: Οι φοιτητές της Νομικής Αθήνας που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, ζητούν να τους δοθεί η δυνατότητα να παρακολουθούν τα μαθήματα τους εξ αποστάσεως.

Η επιστολή των φοιτητών

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ και όπως τονίζουν οι φοιτητές «ανάμεσά μας υπάρχουν καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, με νευρολογικά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι λόγω θεραπευτικής αγωγής, πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα και από άλλες παθήσεις, που καθιστούν την έκθεση στον ιό απειλητική για τη ζωή».

Το υπουργείο Παιδείας δεν έδωσε φέτος τη δυνατότητα της ούτε στα πανεπιστήμια παρά το γεγονός ότι το ζήτησαν επιτακτικά τόσο καθηγητές όσο και φοιτητές με προβλήματα υγείας με αποτέλεσμα κάποιοι να μην πηγαίνουν καθόλου στο πανεπιστήμιο και άλλοι να πηγαίνουν ζώντας με την αγωνία ότι μπορεί να ασθενήσουν παρά το γεγονός ότι έχουν κάνει και τα εμβόλια. Οι φοιτητές σε επιστολή που έστειλαν στο υπουργείο Παιδείας, στον πρύτανη του πανεπιστημίου και στον κοσμήτορα της σχολής τους υπογραμμίζουν ότι «αποτελεί όνειδος για τον πολιτισμό μας, το ότι η κατηγορία των φοιτητών και φοιτητριών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αντιμετωπίζεται ως ανύπαρκτη από τους λαμβάνοντες τις αποφάσεις και τους έχοντες θέσεις ισχύος».

«Αξιότιμη κ. Υπουργέ, αξιότιμε κ. Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, αξιότιμε κ. Κοσμήτορα της Νομικής Σχολής,

οι κάτωθι υπογράφοντες και φοιτήτριες, ανήκοντες – οι ίδιοι ή άτομα με τα οποία συνοικούμε – σε ευπαθείς ομάδες, θα θέλαμε να σας καταστήσουμε ενήμερους ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η διά ζώσης παρακολούθηση μαθημάτων είναι αδύνατη για εμάς, καθώς συνεπάγεται άμεσο και σοβαρό κίνδυνο για την υγεία μας. Ανάμεσά μας υπάρχουν φοιτητές καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, νεφροπαθείς, με νευρολογικά νοσήματα, ανοσοκατεσταλμένοι λόγω θεραπευτικής αγωγής, πάσχοντες από αυτοάνοσα νοσήματα και από άλλες παθήσεις, που καθιστούν την έκθεση στον ιό απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο, η συνέχιση των σπουδών μας είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας. Η μη ύπαρξη δυνατότητας εξ αποστάσεως παρακολούθησης μας αποκλείει από την απρόσκοπτη πρόσβαση στη γνώση και μας στερεί την πολύτιμη εμπειρία της ζωντανής ακρόασης και παρακολούθησης των παραδόσεων, την οποία κανένα σύγγραμμα δεν μπορεί να αντικαταστήσει.

Στη διδασκόμαστε ότι το Σύνταγμά μας, ως κατ’ εξοχήν ανθρωποκεντρικό νομοθέτημα, μεριμνά και προνοεί για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και υγείας. Οι συνταγματικές προβλέψεις ορθώνουν αδιαπέραστο προστατευτικό πλέγμα για την ανθρώπινη αξία και ζωή, αναγνωρίζουν ρητά το δικαίωμα στην υγεία, ενώ προστατεύουν και το δικαίωμα στην εκπαίδευση.

Αποτελεί όνειδος για τον πολιτισμό μας το ότι η κατηγορία των φοιτητών και φοιτητριών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αντιμετωπίζεται ως ανύπαρκτη από τους λαμβάνοντες τις αποφάσεις και τους έχοντες θέσεις ισχύος. Παρακαλούμε θερμά να επιληφθείτε του ζητήματος υιοθετώντας το υβριδικό μοντέλο ή δίνοντας τη δυνατότητα αναμετάδοσης για όλα τα μαθήματα, προκειμένου να μην στερηθούμε την ουσιαστική φοίτηση στη Σχολή, και προκειμένου αυτή να αποδειχθεί χώρος που προωθεί έμπρακτα τη συμπεριληπτικότητα και την ισότητα των ευκαιριών απέναντι σε όλα τα μέλη της.Με τιμή, οι ανήκοντες σε ευπαθείς ομάδες, οι συνοικούντες με αυτούς και οι υποστηρίζοντες το αίτημα αυτών, φοιτητές και φοιτήτριες της Νομικής Σχολής Αθηνών».