Χιλιάδες πολίτες που έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα στις στέγες των κατοικιών τους αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, καθώς οι αιτήσεις τους για σύνδεση με το ηλεκτρικό δίκτυο παραμένουν σε εκκρεμότητα για πάνω από έναν χρόνο.
Σύμφωνα με το newsbomb, το κύριο εμπόδιο είναι ο κορεσμός του ηλεκτρικού χώρου, δηλαδή η αδυναμία του υφιστάμενου δικτύου να απορροφήσει νέα παραγωγή ρεύματος, ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένο ενδιαφέρον για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι καθυστερήσεις αυτές πλήττουν οικονομικά τους πολίτες που έχουν ήδη επενδύσει σε φωτοβολταϊκά συστήματα, αποθαρρύνουν νέες αιτήσεις και επιβραδύνουν την πρόοδο προς την ενεργειακή αυτάρκεια και βιωσιμότητα.
Δείτε επίσης ΝΕΑ πληρωμή για το επίδομα θέρμανσης
Ο ΔΕΔΔΗΕ, σε περιπτώσεις όπου υπάρχουν ενεργές συμβάσεις σύνδεσης αλλά η σύνδεση δεν έχει ακόμα υλοποιηθεί, επικαλείται κυρίως τον κορεσμό του δικτύου και την ανάγκη αναμονής μέχρι να επεκταθεί ή να ενισχυθεί το τοπικό δίκτυο.
Συγκεκριμένα, ο ΔΕΔΔΗΕ απαντά συνήθως ότι το δίκτυο στην περιοχή έχει κορεστεί και δεν μπορεί να απορροφήσει άλλη παραγωγή χωρίς κίνδυνο αστάθειας, ότι η σύνδεση θα γίνει όταν ολοκληρωθούν τα τεχνικά έργα αναβάθμισης, που ενδέχεται να διαρκέσουν μήνες ή και πάνω από χρόνο, ότι η σύμβαση παραμένει σε ισχύ και ο ενδιαφερόμενος θα ενημερωθεί για την πρόοδο των εργασιών, και σε ορισμένες περιπτώσεις, προτείνεται τροποποίηση του αιτήματος ώστε να καταστεί εφικτή η σύνδεση.
Η πολιτεία καλείται να επιταχύνει τις επενδύσεις για την αναβάθμιση και ψηφιοποίηση του δικτύου, να ενισχύσει τη διαφάνεια στον διαθέσιμο ηλεκτρικό χώρο και να αξιοποιήσει την αποθήκευση ενέργειας για τη μείωση των φορτίων. Είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί ότι κάθε πολίτης που επιθυμεί να συμμετάσχει στην πράσινη μετάβαση δεν θα αποκλείεται λόγω δομικών καθυστερήσεων.
Δείτε επίσης Επιδότηση σε όλους για θερμοσίφωνες και αντλίες θερμότητας- Το πιο πιθανό σενάριο