: Οι εξετάσεις ξεκινούν σε λιγότερο από ενάμιση μήνα, ενώ θέμα ημερών είναι ο φετινός αριθμός .

Θέμα ημερών ο φετινός αριθμός

Όπως αναφέρει το In, στις 13 Μαΐου είχε ανακοινωθεί επίσημα πέρυσι ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΕΙ, ενώ στις 3 Ιουνίου φέτος ξεκινούν οι για τα Γενικά Λύκεια (μια ημέρα νωρίτερα για τα Επαγγελματικά Λύκεια).

Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ στις προτάσεις τους προς το υπουργείο Παιδείας ζητούν και φέτος λιγότερους εισακτέους από τις προηγούμενες χρονιές, κάτι ωστόσο που αποτελεί πάγιο αίτημα των διοικήσεων των πανεπιστημίων. Ωστόσο, φέτος το υπουργείο Παιδείας στοχεύει σε δυο μέτρα που θα οδηγήσουν τελικά στο παραπάνω αποτέλεσμα:

Την επέκταση της πολιτικής που ακολουθείται επι σειρά ετών με την μείωση των εισακτέων στις κεντρικές και περιζήτητες Σχολές της χώρας, με την παράλληλη αύξηση των στις σχολές της Περιφέρειας και εκείνες της μειωμένης ζήτησης. Μείωση εισακτέων στο κέντρο έτσι, αύξηση στα ανώτατα Ιδρύματα της επαρχίας.

Μ αυτό τον τρόπο, επιτυγχάνεται το να μην φαίνεται στο σύνολο των αριθμών μείωση των εισακτέων στα ΑΕΙ από την Πολιτεία, αλλά τελικά στις περιζήτητες Σχολές τους, οι πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες τους να είναι λιγότεροι.

Την φετινή δεύτερη χρονιά εφαρμογής της (ΕΒΕ) η οποία ήδη πέρυσι «έκοψε» ένα μεγάλο αριθμό υποψηφίων για τα ΑΕΙ διαχωρίζοντας τους καλύτερους από εκείνους που παρουσιάζουν χαμηλότερη βαθμολογία. Πέρυσι συνολικά και από όλες τις κατηγορίες έμειναν εκτός ΑΕΙ περίπου 35.000 από τους υποψηφίους για αυτά (το 66% μόνο από την κατηγορία των τελειόφοιτων του Λυκείου).

Η Πολιτεία διέθεσε την περυσινή χρονιά 77.415 θέσεις στα πανεπιστήμια της χώρας, αριθμός που κατά προσέγγιση αναμένεται ότι θα διατεθεί και φέτος.

Παράλληλα, αναμένεται να εμφανιστεί εκ νέου το φαινόμενο των τμημάτων που θα έχουν λιγότερους των δέκα πρωτοετών φοιτητών ή φοιτητριών.

Κατά τα άλλα, και σύμφωνα με το φετινό πρόγραμμα των πανελλαδικών εξετάσεων, αρχίζει τις επόμενες ημέρες η εντατική προετοιμασία των υποψηφίων.

Η λήξη μαθημάτων Νηπιαγωγείων – Δημοτικών σχολείων ορίστηκε στις 15 Ιουνίου, Γυμνασίων στις 30 Μαΐου και όλων των τάξεων των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων στις 20 Μαΐου.

Στα Γυμνάσια τα μαθήματα λήγουν στις 30 Μαΐου, οπότε οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις θα γίνουν από την 1η ως τις 15 Ιουνίου, παράλληλα με την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων αλλά τις ημέρες όπου δεν θα βρίσκεται σε εξέλιξη η εθνική διαδικασία για τα ΑΕΙ.

Στα Λύκεια οι απολυτήριες και προαγωγικές εξετάσεις της Γ Λυκείου όπου εξετάζονται 5 μαθήματα, αναμένεται ότι θα γίνουν από τις 23 Μαΐου ως τις 27 του μήνα. Στην Α’ και τη Β’ Λυκείου οι προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις γίνονται σε 8 μαθήματα και θα ολοκληρωθούν από τις 23 Μαΐου ως τις 3 Ιουνίου. Οι εξετάσεις βέβαια, εάν το επιλέξουν κάποια σχολεία, μπορούν να γίνουν και μέρα παρά μέρα σε κάποια μαθήματα, αλλά να επεκταθούν και μέσα στην περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις, όπως ήδη ανακοινώθηκε, ξεκινούν στις 3 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και μία ημέρα νωρίτερα, στις 2 του μηνός, για τα Επαγγελματικά Λύκεια, με στόχο φέτος την έκδοση των αποτελεσμάτων των βάσεων εισαγωγής στα ΑΕΙ στα αρχές Αυγούστου. Στα Γενικά Λύκεια οι εξετάσεις θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιουνίου και στα Επαγγελματικά στις 17 του μήνα. Η διαδικασία δε θα ολοκληρωθεί με τα ειδικά μαθήματα από 18 έως 30 Ιουνίου

 

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ