Συνεχίζοντας το έργο του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου και με σεβασμό στο πλαίσιο που ορίστηκε στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, λάβαμε τη σκυτάλη και προχωρήσαμε άμεσα σε ενέργειες και αποφάσεις, αναφέρει η Ένωση Γονέων Καλαμαριάς.

Η ανακοίνωση

Πραγματοποιήσαμε στις 17/05 διευρυμένο Δ.Σ. ανοιχτό σε γονείς όλων των της Καλαμαριάς για να συστήσουμε στους γονείς τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης, να έρθουμε και εμείς σε επαφή με τους γονείς της Καλαμαριάς, αλλά και για να δημιουργήσουμε ένα πεδίο συνεργασίας και στήριξης στις αποφάσεις μας. «Αν δεν είμαστε όλοι μαζί είναι δύσκολο να λυθούν τα ζητήματα. Υπάρχουν ζητήματα που είναι πάγια και θέλουμε να τα δούμε να λύνονται. Είμαστε εδώ γιατί μας αφορά όλους το μορφωτικό επίπεδο των παιδιών μας και η καθημερινότητά τους μέσα και έξω από το σχολείο. Και είμαστε ανοιχτοί σε νέες ιδέες από μέλη συλλόγων και γονείς που μοιράζονται τους ίδιους προβληματισμούς.», τόνισε ανάμεσα σε άλλα η πρόεδρος του Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων Μαθητών της Καλαμαριάς, Ελένη Μαυροπούλου.

Τα θέματα που μας απασχόλησαν σε όλες τις συνελεύσεις μας και συζητήθηκαν ανοιχτά στο διευρυμένο Δ.Σ. είναι τα ακόλουθα:

1)     Σχολική στέγη – Υποδομές σχολικών κτιρίων

Στον δήμο μας αντιμετωπίζουμε σοβαρό ζήτημα με τη σχολική στέγη. Πολλά σχολεία είναι υπεράριθμα, άλλα συγχωνεύονται, ενώ μεγάλος αριθμός μαθητών αναγκάζεται να μεταφερθεί σε σχολεία μακριά από το σπίτι του. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετά σχολικά κτίρια που δεν έχουν συντηρηθεί σωστά και δεν διαθέτουν δομές ΑΜΕΑ, καθώς και κτίρια που φαίνονται ακατάλληλα. Ζητούμε να αξιολογηθούν όλα τα σχολικά κτίρια από εμπειρογνώμονες και να δρομολογηθούν μελέτες και έργα όπου χρειάζονται, ώστε τα παιδιά μας να φοιτούν σε ασφαλή σχολικά κτίρια. Και κυρίως να σταματήσουν οι συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολείων, γεγονός που είναι σε βάρος της απρόσκοπτης εκπαιδευτικής διαδικασίας.

2)     Καθαριότητα στα σχολεία

Το ωράριο του προσωπικού καθαριότητας δεν καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες των σχολικών μονάδων, γεγονός που αποτελεί καίριο αίτημα, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας. Αιτούμαστε η νέα χρονιά να βρει τα σχολεία μας με περισσότερο προσωπικό καθαριότητας ανά σχολείο, πλήρους ωραρίου, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες καθαριότητας των σχολείων, από την πρωινή ζώνη έως τη λήξη του ολοήμερου προγράμματος ή των προγραμμάτων ενισχυτικής διδασκαλίας. Θέλουμε σχολεία καθαρά με βάση τις ανάγκες της κάθε σχολικής μονάδας, με εργαζόμενους που προσφέρουν με αξιοπρέπεια τις υπηρεσίες τους.

3)     Φύλαξη στα σχολεία

Η έλλειψη φύλαξης στα σχολεία δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας. Διαπιστώνονται ζημιές και ρίψη σκουπιδιών, και μάλιστα επικίνδυνων για πιθανό ατύχημα των παιδιών, όπως γυάλινα μπουκάλια. Οι γονείς επιθυμούμε τα σχολεία να είναι ανοικτά μετά τη λήξη του ωραρίου και ζητούμε να προσληφθούν σχολικοί φύλακες για να αποτρέπεται η κακή χρήση των χώρων των σχολικών μονάδων.

4)     Στήριξη των μαθητών μέσα στα σχολεία

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας, οι συνέπειες πάνω στα παιδιά μας είναι πολλές, τόσο στο μαθησιακό όσο και στο ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Η ανάγκη για υποστήριξη από το κράτος μέσα στα σχολεία, αλλά και έξω από αυτά, είναι επιτακτική. Αιτούμαστε την άμεση στελέχωση των σχολείων με προσωπικό ΕΕΠ, ΕΒΠ (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτικό προσωπικό), έτσι ώστε όλοι οι μαθητές να συμμετέχουν με καλύτερους όρους στη μαθησιακή διαδικασία, καθώς και τη λειτουργία των ήδη ιδρυμένων δομών Ειδικής Αγωγής, που δεν έχουν λειτουργήσει έως τώρα.

5)     Σχολικά γεύματα

Υπάρχουν, δυστυχώς, και στον δήμο μας μαθητές που υποσιτίζονται και αυτός ο αριθμός εκτιμούμε ότι θα αυξηθεί λόγω της ακρίβειας και της οικονομικής κρίσης. Θέλουμε τον δήμο αρωγό στη σωστή και ισορροπημένη διατροφή των παιδιών και ζητάμε να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε να παρέχονται στα σχολεία της Καλαμαριάς δωρεάν σχολικά γεύματα.

6)     Χώροι πρασίνου

Όλο και περισσότερο ερχόμαστε αντιμέτωποι στην Καλαμαριά με την τακτική «υποβάθμισης» και «απαξίωσης» των χώρων πρασίνου από τους αρμόδιους φορείς. Ως Ένωση Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς και έχοντας δεχθεί αιτήματα συνεργασίας για αυτό το θέμα και από οργανώσεις και φορείς, θέτουμε σε προτεραιότητα το ζήτημα της άμεσης αξιοποίησης των πολλών ελευθέρων χώρων με γνώμονα τις ανθρώπινες ανάγκες για ψυχαγωγία, αθλητισμό – πολιτισμό, επαφή με τη φύση. Και ζητάμε χώρους πρασίνου, αναψυχής και δημιουργίας ελεύθερους και ανοιχτούς σε όλους!

7)     Παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου

Σε μία περίοδο που η ισότιμη πρόσβαση στην παιδεία και τη μόρφωση γίνεται όλο και πιο επιτακτική, με απόφαση του Δήμου έκλεισε η παιδική βιβλιοθήκη στο Φοίνικα. Ζητάμε να ανοίξει εκ νέου η βιβλιοθήκη και να προσφέρει ολοκληρωμένες παροχές συμπεριλαμβανομένων των δημιουργικών δραστηριοτήτων στα παιδιά της συγκεκριμένης περιοχής.

8)     Παιδικές κατασκηνώσεις

Είναι σημαντικό να αυξηθεί από το Δήμο η δυνατότητα δωρεάν παιδικών κατασκηνώσεων για ακόμη περισσότερα παιδιά και σε μικρότερες ηλικίες. Οι παιδικές κατασκηνώσεις είναι μία σημαντική διέξοδος για τους εργαζόμενους γονείς και μία μεγάλη προσφορά καλοκαιρινής απόδραση από την πόλη στα παιδιά μας.

Όλα τα παραπάνω ζητήματα τέθηκαν στον Αντιδήμαρχο Παιδείας σε δια ζώσης συνάντηση  που πραγματοποιήσαμε μαζί του στις 19/05 και ζητήσαμε τη στήριξη του Δήμου και τη δημιουργία κοινού μετώπου στα αιτήματα που υπερβαίνουν της δικαιοδοσίας του, ενώ θα κατατεθούν και στα συμβούλια των Σχολικών Επιτροπών.

Παλεύουμε για ένα σύγχρονο σχολείο που θα ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των παιδιών μας. Αγωνιζόμαστε για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Και έχοντας τους γονείς της Καλαμαριάς στο πλευρό μας, μπορούμε να οραματιστούμε και να προσφέρουμε σχολεία που θα προσφέρουν ασφάλεια, ολόπλευρη παιδεία και ευτυχία στα παιδιά μας.