύμφωνα με όσα χαρακτηριστικά αναφέρουν οι φοροτεχνικοί Παναγιώτη Παντελής και ο Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικός, Αντιπρόεδρος Επιτροπής Λογιστών Ε.Ε.Α. και ο Παναγιώτης  Τσουκαλάς-Τζίκας – Φοροτεχνικός σε περίπτωση πολυκατοικίας, οι διαχειριστές θα πρέπει να καταχωρήσουν τα στοιχεία της πολυκατοικίας: Διεύθυνση, διαμερίσματα, ιδιοκτήτες, χιλιοστά, αριθμό κοινόχρηστης παροχής και να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία πληρωμής πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων, δηλαδή πριν τις 11/01/2021.

Σε σημαντικά σημεία  διαφοροποιείται το επίδομα θέρμανσης 2020 σε σχέση με αυτό των προηγούμενων ετών και αυτό είναι πολύ καλό, αφού φαίνεται πως αρχίζει να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα που υπάρχουν αναφορικά με τους τρόπους θέρμανσης των πολιτών, γιατί, κακά τα ψέματα, η κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης ως μέσο θέρμανσης θεωρείται σε αρκετά νοικοκυριά είδος πολυτελείας.

Το επίδομα θέρμανσης αφορά τα νοικοκυριά τα οποία ως είδος θέρμανσης καταναλώνουν:

Κριτήρια για το επίδομα θέρμανσης

Το οικογενειακό εισόδημα για τον άγαμο/ εν διαστάσει/ σε κατάσταση χηρείας είναι έως 12.000€, ενώ για τον έγγαμο, το οικογενειακό εισόδημα είναι έως 20.000€ προσαυξημένο κατά 2.000€ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Στην περίπτωση της μονογονεϊκής οικογένειας, το οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται στις 22.000€ και προσαυξάνεται κατά 2.000€ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Βέβαια, αξίζει να αναφέρουμε ότι η βάση θα είναι πάλι το φορολογητέο εισόδημα, άρα μπορεί κάποιοι να μείνουν εκτός λόγω τεκμηρίων.

Επιδόματα - Πληρωμές: Η αντίστροφη μέτρηση για τις πληρωμές έχει ήδη ξεκινήσει. Όσα πρέπει να ξέρετε για το επίδομα παιδιού, το επίδομα ενοικίου

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας η οποία προκύπτει από την Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ του έτους 2020, δεν πρέπει να υπερβαίνει για τον άγαμο τις 130.000€, ενώ για τον έγγαμο δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 250.000€.

Η διαδικασία υπολογισμού του ύψους του ποσού που θα καταβληθεί στον κάθε δικαιούχο φέτος αλλάζει, αφού δεν υπάρχουν πλέον οι κλιματικές ζώνες, αλλά θα είναι ανάλογο με το είδος καυσίμου που αιτούνται οι δικαιούχοι προς επιδότηση, καθώς και την περιοχή. Η κάθε περιοχή για την οποία γίνεται η αίτηση έχει συντελεστή, ο οποίος προκύπτει από τον δείκτη δριμύτητας κλίματος της κάθε περιοχής.

Οι αναφερόμενοι δείκτες φαίνονται στο παράρτημα της απόφασης Α.1275/2020. Το ακριβές ποσό που θα αντιστοιχεί σε κάθε δικαιούχο θα γνωστοποιηθεί με το πέρας της αίτησης, ύστερα και από την έκδοση αντίστοιχης απόφασης, πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή επιδότησης ανά οικισμό στον οποίο βρίσκεται η κύρια κατοικία, όπως αυτό προσδιορίζεται στο Παράρτημα και προσαυξανόμενο κατά 10% για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου.

Παρόλα αυτά, όπως αναφέρεται στην παρούσα απόφαση, το επίδομα που θα προκύψει κατά τα ανωτέρω δεν δύναται να υπολείπεται του ποσού των 80 ευρώ, ούτε να υπερβαίνει το ποσό των 650 ευρώ.

Η Καταβολή θα γίνει σε 2 δόσεις

Α δόση : Έως την 31η Ιανουαρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου.

Β δόση : Έως την 31η Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.

Για το συγκεκριμένο επίδομα δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση οι κάτωθι :

Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώνονται στη δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών προσώπων σαν εξαρτώμενα μέλη.

Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία δηλώνονται στη δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών προσώπων ότι φιλοξενούνται

Τα Φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης, καθώς και εκείνα τα οποία διαθέτουν περισσότερα των δύο Ε.Ι.Χ., συμπεριλαμβανομένων των ευρισκομένων σε εθελούσια ακινησία. Δεν συνυπολογίζονται Ε.Ι.Χ. ευρισκόμενα σε αναγκαστική ακινησία η οποία αναφέρεται σε περιπτώσεις καταστροφής ή κλοπής.

Τα Φυσικά Πρόσωπα για την επαγγελματική τους στέγη.

Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, καθώς και οι σύζυγοι αυτών, οι οποίοι υποχρεούνται να υποβάλουν δήλωση φορολογίας εισοδήματος στην Ελλάδα.

Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχηθούμε σε όλους τους συναδέλφους και τις οικογένειες τους, Καλά Χριστούγεννα με υγεία και δύναμη.

Επίδομα θέρμανσης - MyThermansi: Κάντε ΕΔΩ την αίτησή σας - Όλες οι οδηγίες

Επίδομα θέρμανσης: Όσα πρέπει να ξέρετε για αιτήσεις, πληρωμές - Ποιοί μένουν εκτός

Επίδομα θέρμανσης: Ξεκινούν οι αιτήσεις - Ποιοί το χάνουν  • Ακολουθείστε το iPaidia στο Google News

    Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr    • ideascentral

      europalso

    Enter your email address: