Όσα πρέπει να ξέρετε για τις . Εν αναμονή της ανακοίνωσης των βαθμολογικών τους επιδόσεων στις βρίσκονται χιλιάδες υποψήφιοι .

πολλών ταχυτήτων

Η κίνηση των βάσεων και τη φετινή χρονιά δεν αναμένεται να είναι ενιαία, καθώς θα διαμορφωθούν πολλών ταχυτήτων.

Με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν αλλαγές στον αριθμό των εισακτέων ανά τμήμα, οι θα διαμορφωθούν από δύο παράγοντες.

Την ευκολία/δυσκολία των θεμάτων αλλά και τις επιλογές των υποψηφίων στο .

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα από τις βαθμολογικές επιδόσεις των υποψηφίων, φαίνεται πως θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα.

Στο πρώτο , τα δυσκολότερα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά αλλά και οι χαμηλότερες επιδόσεις που αναμένεται στο μάθημα της Κοινωνιολογίας που εισήχθη αντί των Λατινικών, είναι τα δύο δεδομένα που φαίνεται, σε μία πρώτη ανάγνωση, να σπρώχνουν τις προς τα κάτω.

Ωστόσο, αναλυτές υποστηρίζουν πως η κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας δεν θα επιφέρει δραματική πτώση στις εισαγωγής, ενώ οι πρωτοκλασάτες και περιζήτητες σχολές – όπως οι Νομικές – θα σταθούν στο… ύψος τους.

Αντίστοιχη θα είναι η εικόνα και στα Παιδαγωγικά τμήματα. Οι υποψήφιοι θα χρειαστούν περισσότερα για τα τμήματα που εδρεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα ενώ οι στα υπόλοιπα περιφερειακά θα είναι χαμηλότερες.

Στο δεύτερο επιστημονικό πεδίο θετικών επιστημόνων, η εικόνα που υπάρχει για τις είναι ότι θα υπάρχει πτώση σε αρκετές ομάδες σχολών.

Τα θέματα στη φυσική εκτός από τα πολλά σχήματα που ήταν αναγκαία, ήταν δυσκολότερα. Το δεύτερο θέμα, αναφέρεται σε ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ, σε αντίθεση με περασμένες χρονιάς ήταν αρκετά δυσκολότερο. Κύριο χαρακτηριστικό είναι η απαραίτητη γνώση από προηγούμενες τάξεις.

Οι βαθμολογίες αναμένονται χαμηλότερες από πέρυσι με αποτέλεσμα να συμπιέζουν τις βάσεις. Υπάρχει και κάποια επιφύλαξη για το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας που συνεξετάζεται για πρώτη φορά με τη Λογοτεχνία. Δεν υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα ή να δικαιολογήσουμε το αίσθημα αισιοδοξίας που βλέπουμε στους υποψηφίους όταν εξέρχονται από τα εξεταστικά κέντρα.

Η πτωτική πορεία των βάσεων θα συνεχιστεί και φέτος, κυρίως στις μεσαίες και χαμηλόβαθμες σχολές αλλά όχι στις υψηλόβαθμες. Οι Στρατιωτικές Σχολές θα σημειώσουν μικρή αύξηση γιατί εκτός των άλλων είναι ελκυστικές για πολλούς υποψηφίους, επειδή στους δύσκολους καιρούς αποτελούν ένα ασφαλές καταφύγιο.

Κοντά στο όριο των 19.000 μορίων οι Ιατρικές

Οι Ιατρικές Σχολές που δεσπόζουν στο τρίτο επιστημονικό πεδίο (Σχολών Υγείας και Ζωής) βρίσκονται πάντα στην κορυφή των προτιμήσεων και δεν φαίνεται να πέσουν κάτω από τα 19.000 μόρια.

Είναι γνωστό ότι το Πεδίο αυτό το επιλέγουν κατά κανόνα οι άριστοι μαθητές που στοχεύουν να εισαχθούν σε μια Ιατρική Σχολή ή σε κάποια Σχολή Βιολογίας.

Τα θέματα Φυσικής ήταν σαφώς δυσκολότερα ενώ η Βιολογία, χωρίς να δυσκολεύει, δημιούργησε προβλήματα γιατί τα ερωτήματα ήταν πολλά και πολλοί δεν πρόλαβαν να απαντήσουν σε όλα, αν και τα γνώριζαν. Οι επιδόσεις της πλειονότητας των υποψηφίων παραδοσιακά είναι σε υψηλότερα επίπεδα από τις επιδόσεις των υποψηφίων των άλλων Πεδίων και τα δύσκολα θέματα δεν τους επηρεάζουν στον βαθμό που επηρεάζουν τους άλλους υποψηφίους.

Οι των Ιατρικών Σχολών θα επανέλθουν στα επίπεδα που συναντούσαμε πριν από δύο χρόνια και όχι στα περσινά που εμφάνισαν κάποια πτώση.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδια για τις Νοσηλευτικές Σχολές γιατί ενώ ο συνολικός αριθμός των θέσεων παραμένει σταθερός, έχουμε ανακατανομή των προσφερόμενων θέσεων μεταξύ των Σχολών σε όλη την Ελλάδα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να συναντήσουμε και αυξομειώσεις των βάσεων της τάξης των 150 μορίων.

Οι τραβούν… την ανηφόρα στο 4ο Ε.Π

Οι ευκαιρίες άμεσης επαγγελματικές αποκατάστασης αλλά και οι προοπτικές για απορρόφηση των αποφοίτων στο Δημόσιο που παρέχουν αρκετά τμήματα, είναι ένας από τους παράγοντες που αναμένεται να ανεβάσει τον πήχη για την εισαγωγή στις σχολές του συγκεκριμένου επιστημονικού πεδίου.

Επίσης, τα ευκολότερα θέματα σε όλα σχεδόν τα μαθήματα σε συνδυασμό με την κατάργηση των συντελεστών βαρύτητας φαίνεται πως οδηγούν σε περαιτέρω αύξηση των βάσεων που μπορεί να φτάσει και τα 300 μόρια σε σχολές υψηλής ζήτησης.

«Πόλο έλξης» για χιλιάδες υποψηφίους θα αποτελέσουν και φέτος οι Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές που προσφέρουν μια σίγουρη επαγγελματική αποκατάσταση και ως εκ τούτου αναμένεται να σημειώσουν άνοδο στις βάσεις εισαγωγής.

Αντιστοίχως, οι Σχολές Πληροφορικής, που οι περισσότερες είναι προσβάσιμες και από το 2ο Επιστημονικό Πεδίο Θετικών Επιστημών, θα διαμορφώσουν βάση κοντά στην περσινή. Οι περισσότεροι υποψήφιοι που καταφέρνουν κάθε χρόνο να παίρνουν το πολυπόθητο εισιτήριο εισαγωγής, προέρχονται από το 4ο Πεδίο και όχι από το 2ο, γιατί τα μαθήματα του 4ου Πεδίου προσφέρονται για καλύτερες βαθμολογικές επιδόσεις.

Τα SOS για τη σωστή συμπλήρωση του μηχανογραφικού

Μετά την ανακοίνωση των βαθμολογικών επιδόσεων, οι υποψήφιοι θα προχωρήσουν στην υποβολή των δελτίων σταθμίζοντας όλους τους παράγοντες.

Είναι προφανές πως και η πανδημία του κοροναϊού θα επηρεάσει τις επιλογές τους, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι θα επιλέξουν σχολές και τμήματα της ανώτατης εκπαίδευσης με γνώμονα το που εδρεύουν.

Θεωρείται βέβαιο, πως τη φετινή χρονιά οι υποψήφιοι περισσότερο από ποτέ θα επιλέξουν σχολές κοντά στον τόπο κατοικίας τους, εξαιτίας της κακής οικονομικής συγκυρίας αλλά και λόγω της πανδημίας.

Οι υποψήφιοι ακόμη και όταν πάρουν στα χέρια τους τις βαθμολογίες δεν θα μπορούν να προβλέψουν που θα κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής. Ως εκ τούτου, θα πρέπει οι επιλογές τους να γίνουν ιεραρχικά με βάση τις πραγματικές τους προτιμήσεις.

Οι πρώτες σχολές που θα δηλώσει ο υποψήφιος, καλό είναι να αποτελούν εκείνες που θα ήθελε πραγματικά να εισαχθεί, άσχετα με τον αριθμό των μορίων που έχει συγκεντρώσει. Δεν πρέπει όμως να ιεραρχούνται οι σχολές κατά φθίνουσα σειρά μορίων μόνο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ενδιαφέροντα, οι κλίσεις και οι προτιμήσεις του υποψηφίου.

Οι προτιμήσεις για τις σχολές πρέπει να ανταποκρίνονται κυρίως στα επιστημονικά ενδιαφέροντα και δευτερευόντως στα οικογενειακά και οικονομικά δεδομένα του.

Η πρώτη ομάδα σχολών που θα επιλέξει αρχικά ο κάθε υποψήφιος – και που λογικά αποτελείται από μικρό αριθμό σχολών- θα πρέπει να δηλωθεί, ξεκινώντας από τις από τις υψηλόβαθμες προς τις χαμηλόβαθμες και παράλληλα, από την κοντινότερη πόλη προς την πιο μακρινή.

Ένα απλό παράδειγμα αποτελούν οι Ιατρικές και Νομικές σχολές. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να δηλώσουν ως πρώτη επιλογή το τμήμα που βρίσκεται πιο κοντά στον τόπο κατοικίας του και μετά να ακολουθήσουν τα τμήματα που εδρεύουν στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Οι προβλέψεις για τις βάσεις, αν και πολύ σημαντικές ως πληροφορία, δεν θα πρέπει να αποτελέσουν βασικό άξονα επιλογής ή/και κατάταξης των σχολών στο μηχανογραφικό. Το ότι μία σχολή στην οποία θα ήθελε να εισαχθεί ένας υποψήφιος προβλέπεται να σημειώσει άνοδο στη βάση της, με περισσότερα μόρια από εκείνα που έχει συγκεντρώσει ο υποψήφιος, δεν αποτελεί παράγοντα αποκλεισμού της σχολής αυτής από το μηχανογραφικό.

Καλό θα ήταν, ανεξαρτήτως του αριθμού των μορίων που έχει συγκεντρώσει, ο κάθε υποψήφιος να δηλώσει όσο το δυνατόν περισσότερα τμήματα από το επιστημονικό πεδίο που έχει επιλέξει, ώστε να υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής σε κάποιο τμήμα με επιστημονικό ενδιαφέρον για τον υποψήφιο.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ