:  Διαφοροποιήσεις ανάμεσα στα πέντε επιστημονικά πεδία αλλά και στο εσωτερικό των πεδίων αναμένονται στις σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, μετά από τις Πανελλήνιες 2017 – Τα συμπεράσματα για τις ανά πεδίο

Μπορεί τα περισσότερα τμήματα στα ΑΕΙ της Αττικής και της Θεσσαλονίκης να κινηθούν σε ίδια επίπεδα με πέρυσι ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες δεν αποκλείεται άνοδος σε κάποια από αυτά ενώ πτωτικές διαγράφονται οι τάσεις στα περισσότερα τμήματα της περιφέρειας όλων των επιστημονικών πεδίων.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Ειδήσεις”, η μείωση των θέσεων στα Πανεπιστήμια (που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση) και η ανακατανομή των θέσεων εισακτέων με το ψαλίδισμα των περιζήτητων τμημάτων κυρίως του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης ωθεί, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία χρόνια, σε μεγάλο χάσμα των .
«Σφαγή» στα Μαθηματικά, τη Χημεία και την Οικονομία καταδεικνύουν τα , που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, μεγάλη -ακόμα και 800 μόρια- θα είναι η πτώση στις σχολές των Πολυτεχνείων, καθώς και στις οικονομικές σχολές, με πτώση 2.000 μόρια, ενώ λίγο πιο χαμηλές σε σχέση με πέρυσι αναμένονται οι  στις περιζήτητες Νομικές και Ιατρικές σχολές.

Αντίθετα, ανοδική πορεία των αναμένεται στις Παιδαγωγικές σχολές, όπου η άνοδος μπορεί να είναι ακόμα και 1.000 μόρια.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το , το 90% των υποψηφίων πήρε κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά, ενώ μόνο 2,5% πήρε πάνω από 15.

Από τις βαθμολογίες προκύπτει ότι ακόμα και στις στρατιωτικές σχολές αναμένεται πτωτική τάση, ενώ οι κοινές σχολές είναι πιο εύκολα προσβάσιμες από τους υποψηφίους της θεωρητικής κατεύθυνσης.

Όπως επισημαίνει στο protothema.gr o πρόεδρος της ΟΕΦΕ, Γιάννης Βαφειαδάκης, παρατηρήθηκε «σφαγή» στα Μαθηματικά και τη Χημεία, ενώ, λόγω των πολύ χαμηλών επιδόσεων στην Οικονομία, στο 5ο πεδίο έχουμε «κατάρρευση» αριστούχων και η πτώση  στις εκτιμάται ότι θα είναι μεγαλύτερη από 2.000 μόρια.

Πτωτική αναμένεται και η τάση στις σχολές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ενώ οι Νομικές και Ψυχολογικές σχολές αναμένεται να έχουν άνοδο της τάξης των 100 μορίων.

Στα συμπεράσματα για τις ανά πεδίο, σύμφωνα με τον κ. Βαφειαδάκη, εκτιμάται ότι:

– Στις ανθρωπιστικές Επιστήμες: Ελαφρώς ανοδικές τάσεις (50-100 μόρια), ενώ συμμετέχουν 3.000 υποψήφιοι περισσότεροι από πέρυσι.
– Στην Έκθεση παρουσιάζεται παρόμοια εικόνα με πέρυσι. Η εικόνα στις βαθμολογίες στα Αρχαία Ελληνικά είναι ελαφρώς καλύτερη από πέρυσι στους βαθμούς 14-17.
– Στην Ιστορία η εικόνα είναι ίδια με πέρυσι, με λίγο καλύτερες βαθμολογίες εφέτος, ενώ στα Λατινικά οι βαθμολογίες είναι παρόμοιες με τις περσινές.
– Στις θετικές επιστήμες. Στην Έκθεση οι υποψήφιοι είχαν λίγο καλύτερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι. Στα Μαθηματικά η εικόνα είναι πολύ χειρότερη σε όλους τους βαθμούς. Στα Μαθηματικά, ιδιαίτερα για τους βαθμούς άνω του 17, το ποσοστό ανέρχεται στο 11,18% το 2016, ενώ το 2017, 7,35 πήρε ποσοστό πάνω από 35% .

Πολύ δυσκολότερη από πέρυσι αποδείχθηκε η Χημεία. Βαθμολογίες άνω του 18 συγκέντρωσε ποσοστό 35,34% το 2016, ενώ εφέτος μόνο το 23,92%. Στο μάθημα της Βιολογίας συμμετείχαν λιγότεροι από πέρυσι, ενώ χειρότερη εμφανίζεται η εικόνα στους βαθμούς 14-19. Συνολικά, συμμετείχαν 2.200 περισσότεροι υποψήφιοι σε σχέση με πέρυσι.

Ειδικά στο 2ο πεδίο θα παρατηρηθεί μεγάλη πτώση, που ξεκινά από τα «ρετιρέ». Οφείλεται κυρίως στα Μαθηματικά και τη Χημεία και δευτερευόντως στη Φυσική. Μικρή πτώση αναμένεται στις επιστήμες της Υγείας. Μικρότερη στις Ιατρικές, Οδοντιατρικές, Φαρμακευτικές και μεγαλύτερη στις πιο χαμηλόβαθμες σχολές.

Σε ό,τι αφορά στις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, η Έκθεση είχε παρόμοιες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι, στα Μαθηματικά πάνω από 15 έγραψε το 2,5%. Πάνω από 10 το 2016 έγραψε ποσοστό 22,11% και εφέτος μόνο το 16,54%, ενώ ως «καταστροφή» χαρακτηρίζονται οι άριστες βαθμολογίες.

Ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, σε μήνυμά του, αναφέρει: «Συγχαίρω προσωπικά όλους όσους συνέβαλαν στην φετινή εξεταστική διαδικασία και εύχομαι στα παιδιά που έδωσαν τις δυνάμεις τους για την επίτευξη των στόχων τους να έχουν καλά αποτελέσματα και να επιλέξουν στη ζωή τους τούς προσφορότερους δρόμους για την κατάκτηση της γνώσης.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες θέλω να απευθύνω στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου μας, Γιάννη Παντή, για την καίριας σημασίας προετοιμασία που έκανε ώστε οι να διεξαχθούν ομαλά και του εύχομαι ταχεία ανάρρωση. Συγχαίρω, επίσης, τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Γιώργο Αγγελόπουλο, την Γενική Διευθύντρια Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Καλομοίρα Μαρούγκα, τον Πρόεδρο Γιώργο Δάσιο και όλα τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, τα στελέχη, τους εκπαιδευτικούς και τους υπαλλήλους που εργάστηκαν νυχθημερόν και πέτυχαν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Το σύστημα λειτούργησε με άψογο και αδιάβλητο τρόπο και η διαδικασία της ανακοίνωσης των στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση θα ολοκληρωθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Επόμενος στόχος μας είναι η ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ειδικότερα φέτος που ενισχύουμε δύο ευαίσθητους τομείς της παιδείας, την ειδική αγωγή και τα σχολεία των απομακρυσμένων περιοχών. Είναι ένα στοίχημα του για το οποίο εργαζόμαστε σκληρά και θα το πετύχουμε γιατί όλα τα παιδιά θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα στη γνώση.

Πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δηλαδή εγκαίρως, θα έχει ολοκληρωθεί και νομοθετικά η αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, καθώς και το που θα ισχύσει για τους μαθητές που φέτος θα φοιτήσουν στην πρώτη Λυκείου».

Δείτε τα

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ