Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΠ Κύπρος οριστικά τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο οι πρώτες γραπτές εξετάσεις για διορισμό εκπαιδευτικών:

«Ένα ακόμη σημαντικό βήμα έγινε σήμερα για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης που αφορά στην εφαρμογή του Νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση.  Συγκεκριμένα, η Βουλή των Αντιπροσώπων άναψε το πράσινο φως για την πραγματοποίηση των γραπτών εξετάσεων για διορισμό στη δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία, με την ψήφιση του Τροποποιητικού Νομοσχεδίου και την έγκριση των Κανονισμών Διεξαγωγής των Γραπτών Εξετάσεων για Εγγραφή και Κατάταξη στους Πίνακες Διορισίμων.

Οι πρώτες εξετάσεις, σύμφωνα με τη σχετική Νομοθεσία που ψήφισε η Βουλή το 2015, θα πραγματοποιηθούν οριστικά τον Οκτώβριο – Νοέμβριο του 2017 και θα αφορούν όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Προδημοτική, Δημοτική, Μέση Γενική, Μέση Τεχνική και Επαγγελματική).

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού χαιρετίζει τη σημερινή απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής και ευχαριστεί τα κοινοβουλευτικά κόμματα που, παρά τις διαφωνίες και τα θέματα που κατά καιρούς αναφύονταν, προχώρησαν σήμερα στην ψήφιση των νομοθετημάτων, που του παρέχουν τη δυνατότητα να προγραμματίσει και να υλοποιήσει έγκαιρα τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Η εφαρμογή του νέου συστήματος θα είναι προς το συμφέρον της παιδείας μας και των παιδιών μας, καθώς θα επιλέγει τους καταλληλότερους εκπαιδευτικούς, αλλά ταυτόχρονα θα δίνει και στους προσοντούχους και ικανούς νέους μας τη δυνατότητα να εργοδοτηθούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Το Νέο Σύστημα Διορισμών έρχεται να αντικαταστήσει σταδιακά το υφιστάμενο αναχρονιστικό σύστημα, που στηρίζεται στον χρόνο κατάθεσης του πτυχίου. Οι εκπαιδευτικοί θα επιλέγονται πλέον στη βάση ποιοτικών κριτηρίων, και συγκεκριμένα της επιτυχίας σε γραπτή εξέταση (στο γνωστικό αντικείμενο που προορίζονται να διδάξουν, στην Ελληνική Γλώσσα και στις απαραίτητες δεξιότητες που πρέπει να έχουν ως εκπαιδευτικοί), των ακαδημαϊκών τους προσόντων και των προηγούμενων ετών υπηρεσίας τους στην εκπαίδευση.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα ανακοινώσει σύντομα όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στις διαδικασίες πραγματοποίησης των γραπτών εξετάσεων».