Δελτίο τύπου έβγαλε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών σχετικά με τον ποκλεισμό των Ιταλικών απο το e-ΚΠΓ. Πανελλήνιος Σύλλογος Καθηγητών Ιταλικής Γλώσσας-ΠΕ34 – Associazione Panellenica degli Insegnanti di Italiano 5/5/2021.

Με μεγάλη μας λύπη αλλά και έκπληξη διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες σε διάφορα δημοσιεύματα ότι ανάμεσα στις γλώσσες που θα πιστοποιεί η νέα ηλεκτρονική εκδοχή του δεν περιλαμβάνεται η ιταλική γλώσσα. Αναρωτιόμαστε πώς αυτό είναι δυνατόν, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, η παρουσία της ιταλικής γλώσσας μέσα στο Κρατικό Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας είναι σαφώς δυναμική με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από το 2003 έως σήμερα 48.353 υποψήφιοι έχουν λάβει μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης γνώσης της ιταλικής γλώσσας, αριθμός που την τοποθετεί ανάμεσα στις γλώσσες με την μεγαλύτερη ζήτηση. Ακόμη και στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης κατάφερε να παραμείνει το σύστημα πιστοποίησης της ιταλικής με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα, καθώς από το 2009 έως το 2019 εξετάστηκαν άνω των 27.000 υποψηφίων.

Η γενικότερη ανάγκη πιστοποίησης της ιταλικής στην ελληνική κοινωνία έχει αποδειχτεί πολλές φορές στο παρελθόν, καθώς τα στατιστικά στοιχεία από το χώρο της οικονομίας, του τουρισμού και του πολιτισμού είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Θεωρούμε λοιπόν την επιλογή αυτή της πολιτείας απολύτως ατυχή και ανακόλουθη με τις κοινωνικές ανάγκες και ζητούμε την συμπερίληψη της ιταλικής γλώσσας στο e-ΚΠΓ.