Tι είπε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με .

Τόνισε  ότι «Η λειτουργία των πανελλαδικών εξετάσεων είναι διασφαλισμένη. Έχει ένα πολλαπλά εγγυημένο σύστημα ασφάλειας, δεν θα υπάρχει κανένα ζήτημα, το λέμε με μεγάλα γράμματα».

Το θέμα των εξετάσεων του Λυκείου είναι τελείως διαφορετικό από αυτό των Πανελλαδικών, επισήμανε ο κ. Κόπτσης, αναφερόμενος στην «πιο σημαντική επίθεση ηλεκτρονικά, όπως αποδείχθηκε ιστορικά, που έχει δεχθεί ο Οργανισμός, τόσο σε έκταση όσο και σε χρονική διάρκεια» κατά τις ενδοσχολικές εξετάσεις τις προηγούμενες δύο ημέρες.

«Θέλω να είναι ήσυχοι, απόλυτα ήσυχοι οι μαθητές μας, οι εκπαιδευτικοί μας και οι γονείς», τόνισε ο κ. Κόπτσης.

Μάλιστα, για σήμερα ο κ. Κόπτσης ανέφερε ότι «δεν υπάρχει τίποτα απολύτως, όλα λειτουργούν ομαλά, έχουν πάρει όλοι τα θέματά τους. Και χθες, παρά τα πολλά προβλήματα, μέχρι το μεσημέρι ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις για όλους τους μαθητές της τρίτης λυκείου, όπως προβλεπόταν» επισήμανε.

«Για την Α’ και τη Β’ Λυκείου, έχουν δικαίωμα οι διευθυντές του σχολείου και οι σύλλογοι διδασκόντων έως τις 15 Ιουνίου να ολοκληρώσουν τις εξετάσεις τους. Άρα υπάρχει το χρονικό περιθώριο να λειτουργήσουν. Η Γ’ Λυκείου έπρεπε χθες να ολοκληρώσει, ήταν η τελευταία ημέρα, τα καταφέραμε» προσέθεσε.

Η επίθεση στην Τράπεζα θεμάτων

Ο κ. Κόπτσης ανέλυσε όσα συνέβησαν στην επίθεση στην Τράπεζα Θεμάτων, και έκανε λόγο για επίθεση της τάξης μεγατόνων, καθώς εχθές δέχθηκε 165 εκατομμύρια επιθέσεις και την προηγούμενη ημέρα 280.000 ανά δευτερόλεπτο,«Όποιο σύστημα ασφαλείας και να έχεις, σου δημιουργεί κάποιες παρενέργειες. Εμείς λειτουργήσαμε ακαριαία και ανά μισή ώρα όταν δεχόμασταν μεθοδευμένη επίθεση, το επαναφέραμε, είχαμε ανάκτηση του συστήματος» ανέφερε, ενώ σημείωσε ότι έχει επιληφθεί της υπόθεσης, ο εισαγγελέας. Περιγράφοντας πώς γινόταν αυτή η συστηματική ενέργεια, είπε πως «χτυπούσαν συγκεκριμένες ημέρες, συγκεκριμένες ώρες σε συγκεκριμένα σημεία του συστήματος, ήταν τόσο στοχευμένοι, δηλαδή θέλανε αυτοί οι άνθρωποι να φέρουν ταραχή, αποσταθεροποίηση, να επιφέρουν ρήγμα στην εμπιστοσύνη των πολιτών στο θεσμικό πλαίσιο, χρησιμοποιώντας ανήθικα τους μαθητές μας σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για τη ζωή τους».

» Εμάς αυτό που μας ενδιέφερε ήταν να λυθεί το πρόβλημα, να μην ματαιωθούν οι εξετάσεις. Και η μάχη κερδήθηκε. Κάναμε το καθήκον μας και κυρίως είμαστε ικανοποιημένοι γιατί βοηθήσαμε τους μαθητές μας» τόνισε ο κ. Κόπτσης. «Ένα κράτος οργανωμένο, με μεθοδικότητα, σύνεση, ετοιμότητα και χωρίς πολλά λόγια και επικοινωνιακά τρικ δούλευε δύο μέρες πάνω από το πρόβλημα με τα συστήματα ασφάλειας που υπήρχαν τη στιγμή εκείνη και απετράπη ο κίνδυνος. Στη μάχη αυτή είχαμε κάποιες παρενέργειες, την καθυστέρηση της λήψης θεμάτων σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά επετεύχθη η μη ματαίωση των εξετάσεων. Λειτούργησαν όλα ομαλά, οι μαθητές δώσαν εξετάσεις, ταλαιπωρήθηκαν λίγο και τους συμπονούμε πραγματικά αλλά η μάχη κερδήθηκε» συμπλήρωσε ο κ. Κόπτσης.