“Τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ άλλη μία φορά έρμαια πολιτικών παιχνιδιών”

“Τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ άλλη μία φορά έρμαια πολιτικών παιχνιδιών”

“Παρακολουθούμε όλοι μας τις τελευταίες εβδομάδες τη νέα φαρσοκωμωδία που εκτυλίσσεται στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης…

Μία καλοστημένη παράσταση υπό τη σκηνοθεσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του αγαπητού του συναγωνιστή στην πολιτική, Πρύτανη Θεόδωρου Φορτσάκη, στον οποίο τηλεφώνησε και πριν λίγες μέρες να του δώσει συγχαρητήρια για τη συνεδρίαση της Συγκλήτου. Απώτερος σκοπός, όπως φάνηκε στις δηλώσεις του πρώτου την περασμένη Παρασκευή, η πλήρης κατάργηση του οποιουδήποτε εναπομείναντος ασύλου, ταυτόχρονα και με αφορμή την προαναγγελθείσα επιβολή ιδιωτικών εταιριών ασφαλείας στα ελληνικά ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Για τη Νεολαία Ανεξαρτήτων Ελλήνων δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο φοιτητικός συνδικαλισμός ο οποίος καθοδηγείται από τα πολιτικά κόμματα και έχει ευτελιστεί πλέον ολοκληρωτικά. Αντί οι φοιτητές και σπουδαστές της χώρας να πολιτικοποιούνται μέσα στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, κομματικοποιούνται και εξυπηρετούν άλλα συμφέροντα.

Τα δύο συγκυβερνώντα, πάλαι ποτέ κραταιά κόμματα και οι δικές τους φοιτητικές παρατάξεις στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ που επί τριάντα τουλάχιστον χρόνια συνδιαλέγονταν με καθηγητές, γραμματείες και φοιτητές πουλώντας εκδούλευση, έρχονται σήμερα να εντοπίσουν το πρόβλημα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην ύπαρξη του ασύλου και όχι στην μικρογραφία του σύγχρονου ελληνικού πολιτικού συστήματος πελατειακών συναλλαγών στο οποίο εκπαίδευσαν τους νέους ανθρώπους. Από την άλλη μεριά, βρίσκονται ορισμένοι εκπρόσωποι αριστερών αποχρώσεων φοιτητικών παρατάξεων που για μια ακόμα φορά παρεμποδίζουν το εκπαιδευτικό έργο, και κυρίως της κοινή λογική, μέσα από ψευτοϊδεολογικές κινητοποιήσεις προσφέροντας «ατράνταχτα» επιχειρήματα σε όλους εκείνους που θέλουν σε γύψο και απόλυτο έλεγχο την διάδοση της γνώσης, των ιδεών και την ελευθερία της βούλησης των νέων ανθρώπων. Το φοιτητικό κίνημα θα έπρεπε να έχει την ωριμότητα να προστατεύσει τα ελληνικά ακαδημαϊκά ιδρύματα από άνομες ενέργειες και να εξασφαλίζει το άσυλο ιδεών. Αυτό αποδεδειγμένα δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσα από ξεπερασμένες φοιτητικές παρατάξεις των οποίων οι ηγεσίες τις λειτουργούν σαν κομματικοί στρατοί.

Ανάμεσα στις συμπληγάδες του φοιτητικού συνδικαλισμού βρίσκεται η πλειοψηφία των φοιτητών και σπουδαστών οι οποίοι επιθυμούν και αγωνιούν για το αυτονόητο: μια ομαλή λειτουργία των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων κατά την οποία θα μπορέσουν να προοδεύσουν. Δεν είναι άξιο απορίας το γεγονός ότι η μεγάλη αυτή μερίδα των φοιτητών έχει απαξιώσει το Φοιτητικό Κίνημα.

Απαξίωση που έφερε τους φοιτητές σε αδράνεια, αδιαφορία ή/και φόβο να προστατέψουν οι ίδιοι τον πιο πολύτιμο για αυτούς χώρο του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ και προετοίμασε στην πραγματικότητα το έδαφος για τον ερχομό των εταιριών security, το μέσο με το οποίο οι τωρινοί κυβερνώντες θέλουν να πετύχουν ακόμα και εκείνο που δεν κατόρθωσε να πετύχει η χούντα!

Αντιλαμβανόμενοι πλήρως την επικρατούσα κατάσταση και τις ιδιομορφίες της ελληνικής κοινωνίας και τις ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας μας, ως Νεολαία Ανεξαρτήτων Ελλήνων, τασσόμαστε ξεκάθαρα υπέρ της απολύτου προστασίας του ασύλου ΙΔΕΩΝ και όχι του ασύλου ΑΝΟΜΙΑΣ. Προτείνουμε σχετικά με το επίκαιρο ζήτημα των securityκαι του ασύλου την φύλαξη του εσωτερικού χώρου των ΑΕΙ/ΤΕΙ από φύλακες, εργαζόμενους του εκάστοτε Ιδρύματος σε αριθμητική αναλογία με τις ανάγκες του. Παράλληλα, πρέπει να βελτιωθούν τα συστήματα ασφαλείας των αιθουσών και χώρων αποθήκευσης των υλικών και εργαστηρίων των Ιδρυμάτων. Τέλος, αν διαπιστώνεται κακουργηματική πράξη ή αδίκημα στους χώρους των ΑΕΙ/ΤΕΙ ο θιγόμενος πρέπει να έχει τη δυνατότητα καταγγελίας στους υπαλλήλους φύλαξης και αν χρειαστεί επέμβαση για την προστασία της σωματικής του ακεραιότητας ή της περιουσίας του θα πρέπει να μπορούν να επέμβουν οι αρμόδιες αρχές χωρίς τη χρονοβόρα και αναποτελεσματική όπως έχει αποδειχθεί απόφαση της Συγκλήτου. Οι χώροι των Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι χώροι μάθησης, ελεύθερης και απρόσκοπτης διάδοσης ιδεών.”

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !