Η Ε’ ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης εξέδωσε ανακοίνωση με τίτλο «ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ 1ου ΕΠΑΛ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ»

Η ανακοίνωση:

Πριν λίγες μέρες δύο μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης δέχθηκαν βίαιη επίθεση από ομάδα μαθητών στο χώρο του σχολείου, με αποτέλεσμα ο ένας από αυτούς να τραυματιστεί, να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και να νοσηλευθεί.
Οι καθηγητές του σχολείου, μετά το περιστατικό της επίθεσης στους δύο μαθητές, έκαναν ό, τι προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς και στο χρονικό διάστημα που προβλέπεται. Πήραν με παιδαγωγικό τρόπο αποφάσεις αυστηρής τιμωρίας. Τις αποφάσεις τις υπέβαλαν στη Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Θεσσαλονίκης η οποία είναι αρμόδια μετά τις αποφάσεις του συλλόγου διδασκόντων να αποφασίσει τελικά για τις ποινές που προβλέπονται και ορίζει η εκπαιδευτική διαδικασία για παραπτώματα μαθητών.

Το περιστατικό αυτό φέρνει στο μυαλό μας τα σοβαρά γεγονότα που συνέβησαν στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης ένα χρόνο πριν, όταν φασιστικές ομάδες από μαθητές και εξωσχολικούς με αλλεπάλληλες επιθέσεις τους, δημιούργησαν ένα απίστευτο σκηνικό βίας, πήραν όμως ηχηρή απάντηση από το αντιφασιστικό κίνημα. Είναι φανερό ότι οι ομάδες αυτές συνεχίζουν να δρουν μέσα σε σχολεία και να κάνουν επίδειξη δύναμης. Θέλουν να δείξουν ότι έχουν τον έλεγχο και να αξιοποιήσουν την παρουσία τους προκειμένου να ενισχύσουν παρόμοιες ιδέες και πρακτικές. Σημειώνουμε ότι ένας από αυτούς που επιτέθηκαν στους δύο μαθητές είχε αποβληθεί πέρσι από το σχολείο για τη συμμετοχή του στα επεισόδια.
Ως Ε ΕΛΜΕ τονίζαμε πέρσι τις τεράστιες ευθύνες του Υπουργείου και των Διευθύνσεων εκπαίδευσης που όχι μόνο άργησαν να αναγνωρίσουν το γεγονός της άσκησης φασιστικής βίας, μιλώντας για βία γενικώς και αορίστως, αλλά δεν έκαναν και καμία ουσιαστική προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος, αφήνοντας αβοήθητους μαθητές και εκπαιδευτικούς να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Είναι βαρύ το παρελθόν της πλήρους απουσίας Υπουργείου και Διευθύνσεων εκπαίδευσης και η έλλειψη στήριξης των σχολείων σε αντίστοιχες καταστάσεις.
Πέρσι, τόσο η Διεύθυνση της Β/θμιας Εκπ/σης Δυτικής Θεσσαλονίκης, όσο και η Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, παρά τη θετική εκτίμηση των προτάσεων της ΕΛΜΕ για την οργανωμένη προσπάθεια αντιφασιστικών συζητήσεων και εκδηλώσεων μέσα σε όλα τα σχολεία με την έγκριση των Διευθύνσεων, μετά από επικοινωνία που είχαν με το ΥΠΑΙΘ, τις απέρριψαν.

Τονίζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η άσκηση βίας, οι φασιστικές ιδέες και πρακτικές καμία θέση δεν έχουν μέσα στα σχολεία μας, όπως δεν έχουν θέση και όσοι τις εκφράζουν. Απαιτούμε να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα με παραδειγματικές τιμωρίες ότι δεν ανήκουν σ’ αυτά. Τα σχολεία πρέπει να είναι χώρος δημιουργίας, διαλόγου, δημοκρατικής διαπαιδαγώγησης και γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας και συλλογικότητας. Δεν μπορούν να λειτουργούν με μαθητές και καθηγητές που απειλούνται και φοβούνται, δεν μπορεί να είναι πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ομάδων που θέλουν να επιβληθούν με τη βία σε βάρος της λειτουργίας των σχολείων και των δικαιωμάτων των μαθητών.
Το ΔΣ της ΕΛΜΕ σε παράσταση που θα πραγματοποιήσει στη Διεύθυνση Εκπ/σης Δυτικής Θεσσαλονίκης θα απαιτήσει να γίνουν δεκτές οι προτάσεις του Συλλόγου διδασκόντων σχετικά με την τιμωρία μαθητών, την άμεση παρέμβαση της Διεύθυνσης στο σχολείο για να στηριχθούν οι εκπαιδευτικοί στην προσπάθεια που κάνουν για την αντιμετώπιση με παιδαγωγικό τρόπο παρόμοιων συμπεριφορών.
Θα απαιτήσουμε να γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις της ΕΛΜΕ για εκδηλώσεις αντιφασιστικού περιεχομένου με την ευθύνη της Διεύθυνσης μέσα σε όλα τα σχολεία. Οι εκδηλώσεις και οι συζητήσεις να γίνουν με οργανωμένο τρόπο στα σχολεία, με ευθύνη των Διευθύνσεων εκπαίδευσης και των συλλόγων διδασκόντων, για να διδαχθούν οι μαθητές τι είναι ο φασισμός και τι δεινά επέφερε στην ανθρωπότητα, αλλά και στη χώρα μας, καθώς και τους κινδύνους που εγκυμονεί για τις σύγχρονες κοινωνίες.