Αλαμούμ με τους συνταξιούχους – Ποιοί βρήκαν λάθη – Λάθη σε περίπου 20.000 συντάξεις που εκδόθηκαν με διαδικασίες fast track εντοπίζονται από τον έλεγχο των ενστάσεων που υποβλήθηκαν από τους συνταξιούχους, με αποτέλεσμα τη μεγάλη ταλαιπωρία των απομάχων της δουλειάς.
Σύμφωνα με Τα Νέα, τα συχνότερα λάθη αφορούν τα ποσά, τους χρόνους ασφάλισης και τη μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα. Υπήρξαν συνταξιούχοι που πήραν λιγότερα γιατί έπρεπε να τους καταβληθεί σύνταξη με τα στοιχεία που ήταν διαθέσιμα στην ασφαλιστική τους ιστορία.
Με τη διαδικασία της ταχείας απονομής εκδόθηκαν 100.000 με 150.000 συντάξεις και υποβλήθηκαν ενστάσεις καθώς οι συνταξιούχοι πήραν λιγότερα από αυτά που περίμεναν.
Ολα ξεκίνησαν με την εφαρμογή του νόμου 4921/2022 για την ταχύτερη απονομή συντάξεων (fast track) τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στον δημόσιο. Με τον εν λόγω νόμο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχώρησε στη θέσπιση διατάξεων απλοποίησης των διαδικασιών έκδοσης συντάξεων και επιτάχυνσης της απονομής αυτών.
Δείτε επίσης Συντάξεις: Ποιές αλλαγές έρχονται
Βασική διάταξη και άξονα όλου του νομοσχεδίου αποτέλεσε η διάταξη του άρθρου 48. Στο εν λόγω άρθρο τάχθηκε τρίμηνη προθεσμία ώστε ο ΕΦΚΑ να εκδίδει οριστική πράξη απονομής κύριας σύνταξης γήρατος (ή αντίστοιχα να απορρίπτεται η αίτηση αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις). Μετά την πάροδο της εν λόγω προθεσμίας, η πράξη απονομής της σύνταξης εκδίδεται με βάση τα δεδομένα του ασφαλιστικού ιστορικού που τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα ΑΤΛΑΣ, το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (ΕΨΠ-gov.gr) ή σε άλλα μηχανογραφικά συστήματα του e-ΕΦΚΑ, χωρίς να απαιτείται επαλήθευση των δεδομένων αυτών από τον e-ΕΦΚΑ πριν από την έκδοση της πράξης.
Η αναγνώριση επιπλέον ασφαλιστικού χρόνου, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 17 του Ν. 4670/2020 (Α’ 43), περί της αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης που δεν έχει ψηφιοποιηθεί ή πιστοποιηθεί ως έγκυρος και δεν αποτελεί δεδομένο του πληροφοριακού συστήματος ΑΤΛΑΣ γίνεται χωρίς έλεγχο των φυσικών παραστατικών που αποδεικνύουν τον χρόνο αυτόν.
Ενώ ο επιπλέον ασφαλιστικός χρόνος δύναται να θεμελιώνεται (αποδεικνύεται) και με βεβαιώσεις πιστοποιημένων επαγγελματιών που διαπιστώνουν χρόνο ασφάλισης.
Δείτε επίσης Συντάξεις: Ποιοί θα λάβουν αναδρομικά χωρίς αίτηση