: Ο , στην ομιλία του στη Βουλή χαρακτήρισε καινοτόμο το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση, ενώ αναφέρθηκε και στην αστυνομία στα ΑΕΙ. Δείτε στο ipaidia.gr τι είπε.

Η αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ δεν σημαίνει αυτονομία

Καινοτόμο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση ο υφυπουργός Παιδείας, , εκτιμώντας πως σε βάθος χρόνου θα αλλάξει την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας.

Αναφορικά με την παρουσία αστυνομικής δυνάμεως στα , ανέφερε πως το πρόβλημα εντοπίζεται σε πολύ συγκεκριμένα ΑΕΙ, καθώς τα ιδρύματα γίνονται στόχος διαφόρων ομάδων που προσπαθούν να αλιεύσουν οπαδούς. Η αρχή της ακαδημαϊκής ελευθερίας, τόνισε, έχει τρεις πυλώνες, που είναι: η ελευθερία της επιστήμης, η ελευθερία στην έρευνας και η ελευθερία της διδασκαλίας – ελευθερίες που πλήττονται από ορισμένες ομάδες.

«Κανείς δεν θέλει καμία στα ΑΕΙ. Σας το λέω εγώ κατηγορηματικά!» ανέφερε ο υφυπουργός. «Δεν είναι η δουλειά της αστυνομίας στα ΑΕΙ. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ευρώπη αστυνομία στα ΑΕΙ, αλλά πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν χτίζουν καθηγητές! Δεν επιτίθενται σε καθηγητές!», είπε και υπογράμμισε πως υπάρχουν έξι με επτά καταγεγραμμένα βίαια επεισόδια κατά καθηγητών σε κεντρικά πανεπιστήμια, αλλά για αυτό είναι υπεύθυνος «ο φόβος που υπάρχει από πίσω και δεν γίνονται καταγγελίες».

«Εχουμε φτάσει σε μία κατάσταση, που έχει ξεφύγει στην πραγματικότητα από τα χέρια μας. Οι πρυτανικές αρχές γνώριζαν ότι μια ημέρα θα επικοινωνούσαν με την αστυνομία και θα έλεγαν το πρόβλημα – και τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου θα ήταν παρέα με όλους αυτούς τους τύπους οι οποίοι ασκούν εκφοβισμό» συνέχισε ο κ. Συρίγος.

Ο κ. Συρίγος κάλεσε τον εισηγητή της μειοψηφίας να μην προσπαθεί να ξυπνήσει μνήμες γυρίζοντας μισό σχεδόν αιώνα πίσω, μιλώντας περί δημοκρατίας Η αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ είπε, δεν σημαίνει αυτονομία. Ζητάτε είπε, να δώσουμε στους πρυτάνεις το δικαίωμα να αντιμετωπίζουν ποινικά αδικήματα, ωσάν να είναι αυτόνομες νησίδες μέσα στην Ελλάδα. Αναρωτήθηκε εάν το σώμα φύλαξης σε ορισμένα πανεπιστήμια που προτείνουν κόμματα της αντιπολίτευσης, θα είναι ένα ιδιωτικό σώμα, μια εταιρεία σεκιούριτι, αντί της αστυνομίας η οποία ελέγχεται από το Σύνταγμα, τους νόμους και τους κανονισμούς.

Σκουρλέτης πανελλήνιες 2021 και βάσεις εισαγωγής: «Σπρώχνετε πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια»

Κεραμέως: Τι είπε για πανεπιστημιακή αστυνομία, ελάχιστη βάση εισαγωγής, αιώνιους φοιτητές

Πανεπιστημιακή αστυνομία – Χρυσοχοΐδης: «Είναι αναγκαστική πράξη – Δεν είναι ιδεολογική επιλογή»

Σχετικά με τα μέσα ασφάλειας, ο υφυπουργός Παιδείας ανάφερε πως «το κάθε ΑΕΙ είναι εκείνο το οποίο θα αποφασίσει τι μέσα θα χρησιμοποιήσει και η όποια απόφαση θα υπόκειται στη σχετική νομοθεσία για τον σεβασμό δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα». Διαβεβαίωσε δε, ότι υπάρχει σχεδιασμός για την ενίσχυση των περιφερειακών πανεπιστημίων μέσα από ένα πολύ μεγάλο προγράμματος στήριξης.

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, διαβεβαίωσε επίσης τους βουλευτές της αντιπολίτευσης, πως έχει γίνει διαβούλευση με την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων – «αυτή άλλωστε συμπεριλαμβάνεται στα αρχεία που έχουν κατατεθεί στη Βουλή». Υπήρξαν δε, και παρατηρήσεις, που όλες ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο.