Στο τουρνουά συμμετέχουν περίπου 120 προσφυγόπουλα και ελληνόπουλα, ηλικίας 10-15 ετών. Η διοργάνωση είναι αφιερωμένη στον Ντιέγκο Μαραντόνα, ένα ποδοσφαιρικό σύμβολο που είχε κοινωνική δράση.

Δύο πανεπιστήμια, το Πάντειο και το , ενώνουν τις δυνάμεις τους διοργανώνοντας ποδοσφαιρικό τουρνουά και στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Όπως εξήγησε σε σχετική συνέντευξη τύπου ο Γιάννης Κουζής, καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου και μέλος της οργανωτικής επιτροπής, μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία «θέλαμε να αναδείξουμε την κοινωνική διάσταση του ποδοσφαίρου, το οποίο είναι ένα άθλημα που ενώνει, ένα εργαλείο-μέσο για προσέγγιση λαών και διαφορετικών πολιτισμών, ειδικά σε μια συγκυρία όπου βιώνουμε φαινόμενα εκτεταμένου ρατσισμού». Ο ίδιος συμπλήρωσε, ότι το εγχείρημα γίνεται στο πλαίσιο του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογραφεί ανάμεσα στα δύο πανεπιστήμια.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου, επισήμανε ότι «τα δημόσια ελληνικά πανεπιστήμια, μέσα από τη συνύπαρξη περνάμε ένα μήνυμα στην κοινωνία, ότι δεν στοχεύουμε μόνο στην ακαδημαϊκή διάπλαση, αλλά ως ακαδημαϊκή κοινότητα αγκαλιάζουμε το ίδιο ζεστά όλους όσους βρίσκονται στη χώρα μας».

Η πρύτανις του Παντείου, Χριστίνα Κουλούρη, υπογράμμισε ότι «τα δύο πανεπιστήμια δίνουν ένα παράδειγμα στην κοινωνία, γιατί η καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων αποτελούν προγραμματικό στόχο του δημόσιου ελληνικού πανεπιστημίου» και έστειλε συγχρόνως ένα μήνυμα αμφισβήτησης των έμφυλων διακρίσεων στο ποδόσφαιρο, καθώς «είναι και γυναικεία υπόθεση».

Το τουρνουά θα διεξαχθεί στο πανεπιστημιακό γυμναστήριο του ΑΠΘ, στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου και στο γήπεδο Τζιτζιφιών του Δήμου Καλλιθέας, στις 16 και 17 Οκτωβρίου. Η πρωτοβουλία πλαισιώνεται από εκδηλώσεις κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα, που επιχειρούν να στείλουν το ίδιο μήνυμα ενότητας και αντιρατσισμού.