: 90.000 υποψήφιοι αφού έμαθαν την βαθμολογία τους περιμένουν με αγωνία την ανακοίνωση των βάσεων για να γνωρίζουν σε ποιά σχολή έχουν περάσει.

Ποιές οι εκτιμήσεις

Μπορεί κάποιοι να αρίστευσαν, κάποιοι άλλοι όμως θα θα πρέπει να «εξεταστούν» και στη συμπλήρωση του δελτίου, ο γρίφος του οποίου φέτος δυσκολεύει λόγω της καθιέρωσης της

Βέβαια, όσοι έχουν ξεπεράσει το των 8.000 – 9.000 μονάδων, ανά περίπτωση βαθμολογικού πεδίου, θα καταφέρουν να πάρουν το εισιτήριο για τα πανεπιστήμια. Θα φοιτήσουν διά ζώσης ή θα συνεχίσουν, και στην πρώτη τους φοιτητική χρονιά, με τηλεκπαίδευση, όπως έκαναν κατά την αποφοίτηση από τα μαθητικά θρανία;

Ολα θα κριθούν από την πορεία των εμβολιασμών και την εξέλιξη της πανδημίας. «Θέλω να βιώσω από κοντά το πανεπιστήμιο, να γνωρίσω τους καθηγητές, τους συμφοιτητές. Πρέπει να εμβολιαστούμε γι’ αυτό», λέει στην «Καθημερινή» η Νικολέττα Μπακιρτζή-Παπαχρίστου, η οποία με 19.056 μονάδες εξασφάλισε μία θέση στην Ιατρική Θεσσαλονίκης.

Ειδικότερα, συνολικά 92.090 υποψήφιοι (75.435 των Γενικών και 16.655 των Επαγγελματικών Λυκείων) μετείχαν φέτος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις για τις συνολικά 77.415 θέσεις που θα διατεθούν στα πανεπιστήμια για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 (δεν συμπεριλαμβάνονται οι θέσεις σε στρατιωτικές και άλλες σχολές, των οποίων ο αριθμός εισακτέων ορίζεται από τα εποπτεύονται υπουργεία Αμυνας, Προστασίας Πολίτη κ.λπ.).

Τα δεδομένα φέτος αλλάζουν λόγω της καθιέρωσης της (ΕΒΕ). Η ΕΒΕ προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου, πολλαπλασιαζόμενο από ένα συντελεστή που έχει ορίσει κάθε τμήμα ΑΕΙ. Το εύρος των συντελεστών είναι από 0,8 έως 1,2, με τα περισσότερα τμήματα των περιφερειακών ΑΕΙ να έχουν επιλέξει το 0,8 υπό τον φόβο των κενών θέσεων.

Οι έως τώρα πληροφορίες προέρχονται από τα βαθμολογικά κέντρα, τα σχολεία και τα φροντιστήρια. Στο πλαίσιο αυτό και με την επεξεργασία των στοιχείων για την «Κ» από τον μαθηματικό-αναλυτή κ. Στράτο Στρατηγάκη προκύπτουν τα ακόλουθα:

• Οι υποψήφιοι που έχουν μέσο όρο των τεσσάρων μαθημάτων μικρότερο του 8, μάλλον δεν θα μπορέσουν να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο, αφού δεν περιμένουμε να υπάρχει κανένα τμήμα με μικρότερη του 8.

• Οι υποψήφιοι που έχουν μέσο όρο πάνω από 14 θα έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν όποιο τμήμα επιθυμούν, καθώς δεν θα επηρεαστούν από την καθιέρωση της ΕΒΕ.

• Οι υποψήφιοι που βρίσκονται μεταξύ του 8 και του 14 δεν γνωρίζουν ποιες σχολές έχουν τη δυνατότητα να δηλώσουν στο μηχανογραφικό τους, αφού δεν γνωρίζουμε την ΕΒΕ κάθε τμήματος.

• Θεωρείται δεδομένο ότι η εφαρμογή από φέτος της θα ανεβάσει τις βάσεις στα χαμηλόβαθμα τμήματα. Αυτό σημαίνει ότι στο 1ο (ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών) και στο 3ο επιστημονικό πεδίο (υγείας) δεν θα υπάρχουν τμήματα με βάση χαμηλότερη από τα περίπου 9.000 μόρια. Στο 2ο (θετικών και τεχνολογικών επιστημών) και στο 4ο πεδίο (οικονομίας και πληροφορικής) δεν αναμένεται να υπάρχουν τμήματα με λιγότερα από 8.000 μόρια.

• Οι μικρότερες αναταράξεις αναμένονται στις βαθμολογίες των μαθημάτων του 1ου επιστημονικού πεδίου, με αποτέλεσμα να μην περιμένουμε μεγάλες αυξομειώσεις στις βάσεις των τμημάτων του πεδίου. Πέρυσι η βάση στη Νομική Αθηνών ήταν 18.050 μονάδες και στην αντίστοιχη σχολή του ΑΠΘ 17.825 μονάδες, ενώ της Φιλολογίας ΕΚΠΑ 14.550 μονάδες.

• Στο 2ο πεδίο, με τη Χημεία και τα Μαθηματικά να θεωρούνται ευκολότερα από πέρυσι, αναμένουμε άνοδο στις υψηλόβαθμες σχολές. Πέρυσι πάντως ο αριθμός των υποψηφίων του πεδίου ήταν μικρότερος από τον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων, γεγονός που σε συνδυασμό με τα δύσκολα θέματα οδήγησε στην κατρακύλα των Και φέτος ο αριθμός των υποψηφίων είναι μικρότερος των θέσεων –ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 1.915 σε σχέση με πέρυσι– και αυτό θα ψαλιδίσει την όποια άνοδο των βάσεων στις χαμηλές και μεσαίες σχολές. Πέρυσι η βάση στο τμήμα Η/Υ του ΕΜΠ ήταν 17.975 μονάδες, στο αντίστοιχο του ΑΠΘ 17.450 μονάδες, στο Μαθηματικό ΕΚΠΑ 14.275 μονάδες, στο Τμήμα Χημείας ΕΚΠΑ 16.400 μονάδες.

• Στο 3ο πεδίο άνοδος αναμένεται στις ιατρικές σχολές, καθώς πέρυσι σημειώθηκε ιστορικό χαμηλό στις βάσεις και των επτά ιατρικών. Στα χαμηλόβαθμα τμήματα του πεδίου είχαμε πτώση σχεδόν 3.000 μορίων. Ενδεικτικά, πέρυσι η βάση της Ιατρικής Αθηνών ήταν στις 18.250 μονάδες και της Θράκης στις 17.400 μονάδες (ιστορικό χαμηλό). Ετσι, η γενικευμένη άνοδος είναι αναμενόμενη για τα τμήματα του πεδίου.

• Ο αριθμός των υποψηφίων που επιλέγουν το 4ο πεδίο αυξάνεται κάθε χρόνο, καθώς αρκετοί υποψήφιοι το θεωρούν ευκολότερο δρόμο προς τα Και αυτό συνέβη φέτος. Δηλαδή ενώ φέτος ήταν γενικευμένη η μείωση των υποψηφίων, στο 4ο πεδίο μειώθηκαν μόνο κατά 169. Αυτό σε συνδυασμό με τα ευκολότερα θέματα των Μαθηματικών αναμένεται να οδηγήσει σε γενική άνοδο των βάσεων, αλλά όχι κατακόρυφη. Ενδεικτικά, πέρυσι μεταξύ των περιζήτητων σχολών η βάση του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας ΟΠΑ ήταν 17.900 μονάδες, Πληροφορικής Πειραιά 16.150 μονάδες, και Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων Μακεδονίας 14.100 μονάδες.

Το επόμενο βήμα είναι η συμπλήρωση του , για το οποίο η προθεσμία θα εκπνεύσει περί τα τέλη Ιουλίου. Οι βάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν τέλη Αυγούστου.