Συμβουλές για τους αποφοίτους ,πως να αποφύγουν λάθη και παγίδες για το . Οι 10 κανόνες που φέρνουν την επιτυχία . Η προθεσμία λήγει στις 17 Ιουλίου 2020

Την ανακοίνωση των βαθμολογικών τους επιδόσεων περιμένουν με αγωνία οι υποψήφιοι, που έλαβαν μέρος στις προκειμένου να λάβουν τις… μεγάλες αποφάσεις, να συμπληρώσουν δηλαδή στο τους δελτίο, τις σχολές στις οποίες επιθυμούν να εισαχθούν. Η συμπλήρωση του είναι μια δύσκολη διαδικασία και απαιτεί μεγάλη προσοχή, σοβαρή σκέψη και εκτίμηση πολλών παραμέτρων, σύμφωνα με το Έθνος.

Για τους λόγους αυτούς κανείς δεν πρέπει να βιαστεί καθώς με αυτή την «τελική πράξη» σε μεγάλο βαθμό καθορίζει και το μέλλον του. Αυτή τη στιγμή, η βιασύνη δεν βοηθά ,καθώς υπάρχει χρονικό περιθώριο έως την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020. Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να εξετάσουν όλα τα ενδεχόμενα, να συζητήσουν με τους καθηγητές τους και με την οικογένεια τους, να δουν τους βαθμούς τους και όταν νοιώσουν απόλυτα σίγουροι τότε και μόνο τότε να κάνουν την οριστική κατάθεση του μηχανογραφικού τους. Και φυσικά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δε θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό .

Βήμα βήμα η κατάθεση του μηχανογραφικού δελτίου

1. Με τον προσωπικό κωδικό σας μπείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση , μελετήστε το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο μπορείτε να κάνετε κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).

2. Για να συμπληρώσετε το μηχανογραφικό αρχικά θα λάβετε υπόψη σας τις πραγματικές σας επιθυμίες και τους βαθμούς σας. Προσοχή σε καμία περίπτωση μη δώσετε βαρύτητα στις εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων και πιστέψετε ότι δεν έχετε πιθανότητα εισαγωγής σε κάποια σχολή, που θέλετε. Σχεδόν πάντα η πορεία για τις είναι απρόσμενη και πολλοί υποψήφιοι έμειναν έξω από σχολές, που θα ήθελαν διότι παραπλανήθηκαν από τις προβλέψεις.

2. Συζητήστε με την οικογένεια σας, κατά πόσο μπορεί ν΄ανταποκριθεί οικονομικά στην περίπτωση που εισαχθείτε σε μακριά από το σπίτι.

Είναι κρίμα να «κατακτήσετε» μια σχολή στην οποία δεν θα μπορέσετε ποτέ να φοιτήσετε.

3. Ψάξτε με την βοήθεια των ειδικών (σύμβουλοι σταδιοδρομίας) κρυμμένες «ευκαιρίες» στα μηχανογραφικά δελτίο με τμήματα κυρίως στην Περιφέρεια τα οποία είναι καινούργια αλλά έχουν μέλλον.

4. Πολλοί υποψήφιοι απορρίπτουν ορισμένα τμήματα με μοναδικό κριτήριο την «άγνωστη» ονομασία τους και δεν μπαίνουν καν στον κόπο είτε να εξετάσουν τα επαγγελματικά τους δικαιώματα είτε να δουν τα προγράμματα σπουδών τους. Δεν είναι απίθανο κάποια τμήματα να κρύβουν ευχάριστες εκπλήξεις ή να οδηγούν σε επαγγέλματα με αξιόλογο αντίκρισμα στην αγορά εργασίας ή σε κλάδους στους οποίους ενδεχομένως δεν παραπέμπει άμεσα η ονομασία τους. Καλό θα ήταν πάντα να κοιτάζετε τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων. Πρέπει να ξέρετε πάντα που θα σας οδηγήσει ένα πτυχίο.

4. Ο αριθμός δίπλα σε κάθε τμήμα είναι η δήλωση επιθυμίας μας, που πρακτικά σε συνδυασμό με τα μόριά μας είναι τα στοιχεία που αξιολογούνται για την εισαγωγή μας σε κάθε τμήμα. Συνεπώς η αρίθμηση πρέπει να είναι προσεκτική και να εκφράζει πράγματι την επιθυμία μας. Καλό θα ήταν να δηλώσετε όλα τα τμήματα στα οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση.

5. Δεν πρέπει να παρασυρθείτε από ενδεχόμενη υψηλή ή χαμηλή βαθμολογία που μπορεί να συγκεντρώθηκε στις εξετάσεις . Το ότι έχετε συγκεντρώσει πολλά μόρια δεν είναι λόγος για να δηλώσετε μόνο 2-3 σχολές στο μηχανογραφικό σας. Το ίδιο ισχύει και αν συγκεντρώσατε λίγα μόρια. Διασφαλίστε πως, είτε στα υψηλά είτε στα χαμηλά βαθμολογικά επίπεδα, έχετε δημιουργήσει ένα μηχανογραφικό που καλύπτει πολλά σενάρια αυξομειώσεων των βάσεων.

6. Οσοι ενδιαφέρονται ή νομίζουν ότι μπορούν να πάρουν μετεγγραφή καλό θα ήταν να μελετήσουν τη σχετική νομοθεσία διότι φέτος άλλαξε και υπάρχουν σοβαρές προυποθέσεις .

7. Ταυτόχρονα απολύτως απαραίτητο είναι να δείτε (υπάρχουν στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας) τις αντιστοιχίες των τμημάτων. Εκεί θα διαπιστώσετε ότι υπάρχουν κάποια τμήματα τα οποία δεν έχουν αντιστοίχιση με άλλα κεντρικών και συνεπώς δεν θα μπορείτε να πάρετε μετεγγραφή.

8. Πολλά πανεπιστήμια, φροντιστήρια αλλά και σύμβουλοι σταδιοδρομίας αυτές τις μέρες ασχολούνται αποκλειστικά με την κατάθεση των μηχανογραφικών. Καλό θα ήταν να ζητήσετε την βοήθεία τους. Αξίζει τον κόπο διότι έχουν γνώσεις τις οποίες δεν διαθέτουν γονείς και παιδιά.

9.Μόνο μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020.

10.Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Με απλά λόγια αν θελήσετε να κάνετε κάποια αλλαγή θα πρέπει να πάτε στο λύκειο σας . Καλό θα ήταν οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Γενικές πληροφορίες

Α. μπορούν να υποβάλουν:

– όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2020, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).

– όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2018 ή 2019, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.

Β. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά την Τρίτη 7 Ιουλίου και άλλη μία μέρα εντός της προθεσμίας υποβολής, η οποία θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Γ. Εφιστάται προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.

Δ. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο, 29 Ιουνίου ως 17 Ιουλίου 2020.

Ε. Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα από τη Δευτέρα 29-6-2020 μέχρι και την Παρασκευή 10-7-2020.

 

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ