Οι σχολάρχες σε πολλά Ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια (Κολλέγιο, Ελληνογερμανική Αγωγή, Κωστέας Γείτονας, Pierce College κ.α.) έχουν κυριολεκτικά ξεσαλώσει. Αξιοποιούν άμεσα το «δωράκι» του Υπουργείου Παιδείας, με την τελευταία ΚΥΑ που επιτρέπει τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων με εικόνα ή ήχο ή και τα δύο.

Συλλ. εργαζομενων στην ιδιωτική εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων»

Πλήθος καταγγελιών φτάνουν στο Σωματείο που αφορούν εκβιασμούς από τους σχολάρχες προς τους συναδέλφους προκειμένου να εφαρμόσουν την παραπάνω απόφαση. Πρόκειται για μια τροπολογία που καταδικάστηκε τόσο από τους εκπαιδευτικούς, όσο από τους γονείς και τους μαθητές σε δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση. Πέρα από το ότι δεν υπακούει σε κανένα παιδαγωγικό κριτήριο και εκθέτει σε κίνδυνο τα προσωπικά δεδομένα μαθητών και εκπαιδευτικών, πέρα από την μετατροπή του μαθήματος σε Big Brother, η τροπολογία ανοίγει διάπλατα την πόρτα για ευθεία παρέμβαση στις συμβάσεις, για περαιτέρω εντατικοποίηση των όρων εργασίας.

Είναι χαρακτηριστική η στάση πολλών σχολαρχών. Προκειμένου να επιδείξουν «προχώρημα της ύλης» για την επιχείρησή τους, δε διστάζουν να παραβιάσουν ακόμα και την ίδια την Υπουργική Απόφαση που μιλάει για προαιρετική εφαρμογή της από κάθε εκπαιδευτικό. Αναγκάζουν τους συναδέλφους να χρησιμοποιήσουν οπτικοακουστικά μέσα ζωντανής αναμετάδοσης, προκειμένου η παράδοση να γίνεται όχι μόνο στο κομμάτι των μαθητών που βρίσκεται εντός της αίθουσας, αλλά και σε αυτούς που βρίσκονται στο σπίτι και που βάσει προγράμματος θα παρακολουθούσαν την παράδοση την άλλη μέρα. Θεωρούν δηλαδή ίδιο, το δια ζώσης μάθημα μέσα στην τάξη, με τα 10 λεπτά «παράδοσης», που θα αφήνει ο εκπαιδευτικός την κάμερα ή το μικρόφωνο ανοιχτό, ενώ οι μαθητές θα ακούνε από το σπίτι έναν μονόλογο που απέχει πολύ από την πραγματική διδασκαλία, την διάδραση, την αυθόρμητη ερώτηση και διατύπωση αποριών. Έτσι, ξεφτιλίζουν κυριολεκτικά κάθε έννοια μαθησιακής διαδικασίας και παιδαγωγικής μεθόδου και ρίχνουν στάχτη στα μάτια γονιών και μαθητών για τη δήθεν παροχή εκπαιδευτικού έργου προκειμένου να διατηρηθεί το πελατολόγιο.

Καλούμε τους συναδέλφους, τους γονείς και τους μαθητές να σταθούν εμπόδιο και να ακυρώσουν στην πράξη την εφαρμογή της ΚΥΑ. Οι συνάδελφοι να πάρουμε αποφάσεις καταδίκης της τροπολογίας και μέσα από τους συλλόγους διδασκόντων να μην την εφαρμόσουμε. Να μην επιτρέψουμε την ακύρωση της παιδαγωγικής, επαγγελματικής και ηθικής μας υπόστασης. Να προστατέψουμε τους μαθητές μας. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) να κινηθεί άμεσα στηρίζοντας αγωνιστικά τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που αντιδρούν, με περιοδείες στα σχολεία, κινητοποιήσεις. Το Υπουργείο, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να πάρουν θέση για τους σχολάρχες που εκβιάζουν και απειλούν. Το μάθημα και η σχολική αίθουσα δεν είναι ριάλιτι! Πάρτε πίσω την τροπολογία!

Πανελλήνιες 2024: Θέματα και απαντήσεις πανελλαδικών - Εκτιμήσεις Βάσεων 2024 - Δείτε εδώ όλα τα ΝΕΑ