18-05-16 Μετά 16 χρόνια μπαίνει σε λειτουργία η πισίνα του 1ου Ειδικού Σχολείου Πειραιά

Την Πέμπτη 19 Μαϊου 2016 η πισίνα του 1ου Ειδικού Σχολείου Πειραιά υποδέχεται στα θερμαινόμενα νερά της τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Για να τεθεί σε λειτουργία, μετά 16 χρόνια, η προορισμένη για θεραπευτική κολύμβηση πισίνα χρειάστηκαν οι συντονισμένες προσπάθειες της Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Πειραιά με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, με τη Γ.Γ. Αθλητισμού και με τους τοπικούς φορείς (Δήμος Πειραιά, Δήμος Νίκαιας).

Το ιστορικό

Η συγκεκριμένη πισίνα παραδόθηκε από τον τότε ΟΣΚ μαζί με το νέο κτίριο του 1ου Ειδκού Σχολείου Πειραιά στο Δήμο Πειραιά το έτος 2000. Ακολουθήθηκαν με όλες τις επισημότητες οι διαδικασίες παράδοσης-παραλαβής, η πισίνα γέμισε με νερό κι έγιναν και τα εγκαίνια, παρουσία μάλιστα του τότε πρωθυπουργού, κ. Σημίτη. Μετά τα εγκαίνια η πισίνα δε λειτούργησε ποτέ, αφού πάμπολλα κατασκευαστικά “λάθη” (δεν είχε αποδυτήρια και ντους, η οροφή σε κάθε ανεμόβροχο έμπαζε νερά, δεν ήταν αυτόνομος χώρος αφού από μέσα της περνούσε ο διάδρομος για το διπλανό γυμναστήριο, δεν είχε κατάλληλο εξοπλισμό και κυρίως δεν είχε τον εξειδικευμένο/η Γυμναστή/στρια για μαθήματα κολύμβσησης α.μ.ε.α.) ανάγκασαν το σχολείο να ξαναδειάσει την πισίνα και να αρχίσει ένας πολύχρονος αγώνας επιδιόρθωσης των κατασκευαστικών “λαθών”.

Το 2014, αφού μέχρι τότε δαπανήθηκαν μερικές χιλιάδες ευρώ από τη Σχολική Επιτροπή του 1ου Ειδικού Σχολείου Πειραιά και κατόπιν άοκνων προσπαθειών της τότε Δ/ντριας, κας Τσαγκαράκη, ο χώρος έγινε αυτόνομος, φτιάχτηκαν καμπίνες και ντους, μπήκαν προστατευτικά κάγκελα στα σκαλοπάτια της πισίνας, επιδιορθώθηκε η οροφή που από κατασκευαστικό “λάθος” έμπαζε νερά. Η πισίνα ξαναγέμισε νερό, και ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Μιχαλολιάκος, την εγκαινίασε για δεύτερη φορά. Πάλι δεν υπήρχε ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό (Γυμναστής/στρια με ειδίκευση στην ειδική αγωγή και στην κολύμβηση) για να χρησιμοποιήσουν οι μαθητές την πισίνα. Η πισίνα ξανάδειασε για να έρθει η μεγάλη νεροποντή του Οκτώβρη του 2014 και να πλημμυρίσει τόσο η πισίνα όσο και οι εγκαταστάσεις της (μηχανισμοί, καυστήρες, κλπ), οι οποίοι υπέστησαν σοβαρές βλάβες.

Φτάνουμε, λοιπόν, στο 2016 όταν η νέα διοίκηση της Α/θμιας Εκπ/σης Πειραιά ανέλαβε ουσιαστικό συντονιστικό ρόλο και δράση με σκοπό να λειτουργήσει επιτέλους η πισίνα για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που τόσο μεγάλη ανάγκη την έχουν. Σε στενή συνεργασία κατ΄ αρχήν με τη Δ/ντρια του 1ου Ειδικού Σχολείου Πειραιά, το Σχολικό Σύμβουλο ΕΑΕ και υπό τις εντολές του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Φίλη, ο οποίος επισκέφθηκε τον Απρίλιο το σχολείο και σχημάτισε ιδία αντίληψη για το χρόνιο πρόβλημα της πισίνας, ακολουθήθηκαν μία σειρά από ενέργειες που οδήγησαν σε άμεσο αποτέλεσμα: η πισίνα επιτέλους λειτουργεί!

Στο αποτέλεσμα αυτό καθοριστικό ρόλο έπαιξαν: α) προσωπικά ο Δήμαρχος Πειραιά, κ. Γ. Μώραλης και οι συνεργάτες του, ο οποίος έδωσε άμεση εντολή επισκευής των κατεστραμμένων μηχανημάτων της πισίνας από τεχνικούς του Δήμου, διέθεσε ειδικό συντηρητή της πισίνας και ναυαγοσώστη για όσο σε αυτή θα εκπαιδεύονται οι μαθητές, β) προσωπικά ο Δήμαρχος Νίκαιας- Αγ. Ιωάννη Ρέντη, κ. Γ. Ιωακειμίδης και οι συνεργάτες του, ο οποίος διέθεσε την εξειδικευμένη Γυμνάστρια στην κολύμβηση α.μ.ε.α., κα Αρβανίτου Τριανταφυλλιά, γ) ο Σχολικός Σύμβουλος ΕΑΕ, κ. Γ. Μπαλαμώτης, ο οποίος μαζί με τη Δ/ντρια του σχολείου, κα Α. Τηλιακού, κατάρτισε ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα θεραπευτικής κολύμβησης σε συνεργασία με τους δύο παραπάνω Δήμους, δ) ο Δ/ντης Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας, κ. Κ. Αλεξίου, ο ποίος σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Αθλητισμού τροποποίησαν το καθεστώς απασχόλησης της Γυμνάστριας, ώστε να μπορεί να διδάξει στο Ειδικό Σχολείο Πειραιά δύο ημέρες την εβδομάδα και δ) η αποφασιστικότητα όλων των εμπλεκομένων στην επίτευξη του στόχου.

Από την Πέμπτη 19 Μαΐου 2016 και ως το τέλος του διδακτικού έτους, οι μαθητές του 1ου Ειδικού Σχολείου Πειραιά, ενός δημόσιου σχολείου και μάλιστα του μεγαλύτερου ειδικού σχολείου στην περιοχή του Πειραιά, θα έχουν την πισίνα στη διάθεσή τους για θεραπευτική κολύμβηση. Στόχος μας το πρόγραμμα να συνεχιστεί και το νέο διδακτικό έτος με ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που τόσο πολύ το χρειάζονται και να καλύψει τις αντίστοιχες ανάγκες κι άλλων ειδικών σχολείων της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.