Δείτε την ανακοίνωση ΠΟΣΥΠ αναφορικά με τα οξυμένα προβλήματα στέγασης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης:

Να αναλάβετε τις ευθύνες σας!
κ. Υπουργέ,
Στα περίπου τέσσερα χρόνια της θητείας σας στο Υπουργείο Παιδείας δεν ασχοληθήκατε ούτε μία φορά με τα οξυμένα προβλήματα στέγασης των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης σε όλη την χώρα, αλλά και τα προβλήματα ασφάλειας και υγιεινής των εργαζομένων τους, παρά τα συνεχή έγγραφα και τις οχλήσεις της ΠΟΣΥΠ.

Σας υπενθυμίζουμε ότι μία σειρά Υπηρεσιών μας στεγάζονται σε απολύτως ακατάλληλους και επικίνδυνους χώρους, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει συχνά, ακόμη και η σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων τους.
Σας υπενθυμίζουμε ότι στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Καρδίτσας, ενός χώρου απολύτως ακατάλληλου για στέγαση Δημόσιας Υπηρεσίας που στερείται ακόμη και εξόδου κινδύνου, πριν λίγες ημέρες εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην καλωδίωση του κτιρίου, ο χώρος κατακλύστηκε από πυκνούς καπνούς και η εκκένωση της Υπηρεσίας πραγματοποιήθηκε χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί καθαρά από θέμα τύχης, χάρη στην ψυχραιμία των υπαλλήλων, αν και ένας συνάδελφος μας διακομίστηκε στο Νοσοκομείο με αναπνευστικά προβλήματα.

Σας υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Οκτώβριο σε Διεύθυνση της Αθήνας συνάδελφος μας καταπλακώθηκε και τραυματίστηκε από παράθυρο του κτιρίου που την παρέσυρε στην σκάλα, με αποτέλεσμα να διακομιστεί και να νοσηλευτεί στο νοσοκομείο, και πάλι από θέμα τύχης δεν ζήσαμε τα χειρότερα.

Σας υπενθυμίζουμε ότι υπάρχουν στο γραφείο σας καταγγελίες για πτώση μέρους οροφής μαζί με το φωτιστικό σε γραφείο συναδέλφου μας, εν ώρα λειτουργίας της Υπηρεσίας, για σπασμένα τζάμια που εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους για τραυματισμούς εργαζομένων, καταγγελίες για πεπαλαιωμένες και επικίνδυνες ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις, για απολύτως ακατάλληλους χώρους κ.ά..

Σας υπενθυμίζουμε ότι στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, που είναι η Υπηρεσία του κ. Κόπτση, περισσότεροι από 25 υπάλληλοι εργάζονται σε χώρους που δεν υπάρχει φυσικός φωτισμός και αερισμός, ή στους διαδρόμους, γεγονός απολύτως παράνομο και με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια, την υγεία και την αξιοπρέπεια των υπαλλήλων.
Σε όλα τα ανωτέρω πρέπει να προσθέσουμε την έλλειψη καθαριότητας, η οποία μαζί με την έλλειψη απολυμαντικών μέσων μας ταλάνισαν όλη την προηγούμενη περίοδο της πανδημίας, αλλά και την παντελή έλλειψη τεχνικού ασφαλείας και ιατρού εργασίας στις Υπηρεσίες μας, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν.3850/2010, ζητήματα που μάλλον φαντάζουν εξωπραγματικά για την ασκούμενη πολιτική σας, αν και προβλέπονται ρητά από την κείμενη νομοθεσία.

Κ. Υπουργέ,
Εδώ και τέσσερα χρόνια σας ζητάμε να περάσετε μία τροπολογία, 10 μόλις σειρών, άλλωστε σας την έχουμε στείλει έτοιμη, ώστε να μεταφερθούν οι πάσης φύσεως δαπάνες των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης από τις Αιρετές Περιφέρειες που τις εξυπηρετούν τώρα, στο Υπουργείο Παιδείας. Το ίδιο σας έχει ζητήσει και η ΕΝΠΕ, δηλαδή οι Περιφερειάρχες όλης της χώρας. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχετε πράξει το οτιδήποτε. Aπλά μας παραπέμψατε στην Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη ως αρμόδιο για τον προϋπολογισμό του Κράτους, ώστε να εξετάσει το ζήτημα από δημοσιονομικής πλευράς. Αν και ο κ. Σκυλακάκης υιοθέτησε το εύλογο αίτημά μας, εκκρεμεί συνάντηση της ΠΟΣΥΠ με τον αρμόδιο Αν. Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα για την διευθέτηση του ζητήματος. Δυστυχώς ο κ. Πέτσας εδώ και μήνες δεν μας έχει δεχθεί.
Όλες οι προηγούμενες ενέργειες αποτελούν δικές σας οφειλόμενες ενέργειες προς τους συναρμόδιους Υπουργούς και όχι της ΠΟΣΥΠ.
Σας καλούμε έστω και τώρα να αναλάβετε τις ευθύνες σας, να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες εσείς και οι συναρμόδιοι Υπουργοί, ώστε να τεθεί οριστικό τέλος σε ένα καίριο πρόβλημα των Περιφερειακών Υπηρεσιών, που εκτός από την λειτουργία τους, άπτεται της ασφάλειας και της υγιεινής των εργαζομένων τους. Ζητάμε άμεση συνάντηση μαζί σας.

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ