Κινάλ: Ερώτηση των βουλευτών για την αντιστοίχιση των πτυχίων ΤΕΙ

Κινάλ: Ερώτηση των βουλευτών για την αντιστοίχιση των πτυχίων ΤΕΙ

Ερώτηση κατέθεσαν στην υπουργό παιδείας, Νίκη Κεραμέως, 8 Βουλευτές του ΚΙΝΑΛ σχετικά με το θέμα της αντιστοίχισης των .

Η ερώτηση

Ανάμεσα στις ρυθμίσεις που εισήγαγε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στην Εκπαίδευση ήταν και αυτή της απορρόφησης των ΤΕΙ από τα ΑΕΙ που ουσιαστικά εξαφάνισε την Τριτοβάθμια Τεχνολογική Εκπαίδευση. Μια από τις αρνητικές συνέπειες αυτής της πολιτικής επιλογής, αποτελεί το γεγονός ότι σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες πτυχιούχοι των ΤΕΙ
αποκληρώθηκαν από τα ιδρύματα που αποφοίτησαν και βρίσκονται στον αέρα χωρίς εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα αλλά και χωρίς ακαδημαϊκή αντιστοίχιση.

Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. με το πρόσφατο Νομοσχέδιο «Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, κατάρτισης και δια βίου μάθησης» που κατέθεσε στην Βουλή και κατέστη Νόμος ( ν.4763/21-12-2020/ΦΕΚ 254), κατήργησε τη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική και Τεχνική Εκπαίδευση και την υποκατέστησε από την Κατάρτιση.

Επιπλέον, δεν πρόβλεψε καμία ρύθμιση για την επίλυση του μείζονος προβλήματος των αποφοίτων ΤΕΙ, παρά τις αναφορές και τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής. Όλο το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης εξαντλήθηκε, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, στη δυνατότητα χορήγησης επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους Κολλεγίων.

Επειδή το πρόβλημα παραμένει με τη συνέχιση ενός ιδιότυπου ακαδημαϊκού ρατσισμού έναντι των πτυχιούχων και των φοιτητών των ΤΕΙ καθώς και με την εργασιακή τους υποτίμηση ή σε πολλές περιπτώσεις και με τη μη ρύθμιση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων.

Επειδή οι απόφοιτοι ΤΕΙ έχουν αποξενωθεί πλήρως από τα τμήματα από τα οποία αποφοίτησαν και εξελίχθηκαν σε Πανεπιστήμια Ερωτάσθε κα Υπουργέ:

1. Προτίθεστε να καθορίσετε, ύστερα από διάλογο με τους φορείς και με τις επιστημονικές, επαγγελματικές ενώσεις των αποφοίτων, την σχέση και τις διαδικασίες αντιστοίχισης των πτυχίων Τ.Ε.Ι με τα πτυχία των νέων Πανεπιστημιακών τμημάτων, είτε αποτελούν την εξέλιξη των καταργηθέντων Τ.Ε.Ι είτε είναι συναφή Τμήματα, χωρίς διαχωρισμούς μεταξύ των πτυχιούχων;

2.Προτίθεστε να εφαρμόσετε για τους φοιτητές των ΤΕΙ την αρχή της ίσης μεταχείρισης, χωρίς εμπόδια για πρόσβαση στα νέα Πανεπιστημιακά Τμήματα και χωρίς τις προϋποθέσεις του ν+2 και της ολοκλήρωσης του Προγράμματος Σπουδών των πρώην Τ.Ε.Ι;

2
3.Προτίθεστε να καθιερώσετε διαδικασίες για Ακαδημαϊκή αντιστοίχιση των Πτυχίων Τ.Ε.Ι παρόμοιες με αυτές που εφαρμόστηκαν στο παρελθόν για την Ανώτατη Γεωπονική Σχολή, τις Παιδαγωγικές Ακαδημίες, τα ΤΕΕΦΑ, την Χαροκόπειο Σχολή Οικιακής Οικονομίας κ. λ. π ;

googlenewsΑκολουθείστε το iPaidia στο Google News

Tελευταίες Ειδήσεις για την Παιδεία και την εργασία στο ipaidia.gr

Η Παιδεία στο Viber ΕΔΩ !