| Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 75% του συνολικού όγκου της μη αμειβόμενης εργασίας στο σπίτι επιτελείται από τις γυναίκες, τόνισε, μεταξύ άλλων, η διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ) Μαρία , στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» 105,5».

Η διοικήτρια του μίλησε επίσης για τη νέα υποχώρηση της ανεργίας στο 18% τον περασμένο Δεκέμβριο, σημειώνοντας ότι η μείωση σε ετήσια βάση ήταν σχεδόν τρεις ποσοστιαίες μονάδες από τον Δεκέμβριο του 2017. «Αν συγκρίνουμε τον Δεκέμβριο του 2018 με τον Δεκέμβριο του 2014, παρατηρείται αύξηση των θέσεων εργασίας κατά περίπου 340.000» ανέφερε η κ. Καραμεσίνη.

Ωστόσο, η διοικήτρια του διαπίστωσε ότι, ενώ η ανεργία στην Ελλάδα υποχώρησε στα επίπεδα του Αυγούστου του 2011, το χάσμα μεταξύ γυναικείου και ανδρικού ποσοστού ανεργίας παραμένει πολύ μεγάλο. Όπως είπε, η ανεργία στις γυναίκες ανέρχεται στο 23% και στους άνδρες στο 14%, «το χάσμα του 9% είναι το μεγαλύτερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Δείτε τις τελευταίες από την Ελλάδα για την Παιδεία και τα νέα της επικαιρότητας στο

«Σήμερα, οι γυναίκες συνεχίζουν και μπαίνουν μαζικά στην αγορά εργασίας , όπως και μέσα στην κρίση, γιατί ήθελαν να στηρίξουν το οικογενειακό εισόδημα και συνεχίζουν και τώρα να συμμετέχουν …» συμπλήρωσε η κ. Καραμεσίνη.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο στα ενεργά προγράμματά του σήμερα δεν έχει άμεση «σηματοδότηση φύλου» (π.χ. περισσότερα μόρια για γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες), αλλά «υπάρχουν άλλα κριτήρια που οδηγούν στο να συμμετέχουν περισσότερο οι γυναίκες. Παρακολουθούμε τη σύνθεση φύλου των ωφελουμένων, τα ποσοστά ανδρών και γυναικών. Οι γυναίκες συμμετέχουν περισσότερο από τους άνδρες και στα προγράμματα απασχόλησης και στα προγράμματα κατάρτισης» υπογράμμισε η διοικήτρια του .

«Ρητή αναφορά στο φύλο» -διευκρίνισε- «υπάρχει και θα υπάρξει στα προγράμματα επιχειρηματικότητας που έπονται, σε αυτά θα υπάρχει ποσόστωση φύλου». «Τα περισσότερα επιχειρηματικά σχέδια που θα χρηματοδοτηθούν θα είναι από γυναίκες. Υπάρχει ποσοστό 60% στα προγράμματα αυτά για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων των γυναικών» σημείωσε η κ. Καραμεσίνη.

Επίσης, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε άλλες κατηγορίες γυναικών πιο ευάλωτες, όπως στα μονογονεϊκά νοικοκυριά όπου επικεφαλής είναι, κυρίως, γυναίκες. «Αυτά πριμοδοτούνται με περισσότερα μόρια στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας» είπε.

Κλείνοντας, η κ. Καραμεσίνη υπογράμμισε τη σημασία της μη αμειβόμενης εργασίας. «Ξεχνάμε ότι ένας πολύ μεγάλος όγκος της συνολικά παρεχόμενης εργασίας στην οικονομία είναι η μη αμειβόμενη εργασία, που είναι αόρατη, γιατί πραγματοποιείται εντός του σπιτιού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 75% του συνολικού όγκου της μη αμειβόμενης εργασίας στο σπίτι επιτελείται από τις γυναίκες, κάτι που συνάδει με τα στοιχεία του ΟΗΕ και του ILO, τα οποία δείχνουν ότι στον κόσμο συνολικά το αντίστοιχο ποσοστό είναι 76%» δήλωσε η διοικήτρια του . «Είναι πολύ σημαντικό, γιατί, χωρίς αυτήν τη μη αμειβόμενη εργασία, δεν υπάρχει η κοινωνία μας» σχολίασε η κ. Καραμεσίνη.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ