– Όσοι μαθητές κληθούν να συμπληρώσουν το το επόμενο διάστημα δεν θα επιλέξουν στην πραγματικότητα ένα επάγγελμα, αλλά θα επιλέξουν τις σπουδές τους με στόχο να εξερευνήσουν και να πειραματιστούν μέχρι να αποφασίσουν σε ποιον κλάδο θέλουν να εργαστούν.

Εχει όμως γίνει σαφές πλέον ότι η επιλογή σπουδών είναι μία σημαντική απόφαση και γι’ αυτό πρέπει να μένει μακριά από τις στερεοτυπικές αντιλήψεις του παρελθόντος, όπως με το να αξιολογεί τις σχολές με κριτήριο τη βάση εισαγωγής τους, τη φήμη του πανεπιστημίου ή ακόμη και τον «μη δημοφιλή» τίτλο σπουδών.

Ακόμη και τα χαμηλόβαθμα τμήματα και οι τίτλοι σπουδών που ίσως δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό, συχνά κρύβουν μοναδικές ευκαιρίες και εξειδικευμένες γνώσεις οι οποίες μπορούν να ανοίξουν δρόμους που δεν έχουμε φανταστεί.

Οπως αναφέρει στην «Καθημερινή» ο Σπύρος Μιχαλούλης, σύμβουλος σταδιοδρομίας της Orientum Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας, δεν υπάρχουν καλές ή κακές σχολές, αλλά οι κατάλληλες για τον καθένα μας.

«Κάθε σχολή κρύβει προοπτικές και ευκαιρίες που μπορούν να οδηγήσουν τους υποψηφίους σε μια επιτυχημένη καριέρα, αρκεί να τις ανακαλύψουν. Ακόμη και τα χαμηλόβαθμα τμήματα και οι τίτλοι σπουδών που ίσως δεν είναι γνωστοί στο ευρύ κοινό, συχνά κρύβουν μοναδικές ευκαιρίες και εξειδικευμένες γνώσεις οι οποίες μπορούν να ανοίξουν δρόμους που δεν έχουμε φανταστεί» σημειώνει ο κ. Μιχαλούλης.

Για τους παραπάνω λόγους και ενόψει συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου η «Κ», σε συνεργασία με την επιστημονική ομάδα της Orientum, παρουσιάζει τμήματα από όλα τα επιστημονικά πεδία με χαμηλή βάση, αλλά με εναλλακτικές καριέρες στην αγορά εργασίας.

Ψηφιακό περιεχόμενο, Γραφιστική και Marketing

Το τμήμα Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του Παν. Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά και το τμήμα Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας του Ιονίου Πανεπιστημίου στο Αργοστόλι πλαισιώνουν την επιστήμη της επικοινωνίας στο νέο ψηφιακό περιβάλλον και τα νέα ψηφιακά μέσα.

Με τη βάση εισαγωγής την περσινή χρονιά να είναι 11.030 (μαζί με το ειδικό μάθημα της ξένης γλώσσας) και 9.030 μόρια αντίστοιχα, τα τμήματα αυτά προσφέρουν καλές προοπτικές εξέλιξης και απορρόφησης στην αγορά εργασίας κυρίως επειδή παρέχουν εξειδικευμένες γνώσεις γύρω από το ψηφιακό μάρκετινγκ, την επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις.

Θέσεις εργασίας: Οι απόφοιτοι των δύο σχολών ακολουθούν σύγχρονα επαγγέλματα όπως digital content creator, διαφημιστής, marketer, graphic & multimedia designer και ειδικός διαχείρισης e-shop. Τα συγκεκριμένα τμήματα είναι κοινά για τους υποψηφίους του 1ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου.

Εκμάθηση ιαπωνικών, κινεζικών και ισπανικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Στο τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο έχει κανείς τη δυνατότητα να διδαχθεί ανάλογα με την επιλογή του την κινεζική, αραβική, ισπανική ή ιαπωνική γλώσσα και να αποκτήσει ένα δυνατό εφόδιο στο βιογραφικό του.

Το τμήμα που ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του λειτουργία το 2019-2020 και η περσινή του βάση ήταν 10.360 μόρια αποτελεί επιλογή μόνο για τους υποψηφίους του 1ου επιστημονικού πεδίου.

Από τη Γεωγραφία… στην Πληροφορική

Οι απόφοιτοι του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τον σύγχρονο τομέα της Γεωπληροφορικής, της επιστήμης δηλαδή που αναπτύσσει και αξιοποιεί την Πληροφορική για να επεξεργαστεί γεωγραφικά δεδομένα.

Θέσεις εργασίας: Οι φοιτητές του τμήματος είτε μέσω δορυφόρων είτε με τη βοήθεια drones και άλλων συγχρόνων μεθόδων συλλέγουν δεδομένα, δημιουργούν εικόνες 3D με τεχνικές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, online χάρτες, αναπτύσσουν GPS και G.I.S συστήματα και πολλά ακόμη.

Το συγκεκριμένο τμήμα είναι κοινό για τους υποψηφίους του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου και το 2023 είχε βάση 7.630 μόρια.

Επαγγέλματα και πράσινη μετάβαση

Το τμήμα περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη προετοιμάζει κι αυτό τους φοιτητές ώστε να μπορέσουν στο μέλλον να ασχοληθούν με επαγγέλματα που σχετίζονται με την «πράσινη μετάβαση».

Ειδικότερα επιχειρήσεις και οργανισμοί, όπως τράπεζες, βιομηχανίες, ξενοδοχεία, ναυτιλιακές, αναπτύσσουν πράσινες πρωτοβουλίες βασιζόμενοι σε επαγγελματίες που έχουν γνώσεις για το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Θέσεις εργασίας: Οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να εργαστούν ως σύμβουλοι περιβάλλοντος, ελεγκτές συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης, ειδικοί κλιματικής αλλαγής, σύμβουλοι Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ενώ μια περιζήτητη εξειδίκευση είναι η σύνταξη εκθέσεων ESG (Environment Society Governance). Το τμήμα αποτελεί επιλογή για τους υποψηφίους του 2ου, 3ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου και το 2023 είχε βάση 8.270 μόρια.
Υδατοκαλλιέργειες, υποθαλάσσιοι ορυκτοί πόροι και θαλάσσια βιοτεχνολογία

Ενα άλλο τμήμα που σχετίζεται με την «πράσινη μετάβαση» είναι αυτό της Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη.

Παρότι οι απόφοιτοι του Τμήματος εγγράφονται στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) ως ιχθυολόγοι, υπάρχουν πολλές ακόμη δυνατότητες που ενδεχομένως να μην είναι γνωστές.

Ειδικότερα οι επιστήμονες της θάλασσας μπορούν να απασχοληθούν στην υδρογραφική υπηρεσία, στις εταιρείες περιβαλλοντικών μελετών, στις θαλάσσιες και παράκτιες κατασκευές ή στην εκμετάλλευση υποθαλάσσιων ορυκτών πόρων, ακόμη και στα εργαστήρια περιβαλλοντικής μικροβιολογίας ή στις επιχειρήσεις υδατοκαλλιέργειας κ.α.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Orientum, οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν σημαντικό τομέα της γαλάζιας οικονομίας, καθιστώντας την Ελλάδα μια από τις κορυφαίες χώρες στην Ε.Ε.

Αλλος συναρπαστικός τομέας απασχόλησης είναι η θαλάσσια βιοτεχνολογία, με την οποία αναπτύσσονται προϊόντα, όπως φάρμακα, βιοκαύσιμα και βιοϋλικά αξιοποιώντας θαλάσσιους οργανισμούς.

Το τμήμα ανήκει στο 2ο και 3ο επιστημονικό πεδίο και η περσινή βάση ήταν 9.075 μόρια.

Τεχνολογίες Blockchain και Κυκλική Οικονομία

Ο τομέας των logistics και της εφοδιαστικής αλυσίδας στην Ελλάδα αποτελεί έναν δυναμικό και συνεχώς αναπτυσσόμενο κλάδο λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής θέσης της χώρας με αυξανόμενη ζήτηση για εξειδικευμένους επαγγελματίες που μπορούν να βελτιώσουν τη διαχείριση και την αποδοτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας και των μεταφορών.

Το τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας στην Κατερίνη του ΔΙ.ΠΑΕ. μπορούν να το δηλώσουν οι υποψήφιοι του 2ου και του 4ου επιστημονικού πεδίου και η περσινή του βάση ήταν 9. 275 μόρια.

Θέσεις εργασίας: Περαιτέρω εξειδικεύσεις που μπορούν να ακολουθήσουν όσοι το επιλέξουν είναι σε μοντέρνα αντικείμενα όπως E- commerce, τεχνολογίες Blockchain ή Zero Waste Κυκλική Οικονομία.

Λογιστής από 7.180 μόρια

Αυτό που πολλοί δεν γνωρίζουν είναι πως από το τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Αμφισσα μπορεί κάποιος να γίνει λογιστής, καθώς με το πτυχίο τους οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα εγγραφής στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος με επαγγελματική άδεια οικονομολόγου / λογιστή. Επιπλέον, αποκτούν την ειδικότητα περιφερειολόγου.

Ετσι, οι υποψήφιοι που θα το επιλέξουν δεν περιορίζονται μόνο σε θέματα περιφερειακής ανάπτυξης, αλλά μπορούν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω μεταπτυχιακές σπουδές σε όλο το φάσμα των οικονομικών και της διοίκησης επιχειρήσεων, όπως στη λογιστική, τα χρηματοοικονομικά, το μάρκετινγκ ή στον τουρισμό.

Η βάση του 2023 ήταν 7.180 και μπορούν να το δηλώσουν οι υποψήφιοι του 4ου επιστημονικού πεδίου.

1ο Ε.Π. = Ανθρωπιστικές, Νομικές και Κοινωνικές Επιστήμες.
2ο Ε.Π. = Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες
3ο Ε.Π. = Επιστήμες Υγείας και Ζωής
4ο Ε.Π. = Επιστήμες Οικονομίας και Πληροφορικής

Καθημερινή

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ