Το , αφού κατάργησε τα από το Λύκειο, συνεχίζει να εμπαίζει εκπαιδευτικούς και μαθητές με την προσχηματική  ένταξη των καλλιτεχνικών μαθημάτων  στην ενισχυτική διδασκαλία, αναφέρει η Γ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης σε ανακοίνωση της.

Η ανακοίνωση:

Εντός ενός  Σαββατοκύριακου (15 έως 18/1) οι  μαθητές και οι γονείς τους κλήθηκαν να δηλώσουν ενδιαφέρον  για την παρακολούθηση της «ενισχυτικής διδασκαλίας» των Ειδικών Πανελλαδικώς Εξεταζόμενων Μαθημάτων και των σχολικών μονάδων για τη συγκρότηση των ειδικών τμημάτων.

Είναι αμφίβολο αν είχαν προλάβει να ενημερωθούν έστω και ελάχιστοι μαθητές, γονείς ή σχολικές μονάδες.

Με ανύπαρκτα τα κατηργημένα καλλιτεχνικά μαθήματα σε όλες τις λυκειακές τάξεις δημιουργείται μεγάλο γνωστικό κενό ως και τη Γ τάξη, το οποίο δεν μπορεί να καλύψει ΚΑΜΙΑ ενισχυτική διδασκαλία. Επιπρόσθετα, η ένταξη τους σε πρόγραμμα  ενισχυτικής,   μετά το πέρας των μαθημάτων, καθιστά χρονικά απαγορευτική, άρα πρακτικά ανεφάρμοστη την παρακολούθηση,  ειδικά μαθητές της Γ΄ Λυκείου.

Το πιθανότερο είναι να λειτουργήσουν ελάχιστα τμήματα σε μεγάλα μόνο αστικά κέντρα, κάτι το οποίο δεν θα αντικατοπτρίζει τις πραγματικές μορφωτικές ανάγκες των μαθητών για τη διδασκαλία αυτών διδακτικών αντικειμένων .

Η διαφαινόμενη αναγκαστική μετακίνηση αρκετών μαθητών σε μεγάλες αποστάσεις (ακόμα και από νομό σε νομό) λειτουργεί αποτρεπτικά στην ουσιαστική και απρόσκοπτη παρακολούθηση. Κρίνεται δε χρονικά απαγορευτική η συμμέτοχή μαθητών που φοιτούν σε ειδικά Λύκεια (Μουσικά, Καλλιτεχνικά, Πειραματικά) καθώς οι πρωινές διδακτικές δραστηριότητες επεκτείνονται και κατά την μεσημεριανή ζώνη.

Η όλη μεθόδευση του ΥΠΑΙΘ  προδικάζει την αποτυχία ακόμα και αυτών των υποαντισταθμιστικών μέτρων, η οποία  θα επιχειρηθεί  να χρεωθεί στο  μειωμένο ενδιαφέρον των μαθητών για τα Καλλιτεχνικά Μαθήματα ,αθωώνοντας τις κατά συρροή εγκληματικές επιλογές της ηγεσίας του υπουργείου παιδείας και αφήνοντας ως μοναδική υποχρεωτικά «λύση» για τους μαθητές τα ιδιωτικά φροντιστήρια με τα  τσουχτερά δίδακτρα.

Για την εφαρμογή αυτής της κουτσουρεμένης ενισχυτικής το Υπουργείο επιστράτευσε τους Διευθυντές Εκπαίδευσης  που προσπαθούν να  στελεχώσουν κάποια σκόρπια Τμήματα Ενισχυτικής Διδασκαλίας, παραβιάζοντας εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Καλούν συνάδελφους-ισσες εκτάκτως, μόνιμους ή αναπληρωτές για δύο ώρες που τους υπολείπονται να συμπληρώσουν ωράριο στην «ενισχυτική», αντί της πρόσληψης τουλάχιστον αναπληρωτών, όπως γίνεται με την ενισχυτική διδασκαλία στα Γυμνάσια. Πρόκειται για νέα παραβίαση των μορφωτικών αναγκών των μαθητών και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. Ετοιμάζουν το δρόμο, μετά τον εξοστρακισμό συγκεκριμένων μαθημάτων από τα σχολεία, οι εκπαιδευτικοί να χρησιμοποιηθούν για εξωδιδακτική απασχόληση.

Είναι δοκιμασμένη πρακτική και την ακολούθησαν για τεχνικές ειδικότητες, μετά την  περίοδο της διαθεσιμότητας που έστελναν τους εκπαιδευτικούς στα ΙΕΚ. Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε πως δεν πρόκειται να δεχτούμε  παραβίαση του  ωραρίου των εκπαιδευτικών και απαιτούμε να τηρηθούν τα κριτήρια της διαφάνειας, ισονομίας  και αντικειμενικότητας στις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν.

Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας να σταματήσει να εμπαίζει μαθητές και εκπαιδευτικούς με  φθηνές και εκ προοιμίου υπονομευμένες διαδικασίες υποτιθέμενων αντισταθμιστικών μέτρων.

Να επαναφέρει τα Καλλιτεχνικά Μαθήματα στο κανονικό-υποχρεωτικό σχολικό πρόγραμμα του Λυκείου, ώστε να διασφαλιστεί πραγματικά η απρόσκοπτη συνέχεια της διδασκαλίας τους και η δυνατότητα όλων των μαθητών για εισαγωγή τους στις καλλιτεχνικές σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.