: Με τη χθεσινή (23/2) , τα σενάρια για άρση του και και φαίνεται πως απομακρύνονται.

Όλα δείχνουν πώς το lockdown θα πάρει παράταση 

Η Αττική «βράζει» με τις νέες μολύνσεις αλλά και νοσηλείες, με τη χθεσινή ημέρα να αποτελεί το αρνητικό ρεκόρ της στα κρούσματα για το έτος. Καταγράφηκαν 1.047 νέα κρούσματα κορoνοϊού, με τα 285 να εντοπίζονται στον δήμο Αθηναίων και τους όμορους δήμους του κεντρικού τομέα Αθηνών και τα 259 στον Πειραιά.

Στον δυτικό τομέα Αθηνών καταγράφηκαν 140 νέες μολύνσεις και στον νότιο τομέα Αθηνών 100 περιστατικά. Εκτός από την Αττική, σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη (205) και στην Αχαϊα (121). Υπενθυμίζεται ότι στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης έχουν εντοπιστεί 11 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης τα οποία οδήγησαν τον δήμο στο αυστηρότερο lockdown. Η κρίνεται η πλέον επικίνδυνη καθώς επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ο αριθμός των 2.147 χθεσινών κρουσμάτων παρέπεμψε αμέσως τους αρμόδιους στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου, που ήταν η προηγούμενη φορά που είχαν καταγραφεί πάνω από 2.000 κρούσματα στην επικράτεια – και τότε η χώρα έβγαινε από ένα αυστηρό , ωστόσο ο αριθμός των 2.186 κρουσμάτων που είχε ανακοινωθεί στις 2 Δεκεμβρίου γεννούσε αισιοδοξία γιατί ήταν σε πτωτική τάση.

 

Τα χθεσινά περιστατικά που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ αντιστοιχούν σε 55.543 τεστ (25.131 μοριακά και 30.412 rapid), που είναι περισσότερα τεστ σε σχέση με εκείνα της προηγούμενης εβδομάδας (κυμαίνονταν στις 20.00-30.000) αλλά περίπου ίδια με όσα γίνονταν από τις 9 έως 13 Φεβρουαρίου, ημέρες κατά τις οποίες τα νέα περιστατικά κορωνοϊού κυμαίνονταν από 1.300 έως 1.500.

Είναι δεδομένο πως οι επιστήμονες δεν μπορούν να εξάγουν ασφαλή συμπεράσματα μόνο από τη χθεσινή ημέρα και την προηγούμενη εβδομάδα και πως θα χρειαστούν περισσότερα επιδημιολογικά δεδομένα. Αν η αυξητική τάση των συνεχιστεί μέχρι την Παρασκευή, τότε πρέπει να θεωρείται βέβαιον πως μετατίθεται κατά τουλάχιστον δύο εβδομάδες ο χρονικός ορίζοντας για τη συζήτηση της άρσης του .

Το ζητούμενο είναι η σταθεροποίηση αρχικά και στη συνέχεια η μείωση των – τα οποία αποτυπώνονται με μερικές ημέρες καθυστέρηση και στο σύστημα υγείας, στις απλές κλίνες αρχικά και στη συνέχεια στις ΜΕΘ. Στην παρούσα φάση όλα είναι μετέωρα.

Καθώς οι διακυμάνσεις στα τεστ και στα κρούσματα είναι μεγάλες, οι ειδικοί βασίζονται περισσότερο στα άτεγκτα στοιχεία για τις νοσηλείες, τις εισαγωγές σε απλές κλίνες και σε κλίνες ΜΕΘ Covid. Οι νέες εισαγωγές χθες ήταν 304, με τις 170 να γίνονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής.