ΑΑΔΕ: Έρχεται το ΜΙΔΑ για τα ακίνητα – Ψηφιακό μητρώο με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από το καλοκαίρι του 2025
Ένα νέο ψηφιακό εργαλείο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής στην αγορά ακινήτων θέτει σε λειτουργία από το καλοκαίρι του 2025 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Πρόκειται για το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που στοχεύει στην πλήρη καταγραφή της ακίνητης περιουσίας και της χρήσης της σε ολόκληρη τη χώρα.
Τι είναι το ΜΙΔΑ – Πότε ενεργοποιείται
Το ΜΙΔΑ (Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων) αποτελεί ένα ψηφιακό μητρώο υπό την ευθύνη της ΑΑΔΕ, το οποίο τίθεται σε εφαρμογή το καλοκαίρι του 2025.
Βασικός του στόχος είναι η δημιουργία μιας πλήρους και ακριβούς εικόνας για όλα τα ακίνητα που διαθέτουν φυσικά και νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα, καθώς και για τον τρόπο αξιοποίησής τους.
Τι δεδομένα θα περιλαμβάνει το νέο μητρώο
Η βάση δεδομένων του ΜΙΔΑ θα συγκεντρώνει πληροφορίες για κάθε ακίνητο, όπως η επιφάνεια, η τοποθεσία, ο όροφος, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, ο Κωδικός Αριθμός Εθνικού Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ) και ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ).
Επιπλέον, θα καταγράφονται οι πολεοδομικές άδειες, ενδεχόμενες δικαστικές διαφορές, ασφαλιστήρια συμβόλαια αλλά και η ύπαρξη αγροτικών επιδοτήσεων.
Η διαδικασία υλοποίησης του ΜΙΔΑ – Τέσσερα στάδια
Η εφαρμογή του μητρώου θα προχωρήσει σε τέσσερα βασικά βήματα. Αρχικά, θα πραγματοποιηθεί αυτόματη μεταφορά υφιστάμενων στοιχείων από τις δηλώσεις Ε2 και Ε9 στο Taxisnet.
Στη συνέχεια, θα γίνει καταγραφή των μισθωμένων ακινήτων. Ακολουθεί φάση ελέγχου και διόρθωσης από τους ιδιοκτήτες, ενώ τέλος θα απαιτείται επιβεβαίωση των στοιχείων και από εκμισθωτές και ενοικιαστές.
Το ΜΙΔΑ θα συνδέεται άμεσα με την ηλεκτρονική πλατφόρμα myPROPERTY, ώστε να γίνεται αυτόματη ενημέρωση των φορολογικών δηλώσεων. Τα εισοδήματα από ενοίκια θα προσυμπληρώνονται αυτόματα στα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3, ενώ το ίδιο θα ισχύει και για τα έξοδα ενοικίου στις δηλώσεις των ενοικιαστών.
Η λειτουργία του μητρώου περιλαμβάνει επίσης διασταύρωση των στοιχείων των ακινήτων με αυτά του Εθνικού Κτηματολογίου. Σε περιπτώσεις αποκλίσεων, οι ιδιοκτήτες θα καλούνται από τις εφορίες για διευκρινίσεις. Αν εντοπιστούν αδήλωτα ή ανακριβώς δηλωμένα ακίνητα, ενδέχεται να επιβληθούν αναδρομικά πρόστιμα και φόροι.
Μέσω του ΜΙΔΑ επιδιώκεται να επιτευχθεί πλήρης αποτύπωση των ακινήτων και του τρόπου χρήσης τους, περιορίζοντας φαινόμενα φοροδιαφυγής και ενισχύοντας τη διαφάνεια. Παράλληλα, διευκολύνεται ο έλεγχος των πραγματικών εισοδημάτων από μισθώσεις, με στόχο μια δίκαιη και αποτελεσματική φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.
Σήμερα, τα εισοδήματα από μισθώσεις φορολογούνται με συντελεστή 15% για ποσά έως 12.000 ευρώ, με 35% για εισοδήματα από 12.001 έως 35.000 ευρώ και με 45% για εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 35.001 ευρώ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, εξετάζεται ενδεχόμενο μείωσης του ελάχιστου συντελεστή στο 5% για εισοδήματα έως 5.000 ευρώ.