Δώρα και αναδρομικά: Τα επιχειρήματα των συνταξιούχων και ΕΦΚΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔10/01/2020 - 21:20 | Author: Newsroom Ipaidia

Μάχη επιχειρημάτων έδωσαν την Παρασκευή ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας οι δικηγόροι του και του Ελληνικού Δημοσίου από τη μία πλευρά και των συνταξιούχων από την άλλη, για τα αναδρομικά των περικοπών κύριων και επικουρικών καθώς και για την κατάργηση δώρων και


Οι δικηγόροι και συνταξουχικών Σωματείων υποστήριξαν ότι οι περικοπές του 2012 συνιστούν παράβαση της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, καθώς και πληθώρας συνταγματικών διατάξεων, όπως είναι η αρχή της ισότητας και το δικαίωμα της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Σημείωσαν δε ότι το αίτημα του ΕΦΚΑ για την διενέργεια πιλοτικής δίκης υποκρύπτει σκοπιμότητα καθώς όπως εξήγησαν στην ουσία ζητείται από το ΣτΕ να κρίνει και πάλι τόσο το νομοθετικό πλαίσιο για τις περικοπές των συντάξεων, όσο και τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Ανώτατου Δικαστηρίου για τις εν λόγω περικοπές.

«Δεν ισχύει πλέον το δίκαιο της ανάγκης, και πρέπει οι σύμβουλοι Επικρατείας να επιτρέψουν στην κανονικότητα», σημείωσαν.

Επιπλέον, αντέκρουσαν το επιχείρημα του ΕΦΚΑ, ότι η επιβάρυνση που θα υποστεί εάν αποδώσει αναδρομικά τα ποσά των περικοπών, ανέρχεται στα 26,5 δις ευρώ, υποστηρίζοντας ότι στην πραγματικότητα το ποσό δεν ξεπερνά τα 6 δις ευρώ.

Τα επιχειρήματα ΕΦΚΑ-Δημοσίου

Ο ΕΦΚΑ και το Ελληνικό Δημόσιο από την πλευρά τους υπεραμύνθηκαν του αιτήματος για πρότυπη-πιλοτική δίκη, υποστηρίζοντας ότι ήταν μονόδρομος καθώς δεν υπήρχε άλλη δικονομική δυνατότητα για να να ανακοπούν οι αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων που δίνουν διαφορές συντάξεων, αλλά και επειδή εκκρεμούν χιλιάδες προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

Η επιχειρηματολογία τους εστιάστηκε κυρίως στο κόστος που θα προκύψει για το Δημόσιο αν ικανοποιηθούν οι συνταξιούχοι:«Υπάρχουν διεκδικήσεις 21,5 δις σε συντάξεις και περίπου 5 δις σε επικουρικές. Με τις υποχρεώσεις στους συνταξιούχους του στενού δημοσίου τομέα φτάνουμε σε δυσθεώρητα ποσά. Ό,τι επιδικάσει το δικαστήριο σας θα περικοπεί από το νόμο», κατέληξαν.

Σημειώνεται ότι με τις αιτήσεις τους οι συνταξιούχοι ζητούν από 5.600 έως 62.400 ευρώ, περίπου ο καθένας, ανάλογα με την απώλεια που είχε μετά τις περικοπές του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ το 2015.

Η απόφαση του Δικαστηρίου δεν αναμένεται νωρίτερα από την Άνοιξη.

  • ideascentral

    europalso

Enter your email address: