Αλλάζει και πάλι το σύστημα; Ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, μετά το τέλος των , θα προχωρήσει σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς για τη θεσμοθέτηση νέου συστήματος πρόσβασης στα Πανεπιστήμια, ανοίγοντας τη συζήτηση για το .

Μετά τις Πανελλαδικές, προκειμένου να μη διαταραχθεί η απρόσκοπτη μελέτη των υποψηφίων, θα αρχίσει η συζήτηση για το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και το Εθνικό Απολυτήριο.

Στο «τραπέζι» του διαλόγου αναμένεται να τεθεί και η κατάργηση της , αλλά μετά το 2027, όταν θα εφαρμοστεί πλήρως το Εθνικό Απολυτήριο και στις τρεις τάξεις του Λυκείου.

Στόχος είναι η εφαρμογή του Εθνικού Απολυτηρίου να ξεκινήσει από το σχολικό έτος 2025-2026 και από τους μαθητές της Α΄ Λυκείου και σταδιακά να προχωρά έως και τη Γ΄ Λυκείου.

Τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας θα συνδεθούν με την απόκτηση του Εθνικού Απολυτηρίου. Δηλαδή δεν θα χορηγείται Εθνικό Απολυτήριο χωρίς ο απόφοιτος να μη γνωρίζει μία από τις ξένες γλώσσες οι οποίες θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση.

Οι Πανελλαδικές παραμένουν, καθώς αποτελούν προϋπόθεση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Μελετάται η αύξηση του ποσοστού επιλογής θεμάτων στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις, με στόχο το σύνολο των θεμάτων να επιλέγεται από την Τράπεζα Θεμάτων.

Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο ο καθορισμός του αριθμού των εισακτέων να γίνεται από τα Πανεπιστήμια.

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Παιδεία, η επιτυχής ολοκλήρωση του Λυκείου θα οδηγεί στην απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου.

Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές να αποκτήσουν και το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας.

Με βάση τις συζητήσεις, ο γενικός μέσος όρος του Εθνικού Απολυτηρίου θα προκύπτει από τους βαθμούς των τριών τάξεων του Λυκείου με ειδικό συντελεστή να προέρχεται από τη Γ΄ Λυκείου και ο μικρότερος από την Α΄ Λυκείου.

Οι φετινές Πανελλαδικές δεν έχουν μεγάλες τροποποιήσεις, καθώς το σύστημα διατηρείται ως έχει για λίγες χρονιές ακόμα.

Τροποποιήσεις

Από τις φετινές εξετάσεις στο μηχανογραφικό και συγκεκριμένα στο επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Σπουδών (Ρέθυμνο) του Πανεπιστημίου Κρήτης θα λέγεται τμήμα Φιλοσοφίας.

Στο κάδρο των τροποποιήσεων σημειώθηκαν αλλαγές στους συντελεστές βαρύτητας με περίπου 20 τμήματα, όπως το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ και Πληροφορικής Καστοριάς που αύξησαν τον συντελεστή τους, ενώ υπάρχουν τμήματα, όπως Φυσικής Ιωαννίνων και Φιλολογίας ΑΠΘ, που μείωσαν τον συντελεστή βαρύτητας. Ανακοινώθηκε επίσης τροποποιητική απόφαση με αλλαγές για τους υποψηφίους στα μουσικά τμήματα των Πανεπιστημίων.

Σε ό,τι αφορά στους εισακτέους, αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με ανοδικό πρόσημο. Ο αριθμός των θέσεων που δόθηκαν στην περσινή σχολική χρονιά ανήλθε στις 68.574 και δεν αφορά στους εισακτέους, καθώς από τις προσφερόμενες θέσεις έμειναν κενές οι περίπου 10.000 λόγω της ΕΒΕ. Το «εισιτήριο» για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έλαβαν 61.950 υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑ.Λ, ενώ συνολικός αριθμός των υποψηφίων που κατέθεσε μηχανογραφικό δελτίο ανήλθε σε 70.714

*Με πληροφορίες από εφημερίδα «Απογευματινή»