: Η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για τις αλλαγές στις και το σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση παρουσιάζει το.

: Σήμερα η παρουσίαση της πρότασης του Υπουργείου

Η παρουσίαση θα γίνει στη διάρκεια έκτακτης συνόδου των Πρυτάνεων που θα ξεκινήσει σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 18 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ η πρόταση του υπουργείου Παιδείας θα είναι αντίστοιχη με αυτή της «βάσης μετεγγραφής» που εφαρμόστηκε φέτος με την πρόθεση της κυβέρνησης να είναι οι αλλαγές να ισχύσουν από τις .

Πανελλήνιες 2020 - Θέματα Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων 22/9

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες με το που θα ισχύσει από το 2021:

Δεν θα υπάρχει ένα κοινό βαθμολογικό όριο αλλά η βάση του κάθε τμήματος θα ορίζεται κατά περίπτωση κυρίως από τον συμψηφισμό δύο αριθμών: από τη μια του μέσου όρου της πανελλαδικής επίδοσης των υποψηφίων όπως αυτός θα διαμορφώνεται κάθε χρονιά και από την άλλη από ένα ποσοστό επαύξησης της βάσης που θα καθορίζουν τα ίδια τα ανά τμήμα και επιστήμη μέσα σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών που θα καθοριστεί από το υπουργείο Παιδείας.

Ο αριθμός που θα καθορίζεται από τα παραπάνω για ένα συγκεκριμένο τμήμα θα δίνει τη δυνατότητα σε έναν υποψήφιο ή υποψήφια να θέτει «υποψηφιότητα» για αυτά καθώς οι σε ένα τμήμα θα επιλέγονται τελικά με βάση εκείνον ή εκείνη που έχει τα υψηλότερα μόρια.

Τα δεδομένα αυτά θα οδηγήσουν στη δημιουργία που θα είναι πιο αυστηρές και θα διαμορφώνονται από τα βαθμολογικά δεδομένα κάθε χρονιάς.

Οι διοικήσεις των ΑΕΙ δεν φαίνεται να διαφωνούν με τις παραπάνω προτάσεις που θα οδηγήσουν σε μείωση εισακτέων αλλά και σε «απομόνωση» τμημάτων που ήταν πάντα χαμηλού ενδιαφέροντος, σε μια έμμεση διαδικασία αξιολόγησης των πανεπιστημιακών τμημάτων.